Crypto staking
22 February 2021
Crypto staking tips

Crypto staking is een investeringsstrategie waar je waarschijnlijk wel meer over wilt weten als je geïnteresseerd bent in het verwerven van crypto valuta. Om te begrijpen hoe crypto-staking werkt, moeten we eerst kijken naar hoe de meeste mensen crypto activa verwerven.Hoe werkt crypto staken

Manieren om meer crypto valuta te verwerven

Er zijn verschillende manieren waarop je cryptomunten kunt verwerven. De eerste manier om meer cryptomunten te vergaren is door ‘mining’.  Het delven van cryptomunten zoals Bitcoin is de manier waarop nieuwe munten worden gemaakt. Een andere mogelijkheid is om met fiat geld crypto valuta te kopen. Als je een ondernemer bent kun je jezelf laten uitbetalen in cryptovaluta voor de producten of diensten die je levert. En je kunt ook gaan handelen in cryptovaluta, of crypto valuta ‘staken’.

Het makkelijkst is om crypto valuta te kopen met fiat geld. Je ruilt je Euro’s dan in voor bijvoorbeeld Bitcoins. Het delven van cryptomunten is een stuk lucratiever, maar vereist meestal computers met behoorlijk wat rekenkracht. Handelen in cryptovaluta kan wat overweldigend zijn voor een beginner. Het ‘staken’ van crypto valuta is daarentegen niet heel moeilijk en je hoeft er ook geen speciale computer voor te hebben.

Wat is crypto staking?

Crypto staking is een vorm van het verdienen van cryptomunten door ze simpelweg voor een bepaalde tijd vast te zetten in je crypto portemonnee. Je krijgt dan een beloning over de munten die je hebt vastgezet. Zie het als de rente die je krijgt over je tegoed op een spaarrekening bij een traditionele bank.

Staking is mogelijk door de structuur van de blockchain. Omdat elke transactie op de blockchain een verificatie vereist, worden de cryptomunten die je hebt vastgezet gebruikt om transacties op het blockchain-netwerk te verifiëren. Jij wordt betaald voor je ingezet en je ondersteunt tegelijkertijd het blockchain-netwerk.

De hoogte van de beloning die je kunt verdienen met het staken is afhankelijk van verschillende factoren:

  • De grootte van je inzet
  • De lengte van de periode dat je de munten vastzet
  • De waarde van de crypto munten die je hebt ingezet.

Hoe kun je cryptomunten staken?

In de meeste gevallen kun je munten rechtstreeks vanuit je crypto portemonnee staken. Het is ook mogelijk om dit te doen via diensten die worden aangeboden door crypto uitwisselingen. De crypto-uitwisseling Binance biedt bijvoorbeeld een staking optie waarmee gebruikers op een eenvoudige manier beloningen kunnen verdienen.

Het enige wat je hoeft te doen is je munten op de uitwisseling te houden. Een netwerk kan wel bijvoorbeeld om een minimum hoeveelheid cryptomunten vragen die je moet vastzetten om deel te nemen aan staken. En sommige Blockchain netwerken ondersteunen het staken niet, zoals het Ethereum netwerk.

Hoe werkt crypto staking?

Om dat uit te leggen moeten we eerst het ‘Proof of Stake’ (PoS) consensus mechanisme begrijpen. Een PoS consensus mechanisme betekent dat de hoeveelheid macht die je bezit, afhangt van de hoeveelheid activa die je bezit. Dit in tegenstelling tot een Proof of Work (PoW) mechanisme zoals dat van Bitcoin, waarbij de hoeveelheid macht wordt bepaald door de hoeveel rekenkracht die je kunt betalen. Crypto staking tips

In een PoS systeem ontvangen gebruikers beloning in de vorm van de crypto die ze inzetten in ruil voor het beveiligen en valideren van transacties op het netwerk, als een soort van rente. Staking is dus het proces waarbij je je crypto valuta inzet om het netwerk te valideren, of je dat nu zelf doet als validator of dat je het delegeert aan een grotere pool. Je inzet delegeren is het makkelijkste omdat je niets hoeft te weten van alle technische dingen die nodig zijn om te valideren.

 

Zijn er ook risico’s verbonden aan staking?

De risico’s van staking zijn erg klein. Natuurlijk moet je opletten en bijvoorbeeld controleren of je inzet naar wens wordt gebruikt. Let op: Bij staken blijft het geld in je portemonnee, dus als je wordt gevraagd om uw geld naar iemand te sturen om te staken is dit oplichterij. Er kunnen wel transactiekosten worden gevraagd voor staken.

Ook kan de verwachte winst tegenvallen, aangezien sommige munten nogal volatiel zijn of een zeer hoge inflatie hebben. Daling van de waarde van de munt betekent ook een devaluatie van je inzet en dus een lagere beloning. En je moet ook rekening houden met de toepasbaarheid van de munt in de echte wereld. Sommige munten worden alleen gemaakt om te staken en kun je niet gebruiken als betaalmiddel. Het beloningspercentage kan misschien hoog zijn, maar als je de munten niet kunt gebruiken moet je je afvragen of het de moeite waard is.

Wat zijn de voordelen van staking?

Staken maakt je misschien niet van de ene op de andere dag rijk, maar het is een geweldige manier om een ​​passief inkomen te genereren. Bovendien helpt staking de essentiële functies van blockchain netwerken te ondersteunen en zijn de drempels voor toegang tot crypto staking lager dan bij bijvoorbeeld crypto mining of het handelen met crypto’s. Met staken kunt je extra geld verdienen met je inactieve crypto bezit zonder iets te doen. Hoe langer je de munten vastzet, hoe meer je kunt verdienen.