Detoxen: een gezondheidskuur onafhankelijk van locatie
2 February 2022

Gezonder leven is waarschijnlijk de meest gehoorde nieuwjaarsresolutie. Daarbinnen zijn een aantal categorieën. De meeste hebben te maken met gezonder eten of juist stoppen met roken of overmatig gebruik van alcohol. Na de feestdagen is iedereen op zoek naar manieren om de extra kilo’s kwijt te raken. Daarnaast is het helemaal niet zo gek om je lichaam af en toe te ontgiften. Een detoxkuur is helemaal in. Tijdens een korte periode eet je gezond zodat je lichaam de tijd krijg om schadelijke stoffen af te voeren.

Een ophoping van toxische stoffen leidt tot gezondheidsproblemen

Er zijn heel wat stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam. Sommigen krijg je binnen via de lucht. Denk bijvoorbeeld aan chemische stoffen van fabrieken, uitlaatgassen en middelen om onkruid en insecten te verdelgen. Met name wanneer je in een stad woont adem je veel te veel van deze stoffen in. Een groot deel van de toxische stoffen krijgen we echter via ons eten binnen. Over het algemeen eten we veel te veel suiker en transvetten. Verder zijn allerlei e-nummers en conserveringsmiddelen helemaal niet gezond wanneer je deze in grote getale binnenkrijgt.

Een kuur om je lichaam te ontgiften

Zoals hierboven te lezen is het lastig om geen toxische stoffen binnen te krijgen. Ze zitten namelijk in het voedsel dat we eten en de lucht die we inademen. Uiteraard is het mogelijk om op je voeding te letten. Eet zoveel mogelijk natuurlijk producten en kies nooit voor een kant-en-klaar maaltijd. Toxische stoffen vermijden is mogelijk, maar we moeten toegeven dat het uiterst lastig is wanneer je een druk leven leidt. Gelukkig is er een oplossing, want aan de hand van een korte kuur is het mogelijk om je lichaam te ontgiten.

Een detoxkuur: zo gaat het in z’n werk

Je lichaam is dagelijks continu druk met gifstoffen afvoeren. Met name je lever en je nieren zijn daar verantwoordelijk voor. Desondanks is er vaak sprake van ophoping van toxische stoffen. Dat komt omdat het lichaam niet bestand is tegen de grote hoeveelheden die we heden ten dage binnenkrijgen. Om de opstapeling te compenseren is een korte kuur erg nuttig. Je consumeert alleen gezonde voeding, bijvoorbeeld aan de hand van een sapkuur. Je spijsverteringskanaal komt tot rust en je lichaam wordt vrijgemaakt van giftige stoffen. Er zijn meerdere schema’s die je helpen om te ontgiften. Lees alles over de beste soorten detox.