Van webdesigner tot ‘lifestyle designer’
2 February 2011

Hij werkt maar een paar uur per dag en dan het liefst vanuit een exotische bestemming als Thailand. Erik van der Wal draaide in het verleden werkweken tot 80 uur, maar reist nu met zijn laptopje de wereld rond. Een interview met deze levensgenieter pur sang.

Erik van der Wal (31) richtte na zijn studie Communication and Multimedia Design de webdesignstudio iMotion Media op. Om grote klanten als Coca Cola, Volkswagen en O’Neill tevreden te houden, zwoegde hij 60 – 80 uur per week. Totdat iemand hem wees op de boeken The 4-Hour Work Week van Tim Ferriss en Rich Dad, Poor Dad van Robert Kiyosaki. Deze gaven hem een radicaal andere kijk op de balans tussen werken en leven. De afgelopen jaren heeft Erik zich dan ook gestort op lifestyle design, met indrukwekkende resultaten tot gevolg.

Enkele weken geleden stuitte ik op zijn website en kreeg ik meteen het gevoel dat we op dezelfde golflengte zaten. Ook Erik is geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling, online ondernemerschap en reizen. Daarom plande ik snel een Skype-gesprek met Erik.

Wat deden die twee boeken met je?
Deze boeken leerden mij vooral om op een andere manier te denken. Rich Dad, Poor Dad vertelt hoe je assets dient op te bouwen – bezittingen die geld genereren in plaats van kosten. Als je maar geld aan liabilities blijft uitgeven, word je nooit rijk. The Four Hour Work Week deed mij inzien dat er ook manieren bestaan om passief geld te verdienen. Dat wil zeggen, door eenmalig gemotiveerd en hard te werken kun je een systeem op poten zetten waarmee er continu geld op je bankrekening binnenkomt. Omdat ik meer tijd voor mezelf wilde, ben ik hiermee gaan experimenteren.

Waar verdien je tegenwoordig je brood mee?
Mijn passie zijn de social media. Ik help bedrijven om via bijvoorbeeld Twitter en Facebook een groter publiek te bereiken en een hogere omzet te draaien. Dit doe ik door campagnes te schrijven of door workshops en seminars te geven. Daarnaast ben ik een membership-website aan het opzetten met een zakenpartner en heb ik een e-book over lifestyle design geschreven.

Kun je wat meer over jouw e-book vertellen?
Ik heb gemerkt dat mensen zich teveel focussen op de zakelijke kant van het locatie-onafhankelijk ondernemen. Natuurlijk is dat belangrijk, maar veel belangrijker is de psychologische kant. Wanneer je veranderingen wilt in je leven, zul je een stap moeten maken die buiten je comfort zone ligt. Dit kan als onprettig worden ervaren en vaak is dit de reden dat veel mensen erin blijven zitten. Mijn e-book geeft tips en inzichten hoe het stellen van doelen dit proces eenvoudiger maakt. Door te focussen op wat je echt wilt, wordt dit proces eenvoudiger en kan het op alle gebieden van je leven enorme verbeteringen aanbrengen.

Waar ben je op dit moment?
In Heerenveen. Hiervóór zat ik een maandje in Chang Mai, Thailand. Er bleek echter vraag te zijn naar seminars, dus ben ik naar Nederland gevlogen om die te organiseren. Natuurlijk zoek ik ook oude vrienden op en blijf ik netwerken. Het is goed om te zien waar andere gelijkgestemde mensen mee bezig zijn. We zijn tenslotte nooit uitgeleerd.

Wat zijn je reisplannen voor de komende tijd?
In maart keer ik weer terug naar Thailand en wil ik meer van Azië zien. Deze keer wil ik niet teveel vooruit plannen. Je komt onderweg toch steeds weer interessante mensen tegen en wilt langer op bepaalde plekken blijven dan je eerst gepland had. Daarom laat ik het lot deze keer bepalen waar ik terecht kom en hoe lang ik er blijf.

Wat is je reisfilosofie?
Voordat ik naar een land afreis bestudeer ik de historie van het land. Je kijkt met heel andere ogen naar een land als je deze kennis niet hebt. Ik geniet van het leren van andere culturen. Ik leer steeds meer hoe vast we zitten in dagelijkse patronen. Door andere culturen te bestuderen gooi ik steeds meer de overtuigingen overboord die we van onze maatschappij hebben meegekregen.

Heb je een tip voor wie vanuit het buitenland wil werken?
In het buitenland ondernemen is voornamelijk een psychologisch spelletje. De eerste stap zetten is het beste wat je kunt doen. Neem het besluit dat je het gaat doen en bekijk welke acties daar voor nodig zijn. Wanneer je de eerste stap niet zet, zal het altijd bij een droom blijven. Wanneer je andere resultaten in je leven wilt, zul je iets anders moeten doen dan hetgeen je daarvóór deed. Actie ondernemen is de enige manier!

Foto: Erik van der Wal, Flickr