Goedkoopste steden om in te wonen
1 August 2022
Goedkoopste steden om in te wonen

Met meer dan 400 miljoen inwoners in 12 landen is Zuid-Amerika een groot continent met een adembenemend natuurlandschap. Je mond zal openvallen bij de Iguazu watervallen, Machu Picchu zal je uithoudingsvermogen op de proef stellen, en Patagonië zal je voorzien van verbluffende reisfoto’s.

Zuid-Amerika heeft veel te bieden, ook al is Zuidoost-Azië typisch waar ondernemers en digitale nomaden zich willen vestigen. Het heeft nog steeds betaalbare huisvesting, maar met veel meer ontdekkingsgeest. Het is eigenlijk een zeer veilige locatie om te wonen, en de mensen zijn erg humoristisch, vriendelijk en behulpzaam.

Zuid-Amerika heeft de laatste jaren een toename gezien van het aantal telewerkers die er een basis vestigen, en het continent is snel aan het uitgroeien tot een nieuwe hub voor digitale nomaden wereldwijd. Dit zijn de goedkoopste en leukste steden om in te wonen als je wilt uitbreiden naar Zuid-Amerika.

Medellin, Colombia

Colombiaanse steden

Medelln heeft een beetje een vreselijke reputatie gekregen als gevolg van de Netflix-sensatie Narcos. Helaas identificeren veel mensen de stad met bendes, drugs en geweld omdat het in de jaren tachtig de verblijfplaats was van de legendarische drugsbaron Pablo Escobar.

Maar Medelln heeft de afgelopen 20 jaar een verbluffende metamorfose ondergaan. De regering steunde het onderwijs en deed investeringen in achtergestelde gebieden, terwijl de politie de straatcriminaliteit hard aanpakte. Als gevolg daarvan is het stadje uitgegroeid tot een van de snelst groeiende regio’s van Zuid-Amerika.

De gemiddelde kosten van levensonderhoud liggen tussen $594 en $1.148 USD per maand, en de gemiddelde maandtemperatuur is 73 graden Fahrenheit (of 22 graden Celsius). De co-working gemeenschap in Medelln groeit snel, en er zijn veel koffiehuizen met goede WiFi en verrukkelijke Colombiaanse koffie.

De overheid heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het aantrekken van buitenlandse ondernemers en start-ups, waardoor het nog aantrekkelijker is geworden voor jonge ondernemers. Bovendien is de lokale tech-gemeenschap in Medelln goed opgeleid en bloeiend. Wekelijkse evenementen met informatieve seminars worden georganiseerd door veel bedrijven en co-working spaces om aspirant-ondernemers te ondersteunen. We hebben ook gewezen op het enorme investeringspotentieel van Medelln, gezien de nog steeds ondergewaardeerde, maar geleidelijk aan sterker wordende munteenheid van Colombia.

De meeste reizigers hebben geen problemen met het verkrijgen van een visum, maar het langst toegestane verblijf is 180 dagen. Hoewel het verkrijgen van een visum soms moeilijk kan zijn, is het de moeite waard om dit te doen om te kunnen profiteren van de uitgestrekte grote beboste parken, fantastische koffie, en unieke straatkunst van deze prachtige stad.

Cuenca, Ecuador

Ecuador Cuenca

Twee van Ecuador’s steden hebben deze lijst gehaald omdat het een ontwikkelingsland is voor werknemers die niet gebonden zijn aan één bepaalde regio.

Cuenca komt op de eerste plaats. Je zult meteen verliefd worden op deze levendige, schilderachtige stad met ongeveer 700.000 inwoners, dankzij de geplaveide straten en het uitzicht op de bergen. Deze kleine stad, die ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, legt sterk de nadruk op kunst en cultuur.

Je wordt omringd door de prachtige architectuur van de stad, die op 2.500 meter hoogte in het Andesgebergte ligt. Er zijn altijd evenementen, voedselmarkten, en salsa lessen om je te vermaken in Cuenca. Met zo veel klassen en taalscholen beschikbaar, zou dit de ideale locatie voor u kunnen zijn om uw Spaans te studeren of bij te spijkeren.

Hoewel Cuenca een van Ecuador’s duurste steden is, kun je nog steeds verwachten dat je $ 300 per maand betaalt voor een mooi appartement met een slaapkamer in het hart van de stad. Als je op zoek bent naar onroerend goed, heeft Cuenca ook een paar interessante opties.

De betaalbare gezondheidszorg van hoge kwaliteit die in Ecuador wordt aangeboden is een ander fantastisch voordeel voor buitenlanders die overwegen zich daar te vestigen. Een metrolijn en goedkope busdiensten helpen om de infrastructuur van Cuenca te verbeteren. De lokale expat bevolking breidt zich ook jaarlijks uit.

De stad Cuenca heeft slechts één minpunt: een gebrekkige internetverbinding.

Hoewel de internetverbindingen in het gebied misschien niet de beste zijn, moet u niet aarzelen om uw verhuurder of Airbnb-host te vragen of uw huis een sterke verbinding heeft. Als alternatief zijn er verschillende cafés waar u voor de prijs van een koffie kunt gaan zitten en kunt genieten van een sterke Wifi-verbinding.

Cordoba, Argentinië

Argentinie

De op één na grootste stad van Argentinië, Cordoba, heeft een heel andere sfeer dan Buenos Aires, zijn duurdere neef. Ten eerste zijn het sociale leven en het nachtleven er bruisend en actief, omdat het een universiteitsstad is. De architectuur van de stad combineert oude koloniale kathedralen, een paleis en kerken met hedendaagse kunstmusea en commerciële winkelcentra, en de ligging aan de voet van de Cordobaanse bergen maakt het mogelijk om even weg te zijn van de drukte van de stad.

Er zijn tal van activiteiten en restaurants om uit te kiezen in Cordoba, waar de gemiddelde maandelijkse kosten van levensonderhoud tussen $562 en $622 USD liggen. Er zijn meer dan een dozijn co-working plaatsen in het centrum van de stad alleen, wat aangeeft dat andere buitenlanders ook Cordoba’s potentieel hebben herkend en dat WiFi hier over het algemeen stabiel is.

De stad is vrij divers op het gebied van cultuur. Cordoba, een kleine stad met veel 19e-eeuwse Europese invloed, heeft Duitse, Zwitserse en Italiaanse buurten met een bijpassende keuken. U hoeft zich geen zorgen te maken of u er wel bij hoort, want verschillende naties en etniciteiten zijn hier niet zo ongewoon. Er is een vliegveld in de stad op slechts 6 kilometer afstand, maar je zult eerst ergens anders heen moeten vliegen voor een tussenstop.

De start-upcultuur verspreidt zich ook naar Cordoba, en het Founder’s Institute heeft een oproep gedaan aan de ondernemers van de stad voor training en feedback. Ze organiseren ook gratis evenementen. Deze stad heeft een bloeiende economie en een hoog opleidingsniveau, en haar potentieel wordt nu erkend.

Lima, Peru

Lima Peru

Lima, de 16e dichtstbevolkte stad ter wereld en een van de grootste steden van Zuid-Amerika, heeft heel wat te bieden. Nu, naar mijn mening, spreekt Lima een specifiek soort expat aan die graag in een grote stad woont en niet wordt gehinderd door lawaaierige straten, chaotisch verkeer, en een beetje grit. Aangezien Lima voorzieningen heeft die voldoen aan alle behoeften van digitale nomaden tegen een redelijke prijs, verschilt het in dit opzicht eerlijk gezegd weinig van de meerderheid van andere grote steden.

De stad kent de laatste tijd ook een groei aan nieuwe bedrijven. De economie van Peru breidt zich snel uit, en de stad is voorbereid op nieuwe ondernemingen en start-ups om zich te vestigen en de economie in beweging te houden. Ondernemers en bedrijfsconcepten worden gestimuleerd via programma’s als Start-Up Peru, Innovate Peru en de Lima Founders Council. De projecten die het meest verdienstelijk zijn, krijgen van hen financiering, instructie en apparatuur. Van de 837 aanvragen die vorig jaar bij Start Up Peru werden ingediend, werden er 106 uitgekozen en kregen zij een aanzienlijke subsidie om hun projecten te lanceren.

Wat de prijs betreft, kan je een mooi studio-appartement met één slaapkamer in een middenklasse buurt huren voor $500 USD. Zoals gewoonlijk zijn er vele oplossingen beschikbaar om aan uw persoonlijke voorkeuren op het gebied van levensstijl te voldoen. Dat zal waarschijnlijk uw grootste maandelijkse uitgave zijn, zoals dat altijd het geval is voor buitenlanders.

Lima heeft alle voorzieningen die u van een westerse stad kunt verlangen, inclusief betaalbaar eten. De luchthaven ligt op slechts 10 kilometer afstand, en u kunt een betrouwbare internetverbinding krijgen voor 30 USD per maand. Bovendien kan de legendarische Inca Trail naar Machu Picchu in ongeveer 3 uur met de trein worden afgelegd.

De afwezigheid van andere expats in Lima is een van de manieren waarop het verschilt van de andere steden op onze lijst. Dit betekent dat, terwijl de stad ongetwijfeld niet iedereen zal aanspreken, ik de gedachte van het mengen met de lokale bevolking door in de buurt te wonen verleidelijk vind. In plaats van je af te zonderen op een expat-eiland, dwingt het je om uit je comfortzone te stappen en echt deel te nemen aan de gemeenschap. Simpel gezegd, het maakt het leven interessanter.

Bogota, Colombia

Bogota colombia

Bogota, de grote, levendige en actieve stad van Colombia, is een geweldige plek voor hedendaagse buitenlanders om zich te vestigen. Bogota heeft een levendige economie, talloze buitenlandse bedrijven die er kantoren hebben en een echte stedelijke vibe. Bogota is zelfs de thuisbasis van meer dan de helft van de startende bedrijven in Colombia, waarvan er vele sterk de nadruk leggen op zakendoen in het buitenland.

Bogota onderscheidt zich ondanks het feit dat het een stad in de Andes op grote hoogte is met historische structuren, door de overvloed aan hedendaagse eetgelegenheden en cafés. U kunt uitstapjes maken naar musea of naar Chapinero, een meer traditioneel deel van de stad, maar u kunt ook weekendtochten maken in de Andes. Hoewel er hier veel mogelijkheden zijn om Engelse les te geven, raad ik het je niet echt aan. Hoewel het salaris misschien voldoende is voor het leven in Bogota, wordt het nutteloos op het moment dat je terug naar huis wilt reizen.

Comfortabel kunnen leven van tussen de 753 en 820 dollar per maand is een groot voordeel. Eten kost ongeveer $2 tot $3 per maaltijd, en bier kost ongeveer hetzelfde. Helaas kost wijn meer. Al met al is er dus veel ruimte om te besparen als u geld verdient met een online business.

De taalbarrière is een van de meer uitdagende aspecten van verhuizen naar Bogota. Spaans begrijpen is cruciaal omdat de Engelse taalvaardigheid relatief laag is onder de lokale bevolking. Je kunt Gringo Tuesdays bijwonen, een zeer geliefde gratis taaluitwisselingsavond elke week die gevolgd wordt door een groot feest, om je Spaans bij te spijkeren. Onnodig te zeggen dat er een bruisend nachtleven is.

Het weer is een ander belangrijk nadeel voor sommige mensen. Bogota heeft gemiddeld op 192 dagen regen per jaar, volgens Weer en Klimaat. Als je uit Londen of Seattle komt, is dat misschien niet zo’n probleem, maar als je uit een meer zonnige regio van de planeet komt, zou je wel eens ruw wakker geschud kunnen worden.

Quito, Ecuador

Quito Ecuador

Quito, de hoofdstad van Ecuador, ligt in een vallei die wordt omringd door bergen en vulkanen en is de tweede stad op de lijst. Terwijl overal in de stad nieuwe brouwerijen en graffitikunst verrijzen, behoudt de stad een eigentijdse vibe. De natuurlijke pracht van Quito is adembenemend, en de stad heeft zelfs een teleférico (kabelbaan) die je dieper de bergen in brengt om het allemaal in je op te nemen.

Aangezien de US Dollar hier wordt gebruikt, zal uw leven een beetje gemakkelijker zijn als u uit de VS komt of USD verdient. Bovendien biedt de internationale luchthaven van Quito een eenvoudige toegang tot de VS, wat expats uit de VS aantrekt. Er zijn vaak veel andere bezoekers op deze luchthaven omdat hij vaak door expats en toeristen wordt gebruikt als toegangspoort tot andere regio’s van het land.

Voor nomaden van buiten de Verenigde Staten zijn er nog een heleboel andere nuttige voordelen. In vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse steden zijn de internetsnelheden hier hoog, en er zijn ook een paar kleinere co-working spaces toegankelijk. De gemiddelde maandelijkse kosten van levensonderhoud in dit gebied liggen volgens Nomad List tussen 760 en 819 USD, wat uitstekend is voor een hoofdstad. Bovendien, zoals reeds werd opgemerkt, biedt Ecuador een eersteklas medische behandeling aan zowel onderdanen als bezoekers.

Wie een grootstedelijke levensstijl zoekt met toegang tot opwindende sporten zoals parasailing, rotsklimmen en zelfs ballonvaarten, vindt in Quito de ideale bestemming. Hoewel enige kennis van het Spaans op prijs wordt gesteld, kun je je ook redden met alleen Engels, omdat de inwoners zo aardig en behulpzaam zijn.

Hoewel Quito niet bijzonder gevaarlijk is, wordt er toch redelijk wat gestolen – iets meer dan in andere Zuid-Amerikaanse steden. Maar zoals altijd kan het merendeel van de onaangename omstandigheden worden vermeden als u uw kalmte bewaart. Overdreven voorzichtig zijn in deze situatie kan geen kwaad.

Curitiba, Brazil

Curitiba Brazil

The Ecologist riep Curitiba in 2014 uit tot “de groenste stad ter wereld” vanwege de superieure stadsplanning, verschillende initiatieven voor schoon leven waarbij mensen recyclebare producten kunnen inruilen voor busmuntjes, en het ongelooflijk efficiënte openbaar vervoerssysteem. Door zijn gunstige ligging dicht bij het geografische centrum van Zuid-Amerika is Curitiba een fantastisch vertrekpunt voor reizen. Op korte afstand liggen Argentinië, Uruguay, en Paraguay.

In het algemeen is deze stad ideaal als u wilt verhuizen zonder een ernstige cultuurshock te ervaren. Er wonen op dit moment veel expats in Curitiba, die profiteren van de hoge levensstandaard en de betaalbare prijzen.

Curitiba in English, de enige Engelstalige krant van de stad, adverteert voor buitenlandse bedrijven en wijst expats op de bezienswaardigheden, attracties en evenementen van de stad. Het is van vitaal belang om in gedachten te houden dat Portugees de moedertaal is in dit gebied. Hoewel het mogelijk is zich met alleen Engels te redden, waardeert iedereen een inspanning om de lokale taal te leren, ook al is het alleen de basis.

Het Founder’s Institute, dat ik al eerder noemde, heeft een afdeling in Curitiba die op zoek gaat naar ondernemers en gratis evenementen organiseert. Bovendien is Curitiba bezig zich aan te sluiten bij de gerenommeerde EO (Entrepreneur’s Organisation), een wereldwijd netwerk van ondernemers in 54 landen. In vergelijking met andere steden in Zuid-Amerika is Curitiba meer opkomend en onderscheidend.

Het allerlaatste over de goedkoopste steden om in te wonen

De zeven meest betaalbare steden in Zuid-Amerika zijn nu compleet. De sfeer hier is anders dan waar ik ooit ben geweest.

Als je op zoek bent naar een opkomende zakensector met een minder opeengepakte expat bevolking, dan is dit de plek om heen te gaan. Het is vol van constante opwinding, avontuur en prachtige mensen.

Elke persoon die naar het buitenland verhuist, heeft iets nodig dat specifiek is voor hem of haar en voor zijn of haar behoeften, dus ik hoop dat deze gids je een idee heeft gegeven van wat dat voor jou zou kunnen zijn. Veel reisplezier!