Cryptocurrency handelen
26 February 2021

Veel beleggers handelen graag in cryptocurrency omdat het een extreem volatiel activum is. Als u de markt goed kunt timen, kan het handelen in cryptocurrency u veel hogere rendementen opleveren dan traditionele investeringen. 

Cryptocurrency handelaren hebben vaak een van de twee doelen: Bitcoin accumuleren of winst maken in USD. In een bullmarkt voor crypto’s is het vrij gemakkelijk om de waarde van uw portefeuille in USD te laten stijgen, maar het is een grotere uitdaging om de Bitcoin-waarde te laten stijgen. Om de Bitcoin-waarde van uw portefeuille te volgen, kunt u altcoins tegen Bitcoin verhandelen op beurzen zoals Coinbase Pro. 

Door uw cryptocurrency actief te verhandelen, loopt u het risico uw crypto te verliezen aan de markt. Omdat cryptocurrency prijzen zo volatiel zijn, is het niet ongewoon voor handelaren om snel geld te verliezen bij het verhandelen van cryptocurrencies. Dit is de reden waarom zo veel crypto-enthousiastelingen gewoon hun Bitcoin HODL. 

Inhoud 

 • Wat is cryptocurrency? 
 • Het kiezen van een Cryptocurrency 
 • Hoe werkt cryptocurrency? 
 • Voors en tegens van beleggen in cryptocurrencies 
 • Cryptocurrency Handel Stappen 
 • Beste Cryptocurrency Makelaars 
 • Cryptocurrency Handel vs Effectenhandel 
 • Vaak gestelde vragen 

Wat is cryptocurrency? 

Hoewel er veel verschillende soorten cryptocurrencies zijn, hebben ze allemaal één ding gemeen: ze werken op blockchain-technologie, waardoor ze gedecentraliseerd zijn. Decentralisatie van financiële operaties door middel van cryptocurrencies heeft verschillende efficiëntieverbeteringen ten opzichte van het traditionele financiële systeem, waaronder: 

 • Schrapt bijna alle overheadkosten die met banken geassocieerd worden 
 • Minder dure transacties die internationaal kunnen worden verzonden en ontvangen 
 • Inflatie of eindige voorraad die in code is geschreven – je hoeft de Federal Reserve niet te vertrouwen 
 • Financiële derivaten zoals handelsstrategieën en leningen kunnen rechtstreeks op bepaalde cryptocurrency blockchains worden gecodeerd, waardoor er geen financiële tussenpersonen meer nodig zijn. 

De grootste cryptocurrency is Bitcoin en het wordt gebruikt als “digitaal goud”. In wezen is Bitcoin een product dat wordt gebruikt als een opslagplaats van waarde. Ethereum is de op één na grootste cryptocurrency met een marktkapitalisatie van 210 miljard dollar. Ontwikkelaars kunnen slimme contracten ontwikkelen op de blockchain van Ethereum om gedecentraliseerde alternatieven te creëren voor traditionele bankfuncties, zoals lenen en handelen. 

Een cryptocurrency kiezen 

Er is niet één beste cryptocurrency, maar er zijn wel beste cryptocurrencies voor bepaalde use cases. Bitcoin is bijvoorbeeld de beste cryptocurrency om als reservemiddel te gebruiken, omdat deze het meest wijdverspreid is en een eindige voorraad heeft. 

De meeste van de beste cryptocurrency projecten bevinden zich in de top 50 marktkapitalisatie van cryptocurrency. De meeste small market cap cryptocurrencies hebben twijfelachtige use cases of hebben hun beloftes ondermaats waargemaakt. Small market cap crypto’s zijn over het algemeen risicovoller dan grotere market cap munten zoals Bitcoin en Ethereum. 

Het is belangrijk om te investeren in cryptocurrencies die een solide team hebben dat het project ondersteunt. Om informatie te krijgen over een cryptocurrency, kun je het beste de whitepaper van de cryptocurrency lezen. Dit zal u een idee geven van hoe de crypto werkt en wat het beoogde gebruik is. 

Decentralized finance (DeFi) cryptocurrencies zijn enkele van de hotste altcoins van 2021. Altcoins zijn een algemene term voor elke andere cryptocurrency dan Bitcoin. DeFi tokens zijn meestal gebouwd op de blockchain van Ethereum en vervangen traditionele bankfuncties door code. Populaire DeFi tokens zoals yearn.finance, Compound en Uniswap zijn meer dan 500% gestegen in de afgelopen 6 maanden. 

Hier zijn de top 5 DeFi tokens gerangschikt naar marktkapitalisatie: 

 1. Uniswap (UNI) 
 2. Aave 
 3. Synthetix 
 4. Maker (MKR) 
 5. Solana 

Niet-DeFi altcoins hebben ook een aanzienlijke waardestijging gezien in het afgelopen jaar. Ethereum, de grootste altcoin door market cap, is gestegen van $90 naar meer dan $1.800 in minder dan 1 jaar. Ethereum heeft veel belangstelling gekregen door de verscheidenheid aan financiële toepassingen die op zijn blockchain worden gebouwd.  

Hoe werkt cryptocurrency? 

Cryptocurrencies zijn digitale activa die worden aangedreven op de blockchain. Blockchain-technologie slaat een grootboek op van elke transactie van de cryptocurrency op elke node die de blockchain aandrijft. Nodes zijn computers die verbonden zijn met het netwerk van Bitcoin om Bitcoin te delven. Als een van deze miners valse transacties probeert in te voeren, wordt dit tenietgedaan door het correcte grootboek. 

Het juiste grootboek wordt bepaald door de meerderheid van de gegevens van de mijnwerkers. In theorie zou je een blockchain kunnen hacken door 51% van het netwerk van de cryptocurrency te controleren in een proces dat een 51%-aanval wordt genoemd. Dit proces is echter economisch niet haalbaar en zou een extreem gechoreografeerde hack vereisen met miljarden, zo niet triljoenen, dollars aan computerhardware. 

Om met een cryptocurrency te kunnen handelen, heb je een set publieke en private sleutels nodig. Deze sleutels zijn als wachtwoorden die door je cryptocurrency wallet worden gegenereerd. Uw publieke sleutel is verbonden met het adres van uw portemonnee en stelt mensen in staat om u cryptocurrency te sturen. Uw privésleutel wordt gebruikt om transacties goed te keuren die vanuit uw portemonnee worden verstuurd — alleen u heeft toegang tot uw privésleutels.

Voor- en nadelen van beleggen in cryptocurrencies

Beleggers worden aangetrokken tot cryptocurrency’s vanwege de hoge volatiliteit. Het is niet ongewoon dat de prijs van een cryptocurrency in één dag meer dan 10% schommelt. Dit is geweldig als je op zoek bent naar hoge rendementen, maar als je een risicomijdende belegger bent, is investeren in cryptocurrency misschien niets voor jou.

Cryptocurrency Handel Stappen

Bekijk de 5 stappen voor het handelen in cryptocurrency.

Stap 1: Maak een cryptocurrency brokerage account aan.

Tenzij je al cryptocurrency bezit, zul je een account moeten maken bij een crypto brokerage. Coinbase, Gemini en eToro behoren tot de beste crypto brokerages op de markt. Alle 3 deze opties bieden een eenvoudige gebruikersinterface en een verscheidenheid aan altcoins om uit te kiezen.

Om een rekening te maken, moet u uw crypto-brokerage voorzien van persoonlijke identificatie-informatie, vergelijkbaar met het openen van een rekening bij een aandelenmakelaar. Enkele veel voorkomende gegevens die u moet verstrekken bij het opzetten van uw account zijn uw burgerservicenummer, adres, geboortedatum en e-mailadres.

Stap 2: Stort geld op uw rekening.

Zodra u zich heeft aangemeld bij een crypto brokerage, moet u uw bankrekening aansluiten. De meeste crypto makelaars bieden bankfinanciering aan via debetkaarten en bankoverschrijvingen. Overschrijving is meestal uw goedkoopste optie om uw account te financieren — het is gratis op Coinbase en Gemini.

Stap 3: Kies een crypto om in te investeren.

De meeste actieve cryptocurrency-handelaren wijzen het grootste deel van hun kapitaal toe aan Bitcoin en Ethereum. Deze crypto’s bewegen voorspelbaarder dan kleinere altcoins, dus handelen met technische indicatoren kan makkelijker zijn.

Veel crypto-handelaren alloceren een deel van hun kapitaal aan kleinere altcoins. Hoewel kleine mid-market cap crypto’s risicovoller zijn dan large-market cap crypto’s, bieden ze een hoger opwaarts potentieel. Veel kleine altcoins zijn in enkele maanden tijd meer dan 1.000% gestegen, waardoor ze aantrekkelijke beleggingen zijn voor risicotolerante beleggers.

Stap 4: Kies een strategie.

Er is een overvloed aan handelsindicatoren om uit te kiezen, en de meeste handelaren nemen meerdere factoren in overweging bij het kopen en verkopen van cryptocurrency. Als u nieuw bent met beleggen, kunt u overwegen een cryptocurrency trading cursus te kopen.

Als je een ervaren handelaar bent, heb je misschien al een strategie die je gebruikt om aandelen te verhandelen. Aandelen handelsstrategieën worden ook vaak gebruikt voor cryptocurrencies. Een persoonlijke favoriete handelsstrategie die veel handelaren gebruiken is de Elliott Wave Theorie. Elliott Wave Theorie richt zich op de psychologie achter het marktsentiment, dus het werkt bijzonder goed voor speculatieve activa zoals cryptocurrencies.

Stap 5: Bewaar uw cryptocurrency.

Als je actief handelt in je cryptocurrency, zul je je fondsen moeten opslaan op de exchange om er toegang toe te hebben. Als je je cryptocurrency koopt om op de middellange tot lange termijn te bewaren, dan moet je een cryptocurrency wallet aanschaffen.

Cryptocurrency wallets zijn er als software wallets of hardware wallets. Beide zijn veilig, maar hardware wallets bieden de beste beveiliging, omdat ze je crypto opslaan op een fysiek apparaat, offline. Ledger is een geweldig hardware-portemonneemerk dat veel beleggers vertrouwen om hun crypto-activa op te slaan. Als u op zoek bent naar een software-portemonnee, zijn er verschillende opties op iOS, Google Chrome en Android die gratis te gebruiken zijn.

Beste Cryptocurrency Makelaars

Er zijn een ton van opties als het gaat om cryptocurrency makelaars. Voor nieuwe beleggers is Coinbase een geweldige optie. Coinbase heeft een gratis cryptocurrency conversiefunctie waar u uw crypto kunt verhandelen voor elk ander token dat door Coinbase wordt ondersteund.

Andere crypto makelaars die solide opties zijn voor gemiddelde handelaren zijn eToro, Binance en Gemini. Robinhood ondersteunt ook bepaalde crypto’s, maar het platform ondersteunt slechts de handel voor 5 altcoins.

Cryptocurrency Handel vs Effectenhandel

Cryptocurrency trading wordt vaak gezien als meer risicovol dan stock trading, maar het hangt af van welke aandelen of cryptocurrency je handelt en hoe je het handelt. Het handelen in penny stocks of het handelen in opties kan even riskant zijn, zo niet riskanter, dan het handelen in cryptocurrency.

Voordat u in cryptocurrency handelt, moet u zich ervan bewust zijn dat u het risico loopt uw geld te verliezen aan de markt. Als u echt gelooft in de toekomst van cryptocurrency, kan het vasthouden van uw crypto-activa voor de lange termijn gunstiger zijn dan proberen de markten te timen.

Vaak gestelde vragen

Wat was de eerste cryptocurrency?

De eerste cryptocurrency was Bitcoin, die in 2009 werd gecreëerd door een anonieme figuur genaamd Satoshi Nakamoto.

Is cryptocurrency echt geld?

Cryptocurrency is een eigen klasse van digitale activa. Sommige cryptocurrencies kunnen als geld worden gebruikt, maar andere worden gebruikt voor identiteit, bestuur, gegevensopslag en nog veel meer.

Kan ik $100 in Bitcoin investeren?

Als u $100 op uw bankrekening heeft, kunt u voor $100 aan bitcoin kopen. Bitcoins kunnen worden opgesplitst tot de 8e decimaal. De kleinste meeteenheid voor Bitcoin heet een Satoshi, en het is 1/100 miljoen van 1 bitcoin.

Probeer Gemini 

Gemini bouwt crypto-producten om u te helpen bij het kopen, verkopen en opslaan van uw bitcoin en cryptocurrency. U kunt direct bitcoin en crypto’s kopen en toegang krijgen tot alle tools die u nodig heeft om de cryptomarkt te begrijpen en te beginnen met investeren, allemaal via één duidelijke, aantrekkelijke interface. Gemini Crypto Platform biedt uitstekende opties voor accountbeheer. U kunt uw account in een oogopslag beheren, uw rekeningsaldo 24-uurs veranderingen en procentuele veranderingen bekijken. Ga nu aan de slag met Gemini.