‘Waarom geven de schrijvers waar je aan uitbesteedt zélf geen Kindle e-books uit?’

Sinds juli 2012 geef ik Kindle-boeken uit en geniet ik hier een leuk zakcentje mee. Deze e-books laat ik door andere freelancers schrijven. Maar waarom geven deze schrijvers niet zélf e-books uit?

Kinderspel is niet het juiste woord, maar e-books uitgeven is goed te doen. Vooral omdat je de boeken zelf niet hoeft te schrijven. Als ik vertel dat ik het schrijven uitbesteed aan freelancers die hier drie dollarcent per woord mee verdienen, en dat ik met een boek gemakkelijk $ 50 per maand binnenhaal, krijg ik steeds vaker de vraag: maar waarom geven die schrijvers dan zelf geen e-books voor de Amazon Kindle uit?

Ik wil geen slapende honden wakker maken, dus ik heb het hen niet gevraagd. Wel kan ik me voorstellen waarom ze nog niet massaal op de Kindle Store zijn gesprongen en dat waarschijnlijk ook niet zullen doen.

  • Snelle betaling
   Als freelancer krijg je veel sneller betaald dan wanneer je e-books bij Amazon publiceert. Als je je eerste boek op de Kindle Store zet, moet je eerst het einde van de maand afwachten en daarna nóg eens 60 dagen totdat je de royalty’s van die maand op je rekening gestort krijgt.
  • Zekere inkomsten
   Een freelancer weet hoeveel hij of zij verdient. De prijs wordt van tevoren afgesproken en de freelancer kan vervolgens zijn of haar uitgaven hierop bijstellen. Met een Kindle-boek weet je niet hoeveel je aan royalty’s gaat verdienen. De investering krijg je er vrijwel zeker uit, maar hoeveel maanden duurt dat? Heeft de freelancer het geduld om daarop te wachten?
  • Never change a winning team
   Het kan ook dat een schrijver redelijk boert en een regelmatige stroom freelance werk heeft. Hij of zij verkeert in een erg comfortabele positie en is bang om te gaan experimenteren met Kindle-e-books.
  • Geen tijd
   Iemand die tarieven van drie dollarcent per woord hanteert, moet veel woorden per dag schrijven om redelijk te kunnen leven. Zo’n schrijver draait waarschijnlijk volledige werkdagen en heeft geen tijd voor een project.
  • Liever een boekcontract
   Daarnaast zijn er freelancers die al jarenlang aan een roman werken en hopen om eens door een grote uitgever te worden ontdekt. Ze kijken neer op self publishing en sturen hun manuscript liever per post naar
 • Alleen leuke boeken
  Als je van Kindle-boeken wilt leven, zul je over onderwerpen moeten schrijven die je misschien niet direct liggen: afvallen, geld en succes, gezondheid, relaties, enzovoort. Self-help, dus. Als een freelancer daar geen zin in heeft, is het verspilde moeite.

Dat zijn wat redenen die ik zo kan bedenken waarom freelancers liever in opdracht van anderen werken. Mocht jij hier zelf andere ideeën over hebben, voeg die dan gerust in het commentaar-veld toe.

1 reactie op “‘Waarom geven de schrijvers waar je aan uitbesteedt zélf geen Kindle e-books uit?’

 1. Hetzelfde geldt voor een leraar, denk ik. Waarom voor een hongerloontje voor een klas verwende, brutale betweters staan om ze te leren programmeren terwijl je als programmeur – om maar een voorbeeld te noemen – veel beter kunt verdienen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *