Zó verdien je geld met affiliate-websites

Het leuke van internet is dat het vrijwel overal toegankelijk is. Je eigen website is daarom de ideale backpack business, mits je weet hoe je bezoekers in inkomsten kunt omzetten.

Het begint met een website

Voordat je geld kunt verdienen met een website, dien je er natuurlijk één te hebben. Lees hier hoe ik in 15 minuten mijn websites in elkaar zet. Ook als je een website puur en alleen voor commerciële doeleinden bouwt, is het raadzaam om een onderwerp te nemen waar je affiniteit mee hebt. Nóg beter is het wanneer je over een onderwerp schrijft waar je een echte passie voor voelt.

Om met een website inkomsten te genereren is het belangrijk dat je geregeld artikelen plaatst. Op die manier word je steeds beter gevonden in Google. Je kunt dus het beste een onderwerp nemen waar je met plezier heel wat uren in steekt. Maak daarom eerst een lijstje met mogelijke onderwerpen, en ga dan eens in de zoekresultaten van Google kijken hoeveel concurrentie je hebt. Ik had met deze website geluk: hij is vrijwel uniek in onderwerp en opzet. Alleen Erik van der Wal (website inmiddels opgedoekt) komt in de buurt, maar ik zie hem als een collega, en niet als een concurrent.

Geen technische kennis nodig

Voor het maken van een site is het helemaal niet nodig om webdesigner te zijn of verregaande technische kennis te hebben. Ik gebruik voor deze website de blogsoftware van WordPress, met daar bovenop een template die deze site zijn huidige layout geeft. Voor de hosting van deze website maak ik gebruik van Versio, die ik je van harte kan aanbevelen. Als alles eenmaal staat en je artikelen op je site hebt staan, kun je beginnen met affiliate-marketing.

Wat is een affiliate?

Een affiliate is een partner. En een partner, dat ben jij. Tenminste, als je een website hebt. Als webmaster kun je je als affiliate aanmelden om zo de producten of diensten van bedrijven te promoten. Dat kan door middel van een banner op je website, maar ook met een tekstlink zoals deze. Afhankelijk van het bedrijf krijg je per klik, per lead of per verkoop betaald. Een goed voorbeeld hiervan zie je in de zijbalk van deze site. Daar heb ik een aantal boeken geplaatst die mij erg hebben geïnspireerd. Klik je op één van deze boeken, dan word je naar de website gestuurd waar je dit boek kunt kopen, bijvoorbeeld naar Managementboek. Managementboek ziet, dankzij een unieke code in de link, dat jij bij mij vandaan komt. Wanneer jij uiteindelijk een bestelling bij Managementboek plaatst, krijg ik hier een beloning voor. Met andere woorden: commissie.

Meld je aan bij affiliatenetwerken

Heel veel bedrijven zijn aangesloten bij affiliatenetwerken. Zo hoeven ze niet zelf een ingewikkeld partnerprogramma samen te stellen zoals Managementboek dat heeft gedaan. Voor zowel beginnende als ervaren affiliate-marketeers is lidmaatschap van zulke netwerken essentieel. Gelukkig is het helemaal gratis om je website bij zo’n netwerk aan te sluiten. Voorbeelden van Nederlandse affiliatenetwerken zijn M4N, Tradedoubler, Cleafs en Daisycon. Een wat kleiner netwerk waar je toch leuke commissies mee kunt vangen is Paypro. Dit affiliate-netwerk biedt veel Nederlandse e-books en cursussen, maar de kwaliteit van veel producten laat (nog) te wensen over.

Promoot alleen producten of diensten waar je ervaring mee hebt

Veel webmasters gaan in de fout en laten zich verleiden door hoge commissies. Dat is geen goed idee. Ten eerste omdat dit vaak maar om een tijdelijke actie gaat, ten tweede omdat je veel concurrerende affiliate-websites zult hebben en tot slot omdat je je beter kunt focussen op producten of diensten waar je zelf ervaring mee hebt en enthousiast over kunt praten. Ik promoot de boeken die je rechts ziet omdat ik ze goed vind. Ik heb meer boeken gelezen, maar die staan er niet tussen omdat ze niet zoveel indruk op mij hebben gemaakt en ik mijn bezoekers geen troep wil aansmeren.

Voorbeelden van affiliate-websites

Affiliate-websites zijn er in alle soorten en maten. Om je een goed beeld te geven van wat er mogelijk is en hoe anderen geld verdienen met affiliate-websites, heb ik hier een aantal voorbeelden op een rij gezet. Bekijk ze op je gemak en doe zo ideeën op voor een eigen site.

  • Veelzijdig Maleisië is een website boordevol interessante informatie over Maleisië, opgezet door Ilya Houben
  • Een groots aangepakte affiliate-website is deze, waarop je kortingscodes voor Nederlandse (web)winkels kunt krijgen
  • Sander Boers doet goede zaken met Eurobikkels, een site die 30-40 bezoekers per dag ontvangt
  • Met deze site verdien ik maandelijks tussen de $ 5 en $ 20 in affiliate sales van bladmuziek.

Foto, karina y, Flickr