Gelukkigste landen ter wereld
27 July 2022
Gelukigste landen ter wereld

Het is onmogelijk dit onderwerp te bespreken zonder een beetje komedie en, waarom niet, een romantische inslag. Ik ben me ervan bewust dat u zich waarschijnlijk allemaal dezelfde vraag stelt: Hoe is het mogelijk om te meten hoe gelukkig een heel land is? Eigenlijk is dit een onderwerp dat al een tijdje wordt besproken, en veel mensen hebben hun eigen lijsten en ranglijsten. Elk jaar publiceert de VN het World Happiness Report, waarin 156 landen worden gerangschikt op basis van hun geluksniveau. Filosofisch gezien kan geluk niet worden gemeten of gedefinieerd (althans nog niet! ), maar de Verenigde Naties kennen het een classificatie toe op basis van factoren als vrijgevigheid, gezonde levensverwachting, sociale steun, vrijheid, vertrouwen, en andere econometrische indicatoren.

De verschillende kenmerken van gelukkige en ongelukkige naties

Het vermogen van iedere burger om zijn eigen beslissingen te nemen is het grote verschil tussen gelukkige en ongelukkige naties. Het vermogen om je eigen beslissingen te nemen is een luxe die slechts een select groepje mensen heeft in landen als Burundi, Syrië, Togo, of Guinee, ondanks dat sommige mensen geloven dat dit de eerste stap is naar geluk en dat het vanzelfsprekend klinkt voor diegenen die in welvarende landen wonen.

Geen beslissingen nemen in het leven is niet hetzelfde als “slavernij”. Een individu kan worden beperkt door een mislukte maatschappij en economie, wat niet alleen kan leiden tot ongelukkigheid, maar ook tot een zeer lage kwaliteit van leven. Dat brengt ons bij de tweede kwaliteit, de levensverwachting. Mensen leven langer in welvarende landen, terwijl het tegendeel waar is in ontwikkelingslanden. De gelukkigste naties, die niet altijd de rijkste zijn, krijgen de hoogste levensverwachting eer.

Veiligheid is ook een ander cruciaal aspect. De veiligste naties ter wereld behoren ook tot de gelukkigste, terwijl het omgekeerde geldt voor ongelukkige naties. Een hoog moordcijfer en dodelijke slachtoffers van gewapende conflicten of oorlog hebben een aanzienlijke en nadelige invloed op het geluk. De meeste landen die onderaan de ranglijst van de Verenigde Naties staan, maken moeilijke en gewelddadige tijden door.

De vierde eigenschap die ik zou willen noemen lijkt misschien niet zo belangrijk in vergelijking met de andere drie, maar het is een trend die niet kan worden genegeerd. Volgens het World Happiness Report, hebben de top 10 naties inwoners die tevreden zijn met hun regeringen. Dit betekent een lage perceptie van corruptie, doeltreffende programma’s, en, typisch, minder economische regelgeving. Aan de andere kant blijken landen met een tumultueuze politieke omgeving, oneerlijke regeringen en strenge regels wereldwijd lagere geluksniveaus te hebben.

Mijn rangschikking van de gelukkigste landen

The Geography of Bliss, een uitstekend boek van Eric Weiner, trok mijn aandacht toen ik het voor het eerst tegenkwam, en het idee van ‘s werelds gelukkigste locaties is me sindsdien bijgebleven. Dit boeiende boek is geen reisgids van plaatsen waar mensen gelukkig leven; in plaats daarvan staat het vol met humor en introspectieve observaties. Het is meer een bewering over hoe onze omgeving ons vormt en hoe verschillende naties en culturen verschillende hoeveelheden spullen nodig hebben om gelukkig te zijn of niet. Weiner’s invalshoek voor dit boek is zeer intrigerend omdat hij, voorafgaand aan het schrijven ervan, een aanzienlijk deel van zijn leven wijdde aan het verslaan van rampen over de hele wereld. Jaren later, maakte hij de beslissing dat het tijd was om te delen, in zijn eigen woorden, “de andere kant van het verhaal,” het doorbrengen van een heel jaar reizen naar een verscheidenheid van locaties, het ontmoeten van mensen, en het leren van de echte betekenis van de definitie van tevredenheid.

Ik heb het geluk gehad om verschillende landen te bezoeken die in het World Happiness Report en in dat boek worden genoemd, maar ik moet toegeven dat ik het met sommige van die landen niet eens ben. In dit artikel wil ik mijn eigen lijst samenstellen van de naties die, naar mijn bescheiden mening, de gelukkigste mensen hebben.

Hoe is het een persoonlijke keuze? Natuurlijk is dit subjectief omdat we allemaal uniek zijn, en er is geen definitief antwoord op filosofische vragen, maar vanuit mijn perspectief heeft iedereen de vrijheid om zijn eigen pad te volgen. De meest effectieve methode om te beginnen met “de leiding te nemen” over je leven is ontegenzeggelijk door doelen te stellen. Het is waar dat zeggen beter is dan doen. Maar het is belangrijk te begrijpen dat er onderweg ook vreugde kan worden ontdekt.

Dit alles is afhankelijk van uw vermogen om uw eigen beslissingen te nemen en uw vrijheid om niet te worden beperkt door externe omstandigheden, wat niet het geval is voor miljoenen mensen over de hele wereld die in een onstabiele omgeving leven of in gevaar zijn door politieke terreur, interne conflicten of oorlog.

Wat voor soort bestemming is het? Ik maak tussen de 15 en 20 internationale reizen per jaar, dus ik heb niet zo’n sterke band met één bepaalde plaats. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe kansen en streef ernaar om vooruitgang te boeken in mijn leven. Miljoenen immigranten en expats over de hele wereld verlaten hun thuisland op zoek naar betere vooruitzichten op werk en, in het algemeen, een betere levenskwaliteit. Als we aan immigratie denken, denken we natuurlijk aan mensen die aan moeilijke omstandigheden ontsnappen, maar dat is niet altijd het geval.

In mijn lijst zal ik de belangrijkste feiten over elk land vermelden, gevolgd door mijn waarnemingen op basis van mijn reizen daarheen. Het is van cruciaal belang om in gedachten te houden dat veel van deze statistieken en statistieken dynamisch zijn en regelmatig moeten worden onderzocht.

Filippijnen

Filipijnen 

Ik ben al heel lang vol lof over dit land, omdat ik er dol op ben. De lage kosten van levensonderhoud en de mogelijkheid om een overvloedig leven te leiden voor een redelijke prijs zijn twee dingen die ik altijd noem. Veel kenmerken van hun cultuur zullen niet botsen met de onze omdat het een kolonie is van de Spanjaarden en de Engelsen. Dat is iets om in gedachten te houden, vooral als je van plan bent erheen te gaan op zoek naar zakelijke kansen. Westerse mensen zullen zich niet zo afgezonderd voelen als inwoners van andere Aziatische naties.

De Filippijnen hebben een bevolking van 103,3 miljoen mensen en een BBP per hoofd van de bevolking van meer dan $2.000 met een gemiddeld jaarloon van $11.900 ($991 per maand). De gemiddelde levensduur is 68,41 jaar. De meerderheid van de bevolking spreekt twee talen, waarvan Engels een van de officiële talen is. Het werkloosheidscijfer is gedaald van 3,43 procent in 2007 tot 2,78 procent. De armoedecijfers zijn gedaald van 26,6 procent in 2006 naar 21,6 procent in 2015.

Filippino’s zijn erg vriendelijk en gastvrij, en hun ontspannen manier van leven maakt het een perfecte vakantiebestemming. Bovendien worden veel van de grote steden bevolkt door digitale nomaden en expats uit vele landen die de perfecte plek hebben gevonden om te wonen en te werken. Voor mij moeten de gelukkigste landen ook de meest opgewekte zijn, en Filippino’s behoren tot de meest opgewekte en hoopvolle nationaliteiten ter wereld. Ze lijken meer van het leven te houden dan de meeste Aziatische naties en weten absoluut hoe ze plezier moeten maken.

In de straten van steden als Manilla kunt u het gevoel van trots ervaren als gevolg van de aanzienlijke verbetering van hun economie in de afgelopen tien jaar. Ondanks het feit dat zij op geen enkele VN-ranglijst bovenaan staan, hebben zij net het vertrouwen ontdekt dat hun kansen vergroot en hen helpt elke dag beter te worden.

Maleisië

Maleisië

Dit is alweer een fantastische locatie voor expats, digitale nomaden en wereldreizigers, vooral Kuala Lumpur, waar ik echt heb geïnvesteerd. De kosten van levensonderhoud zijn de afgelopen tien jaar gestegen als gevolg van de groeiende economie van het land en de ontluikende markt, maar ze zijn nog steeds laag naar westerse normen, waardoor het gemakkelijk is om een hoog niveau van levensonderhoud te handhaven tegen een zeer betaalbare prijs.

Maleisië heeft 31,19 miljoen inwoners, een minimumloon van $240, en een BBP per persoon van $9.945. De gemiddelde levensverwachting is 74,88 jaar. Maleis is de officiële taal, maar Engels kan zonder al te veel moeite gebruikt worden. 3,42 procent is het werkloosheidscijfer. Ongeveer 0,6 procent van de bevolking van Maleisië wordt als arm beschouwd.

Als u, net als ik, graag schilderachtige skylines met prachtige wolkenkrabbers bewondert, zal Kuala Lumpur u versteld doen staan. Mensen uit heel Azië en Oceanië reizen naar deze zeer internationale metropool om haar te bezoeken, er te wonen, te werken en te investeren. Ik reis regelmatig naar Maleisië omdat het de op drie na rijkste natie in Zuid-Azië is en een ontwikkelingscentrum voor internationale reizen. Ik beveel het al een tijdje aan mijn Nomad Capitalist klanten aan als een prachtige vakantiebestemming en een intrigerend gebied om te investeren. Ik heb er door de jaren heen sterke relaties opgebouwd met vele vriendelijke, ijverige mensen. Door hun over het algemeen opgewekte vooruitzichten en vreugdevolle instelling, lijkt Maleisië mij een uiterst gelukkig land.

Maleisië heeft nog veel ruimte om te groeien, en daar zijn ze zich terdege van bewust. Het mooiste aan Maleisiërs vind ik dat zij zeer realistische doelen hebben voor de nabije toekomst van hun natie. Zij beseffen wat er gedaan moet worden. Een natie moet zich bewust zijn van zowel haar sterke als haar zwakke punten, en zij werken heel hard om zich daardoor te verbeteren.

Australië

Australië

In het World Happiness Report staat dit land op de tiende plaats van gelukkigste landen, maar ik denk dat het nog gelukkiger zou kunnen zijn. Het is een bijzondere plek met grenzeloze landschappen, prachtige steden en overal vrolijke mensen. Australië is een populaire keuze voor expats, ondanks het feit dat het ver weg ligt van bijna alles, vanwege zijn vriendelijke houding en cultuur.

Australië heeft 24,7 miljoen inwoners en het federale minimumloon van $18,93 per uur, of $694,9 per week, is een van de hoogste ter wereld. Het BBP per hoofd van de bevolking bedraagt 499.920 dollar. De levensverwachting van 82,5 jaar is een van de hoogste ter wereld. Engels is de officiële taal van Australië, waar Amerikanen en Britten de meerderheid van de expat-bevolking vormen. 5,4 procent werkloosheid. Meer dan 13% van de bevolking wordt naar internationale maatstaven als arm beschouwd.

Australië heeft de 12e hoogste kosten van levensonderhoud in de wereld, wat hoger is dan de voorgaande landen die in dit artikel worden genoemd. Neem daarbij dat het VK en de VS respectievelijk op de laatste en derde plaats staan. Sydney is een prachtige stad die iedereen ten minste één keer zou moeten bezoeken, maar door de hoge kosten is het geen bijzonder gebruikelijke plaats voor expats of digitale nomaden om zich te vestigen. Adelaide, daarentegen, wordt steeds bekender omdat het blijft uitbreiden en ontwikkelen en elk jaar duizenden toeristen trekt.

3 procent van het Australische BBP is toe te schrijven aan toerisme. Je zult je meteen welkom voelen, want de inwoners zijn gewend om in een ontspannen sfeer om te gaan met bezoekers uit de hele wereld. De dichtstbevolkte regio’s van Australië zijn de regio’s die dicht bij het water liggen. Dat kan een invloed hebben op het soort leven dat men er aantreft.

Binnen de kustlijn duurt het niet lang om te beseffen dat Australië een zeer tevreden land is. Ze hebben veel optimisme voor hun natie, en als je rondvraagt, zullen ze je vertellen dat het de ideale plek is om te leven.

Canada

Canada

Laten we nu eens naar de andere kant van de kaart gaan en een andere fantastische locatie kort bespreken. In het World Happiness Report staat Canada op de zevende plaats, 11 plaatsen voor zijn zuiderbuur, de Verenigde Staten. Spectaculaire landschappen ver weg van de menigte liggen op slechts een paar uur afstand van steden met de ideale balans tussen opwinding en ontspanning. perfect om de geest leeg te maken is stilte.

Canada heeft 36,95 miljoen inwoners, een gemiddeld uurloon van $27,7 en een BBP per hoofd van de bevolking van $42.158. Hun gezonde levensverwachting behoort tot de hoogste ter wereld, namelijk 82,14 jaar in 2015. Frans is ook een officiële taal in deze Engelssprekende natie. 5,8 procent is het werkloosheidscijfer. 13,9 procent van de bevolking wordt er beschouwd als arm (iedereen met een inkomen dat 50 procent lager ligt dan het gemiddelde).

Aangezien hun hele gezondheidszorgsysteem aanzienlijk goedkoper is dan dat van de VS, gaan VS-burgers zeer vaak naar hun noorderbuur om medicijnen op recept te halen. De belastingen in Canada zijn aanzienlijk lager dan die van zijn noordelijke rivalen op deze lijst (tussen 15 en 33 procent). Omdat Canada de op één na grootste natie ter wereld is, is er veel ruimte om binnen de grenzen te reizen, iets wat Canadezen heel graag doen.

Sommigen beweren dat de kou een negatief effect heeft op iemands geluk, maar de gelukkigste landen ter wereld liggen in het noorden, en de meerderheid van hen heeft strenge winters. Canada beleeft enkele echt koude maanden per jaar, maar toch lijken ze er van te houden. Het is een trots volk dat, net als de Australiërs, iedereen die ernaar vraagt zal verzekeren dat ze in het gelukkigste land ter wereld wonen.

IJsland

Ijsland

Met 3,3 personen per vierkante kilometer behoort dit land tot de dunst bevolkte van het hele Europese continent. Je vindt er vooral bergen, vulkanen, kliffen, stranden, kristalhelder water tussen tektonische platen, en relaxte mensen. Toch staan ze in de wereldgemeenschap bekend als een van de beste plaatsen ter wereld om te wonen, omdat ze een eigentijdse natie zijn met een diep gevoel voor zelfverbetering.

Er wonen 348.580 mensen in deze kleine Scandinavische eilandnatie, die ongeveer 103.000 vierkante kilometer beslaat. Het gemiddelde loon bedraagt 2900 dollar, terwijl het BBP per hoofd van de bevolking ongeveer 59.970 dollar bedraagt in een land zonder wettelijk minimumloon. Alleen Zwitserland overtreft de IJslanders wat betreft levensverwachting in Europa (82,7 jaar) (83,4). Ze hebben een van de laagste werkloosheidspercentages ter wereld (slechts 2,7%), en slechts 8% van de bevolking valt onder de armoedegrens (mensen met een maandinkomen van minder dan $1.386,32).

De IJslandse regering is meer voorstander van vrijhandel dan de meeste andere landen en er is nauwelijks corruptie. In 2017 verwelkomden ze 2.195.271 toeristen, waardoor het een van de veiligste plekken ter wereld is voor nomaden (vluchten naar IJsland zijn niet al te duur als je in Europa woont). Ik ontdekte dat IJslanders zeer toegewijd zijn aan hun gemeenschap en behoorlijk patriottisch. Ze zijn de vierde gelukkigste natie van 2018 en hebben consequent in de top tien gestaan. Het hebben van een paspoort van een lid van de Europese Unie en de bereidheid om ten minste de grondbeginselen van hun taal te leren, maken het een zeer expat-vriendelijke natie. Ondanks dat het zo afgelegen ligt, spreekt de meerderheid van de inwoners Engels, en ondanks dat ze een zeer goede levensstandaard hebben, zijn ze goed op de hoogte van de wereld (zelfs voor Europa).

Dit klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, maar de aspecten van IJsland die ik het aantrekkelijkst vind, zijn de goedkope belastingen, de gratis gezondheidszorg en het gratis onderwijs. Zij dienen als voorbeeld voor de rest van de wereld en laten zien dat er niet veel nodig is om als natie groot te zijn. Een ander leuk weetje over IJsland is dat 1 op de 10 IJslanders ten minste één boek schrijft, waarmee IJsland het land is met het hoogste percentage gepubliceerde boeken ter wereld.

Nederland

Nederland

Nederland, dat vandaag de dag een veel bekendere natie is, staat bekend om zijn liberale cultuur en om het feit dat het baanbrekend werk heeft verricht op vele gebieden die in de meeste andere delen van de wereld nog steeds worden afgekeurd. Het is een land met een relatief moderne samenleving die elk jaar miljoenen toeristen trekt, ondanks zijn overvloed aan bloemen, kleuren en kilometers vlak land.

Nederland telt 17,25 miljoen inwoners, met een gemiddeld maandloon van $3.300 en een minimumloon van $1.822 per maand. Het BBP is $45.294,78 per persoon. De gemiddelde levensduur is meer dan 82 jaar. Ze doen het erg goed sinds 2014, toen hun werkloosheidspercentage piekte op 7,9 procent, hoewel het sindsdien aanzienlijk is gedaald tot slechts 3,9 procent. Momenteel leeft 14% van de bevolking onder de armoedegrens, wat een beetje hoog is voor een van de gelukkigste naties van Europa. De kosten van levensonderhoud in Amsterdam liggen echter veel hoger dan in de rest van het land, waardoor Amsterdam de duurste stad van het land is. De meerderheid van de mensen in Nederland spreekt minstens twee talen, waarvan 90% Engels, 71% Duits en 29% Frans.

Het totaal aantal bezoekers aan Nederland bedroeg vorig jaar 17,6 miljoen, waarmee het vorige record werd gebroken. Nederlanders staan bekend om hun relaxte houding, en ze zijn het erg gewoon om bezoekers uit andere landen te ontvangen. Het is een vrij gezond land dat zijn inwoners aanmoedigt aan buitensporten te doen, zozeer zelfs dat fietsers voorrang krijgen op voetgangers op trottoirs. Als u door Amsterdam wandelt, moet u uw ogen goed openhouden, want het kan gebeuren dat u wordt aangereden door een fietser. Voor de rest is het een zeer levendig land met veel jonge mensen die zich ‘s avonds vermaken en oudere mensen die van het daglicht genieten.

De belastingen zijn een aspect van dit land dat ik niet zo leuk vind. Een burger mag tot 52% van zijn loon betalen, afhankelijk van zijn inkomensniveau. De Nederlanders weten echter goed hoe ze deze astronomisch hoge belastingen kunnen ontduiken.

Zelfs immigranten voelen zich thuis in het trotse en vooruitstrevende Nederland. Nederland staat steevast in de top 10 van gelukkigste landen ter wereld, en in 2018 stonden ze tussen Canada en Zwitserland op de zesde plaats.

Finland

Finland

Daar moeten we het even over hebben, want het is door het World Happiness Report uitgeroepen tot ‘s werelds gelukkigste land voor 2018. Hoewel het niet mijn eerste keuze zou zijn, laten we ons even baseren op de bevindingen van het VN-netwerk voor oplossingen voor duurzame ontwikkeling en alle positieve aspecten van Finland bespreken die verder gaan dan zijn uitgestrekte bossen. Laten we beginnen met enkele feiten en belangrijke cijfers over de Finnen op een rijtje te zetten.

Met slechts 5,54 miljoen inwoners, ongelijk verdeeld over 338.145 vierkante kilometer van enkele van de meest adembenemende landschappen ter wereld. Hun BBP per hoofd van de bevolking is $47.057, en hun gemiddeld jaarloon is $3.350. De gemiddelde levensduur bedraagt 81,4 jaar. Het werkloosheidscijfer daalde van 9,4% in 2015 tot 8,4% in 2016. In Finland wordt 6% van de mensen geacht onder de armoedegrens te leven. Hoewel Engels de meest gesproken taal is, is Fins de officiële taal.

Een andere natie waar zowel autochtone burgers als immigranten beweren echt tevreden te zijn, is Finland. Hoewel zij elk jaar zeer hoge belastingen moeten betalen (meer dan de helft van hun inkomen), genieten zij gratis hoog onderwijs en gezondheidszorg, vergelijkbaar met hun Scandinavische buren. Zij hebben het beste onderwijssysteem van Europa en bieden ook verschillende beurzen voor internationale studenten.

Ze hebben een vrij diverse economie en zijn een van de rijkste naties van Europa. Jarenlang waren bosbouwproducten hun belangrijkste exportproduct, maar naarmate hun economie groeide, daalde het aandeel van de pulp- en papiersector aanzienlijk. Een van de grootste ter wereld is vandaag de dag hun elektrische en elektrotechnische sector.

Talrijke organisaties hebben Finland ‘s werelds veiligste, meest stabiele en meest vrije natie genoemd. Misschien verenigt het kille klimaat de Finnen, en als gevolg daarvan zijn ze van nature zeer sociaal bewust en gevend en behulpzaam, eigenschappen die ze delen met hun Scandinavische buren die ook in de top 10 van gelukkigste naties ter wereld staan.

Het laatste over de gelukkigste landen ter wereld

Zoals ik al heb gezegd, is dit een zeer persoonlijke lijst. Volgens de Verenigde Naties zijn Maleisië en de Filippijnen verre van de gelukkigste landen, maar soms gaat het niet alleen om de indexen en de goede cijfers. Ik vind het leuk om naties aan de orde te stellen die veel beloven en hoge ambities hebben om machtige naties te worden. Naar mijn mening wordt de positieve energie van een natie gestimuleerd door de hoge verwachtingen van haar inwoners, en het is bijna tastbaar hoe trots zij op zichzelf zijn wanneer zij nieuwe, eenvoudige doelen bereiken. Hoewel niet elke natie ter wereld vooruitgang boekt, verdienen degenen die zich daarvoor inzetten lof van de rest van de wereld.

Soms is plezier een natuurlijke eigenschap van een persoon of een gemeenschap, en bepaalde landen – zelfs de arme – hebben dat echte gevoel van tevredenheid, nemen genoegen met dingen die we niet zouden verwachten en worden in dat proces als achterlijk bestempeld.

De leidende landen op deze lijsten moeten echter ook worden genoemd om als rolmodel te dienen voor de rest van de wereld. Een samenleving die wezenlijk verschilt van die van landen als Nederland, Zweden, Noorwegen, Finland, Canada of Australië is die van de grote economische machten, zoals China, Rusland of de Verenigde Staten. Om mijn cliënten te helpen begrijpen hoe het is om in een werkelijk prachtig land te wonen, adviseer ik hen altijd om die plaatsen te bezoeken.

Misschien bieden niet alle landen die in dit artikel worden vermeld uitstekende investeringsmogelijkheden vanuit het oogpunt van ondernemers, maar ze moeten altijd in gedachten worden gehouden door nomaden en zakenmensen omdat hun keuzes en daden een impact hebben op de wereld, wat nieuwe kansen biedt voor ons allemaal.