Charlotte: vanuit de Oostenrijkse Alpen een PR-bureau runnen
31 July 2012

Charlotte Rings is het gezicht achter Rings & Hamilton, een PR-bureau in Amsterdam. Maar wat blijkt? Eigenlijk runt Charlotte deze onderneming vanuit haar Oostenrijkse chalet. Dáár wilde ik het fijne van weten.

Kun je eens wat over je bedrijf vertellen?

Begin 2008 startte ik in Amsterdam mijn eigen PR communicatiebureau – Rings & Hamilton (R&H). Ik heb de afgelopen veel uiteenlopende en inspirerende PR-opdrachten gedaan, bijvoorbeeld voor Westcord Fashion Hotel Amsterdam, Hotel Bakker, Lekker Restaurantgids, Engel & Völkers, Francois Noel en Raak. Ook ben ik als interim PR-adviseur actief geweest bij o.a. Sanoma Media en De Rotterdam.

Hoe ben je in Oostenrijk beland?

Dankzij een samenloop van omstandigheden. Mijn oudere zus woont en werkt hier al bijna 15 jaar. Tijdens een wintersportvakantie bij haar ontmoette ik mijn vriend, heel toevallig een collega van haar. Nadat een jaar heen en weer pendelen tussen Nederland en Oostenrijk, heb ik eind vorig jaar de knoop doorgehakt en ben ik naar de Oostenrijkse Alpen verhuisd.

Ik was helemaal klaar voor een nieuwe uitdaging en was toe aan een gezonder ritme in mijn leven, zowel zakelijk als privé. Mijn huurhuis in Amsterdam had ik gelukkig snel doorverhuurd. Nu is de standplaats voor Rings & Hamilton een lieflijk dorpje vlakbij het wereldberoemde en mondaine Kitzbhühel. Met uitzicht op de bergtoppen en een stromend helder beekje achter het huis.

Wie hebben je advies gegeven voordat je de stap zette?

Een kennis van me, die bij het Oostenrijkse Verkeersbureau in Nederland werkt, heb ik om advies gevraagd. Ik weet nog precies wat hij tegen me zei: ‘Oostenrijk heeft ruimte en een ongekende hoge levenskwaliteit. Mensen weten daar echt wat genieten is en waarderen het leven.’ Hij gaf me bovendien een aantal connecties van hem met wie ik kennis zou kunnen maken. Eén van zijn contacten is inmiddels een opdrachtgever.

Ook vroeg ik een vriendin van me die in het buitenland woont om advies. Haar gouden tip: sluit je aan bij een sportvereniging, dan leer je snel mensen kennen en heb je meteen je portie lichaamsbeweging.

Hoe was het om je werk van Nederland naar Oostenrijk te verplaatsen?

Ik ben zonder lopende projecten vertrokken en dat gaf een enorm gevoel van vrijheid. Alsof je weer even helemaal opnieuw kunt beginnen. Met de ervaring van de afgelopen jaren wist ik steeds beter waar mijn sterke en zwakke punten liggen.

Al direct in het begin had ik interessante gesprekken met potentiële opdrachtgevers. In december kon ik meteen aan de slag voor een grote vakantieregio in Brixental (Kitzbüheler Alpen). Daar ben ik ook weer via-via mee in contact gekomen. Verder ben ik in de toeristische sector o.a. actief voor Chalet Kirchberg en Chalets im Brixental.

Momenteel verzorg ik voor zowel Nederlandse als Oostenrijkse klanten PR en Communicatieadvies. De focus ligt op de Oostenrijkse klanten. Tot nu toe ondervind ik geen hinder van mijn afstand tot de Nederlandse opdrachtgevers: heel veel communicatie gaat immers via de mail en telefoon. Het is meer de fysieke afstand, dat je niet spontaan even kunt afspreken. Maar dat mis ik meer privé dan zakelijk.

Hoe red je je met de taal?

Toeristisch gezien is Nederland vooral ‘s winters een hele belangrijke markt voor Tirol. Zo kwam 60% van de overnachtingen in de winter van 2010/2011 op rekening van Nederlanders. De kracht van mijn bedrijf voor klanten hier is dat ik de Nederlandse en Duitse taal beheers en zo wat voor de toeristische industrie kan betekenen. Zo bied ik Oostenrijkse bedrijven een sterk netwerk van Nederlandse (pers)contacten.

Welke nadelen heb je van je verhuizing ondervonden?

Een groot nadeel van het verhuizen naar het buitenland is dat ik veel post niet op een buitenland adres kan laten zetten. Een postbus is haast een vereiste als je klanten niet op hoge portokosten wilt jagen. Met name de Belastingdienst en en Kamer van Koophandel doen moeilijk. Ik heb in het begin gebruik van de doorstuur-mogelijkheid van TNT gemaakt. Dat gaat prima, maar kost relatief veel geld (zeker als je dubbel moet betalen omdat je bedrijfspost met een andere naam weer anders is dan je persoonlijke post…)
Bijkomend nadeel is dat veel instanties langzaam zijn en daardoor kan het soms wel maanden duren voordat je juiste adres in het system staat.

Waar staat je bedrijf nu ingeschreven?

Met een Nederlandse eenmanszaak vanuit Oostenrijk werken kan voor een overgangsperiode van 1-2 jaar prima. Zolang het maar binnen Europa is. Maar omdat ik voor een langere periode wil blijven, is de vraag: wat is wijsheid? Is het aan te raden om dat wat ik sinds 2008 in Nederland heb opgebouwd te vervangen door een nieuwe eenmanszaak in Oostenrijk? Of moet ik een Nederlandse en een Oostenrijkse eenmanszaak starten? Betaal ik dan niet dubbele lasten? Wat gebeurt er met mijn Nederlandse opgebouwde AOW en verzekeringen als ik overga op het Oostenrijkse systeem? Kortom, genoeg vragen op dit vlak. Adviezen zijn erg welkom!

Wat zie je jezelf over 5 jaar doen?

Wat mij betreft blijf ik in Oostenrijk, eenmaal in de bergen, bevalt goed. Het leven is hier gemoedelijk, eenvoudig, maar van goede kwaliteit en met aandacht voor de natuur. De bergen geven mij een enorme dosis innerlijke rust. Dit is de perfecte omgeving om je hersenen te laten kraken. Ik borrel weer van de ideeën, niet alleen in de PR-hoek.

Waar ik heen zou willen is een kleinschalig internationaal bedrijf runnen, dat met haar mix aan projecten en klanten en in de huidige tijdgeest aan goede doelen, kinderen, scholen en bejaardentehuizen denkt. Niet alleen financieel, maar juist ook in de vorm van fysieke bijdragen. Samen aan opdrachten werken, uitwisselprojecten organiseren, van elkaar leren en elkaar inspireren. Onlangs las ik over opa’s en oma’s die op huisdieren passen. Dat vind ik een geweldig initiatief.

Welke tips heb je voor mensen die ook naar het buitenland willen?

Jazeker! Ik zou ze in de volgende vijf willen opsplitsen:

1. Informeer je eigen netwerk over je plannen en zoek naar relevante contacten uit je netwerk om je te laten adviseren. Via-via ken je de halve wereld…

2. Probeer niet meteen overal geld aan te verdienen. Met name in de start up fase is het zaak te investeren en te zaaien. Oogsten komt later. Natuurlijk is het wel een must om rond te kunnen komen. Maak een inschatting van je kosten om te weten hoeveel je nodig hebt. Ik leef momenteel nog deels op mijn destijds opgebouwde buffer.

3. Leer de taal. Na een LOI zelfstudie Duits, dagelijks Duitse TV en veel Lattemacciato met locals, heb ik me de taal in een paar maanden redelijk aangeleerd. Er is nog veel finetuning nodig, maar de basis is er. Daardoor ben ik een stuk zelfverzekerder. Ik begrijp beter wat er om me heen gezegd wordt en kan mezelf goed verstaanbaar maken. Een verrijking.

4. Doe als de locals:

  • Zonder dirndl (de typisch Oostenrijkse jurk) en lederhose kun je het vergeten. Ze dragen dat hier regelmatig. Het is een feestelijke outfit voor officiële gelegenheden (o.a. huwelijk, verjaardagen, dorpsfeesten). Maar ook altijd handig voor het Oktoberfest!
  • Ski tot je ‘wit’ ziet, vooral buiten het hoogseizoen.
  • Doe eens gezond: ga wandelen, e-biken of stap de sauna in.
  • Eet groenten en fruit uit eigen tuin. Veel eten hier is thuis gekweekt en biologisch.
  • Word lid van een sportclub. Zo leer je snel mensen kennen met wie je naast het sporten ook privé kunt afspreken. Bovendien heb je zo een wekelijkse verplichting mét beweging. Sporten is voor mij echt ontladen.