Buffer opbouwen voordat je als digital nomad avontuur start
1 December 2020

Voordat jouw droom om digital nomad te worden echt in vervulling kan gaan, kan het verstandig zijn om een goede buffer op te bouwen. Het kan namelijk even duren voordat je jouw eerste klant vindt. Ook kun je tegen onvoorziene kosten aanlopen. Je wilt natuurlijk niet dat je na een paar weken of maanden alweer huiswaarts moet keren.

Hoeveel heb je nodig?

Al van tevoren kun je een overzicht maken van de kosten die je kwijt denkt te zijn aan jouw levensonderhoud als je in het buitenland verblijft. Hierdoor krijg je ook een goed idee met betrekking tot de omzet die je maandelijks minimaal wilt maken en hoeveel uur je hiervoor moet werken. Wat zo tof is aan werken als digital nomad, is dat je in sommige landen echt maar heel weinig nodig hebt om luxe te kunnen leven. Bali is bijvoorbeeld niet voor niets zo populair onder digital nomads! Het is verstandig om een buffer op te bouwen waarmee je drie tot zes maanden vooruit kan. Zo weet je dat je zelfs als je niets verdient, je genoeg geld hebt om in de tussentijd van te leven terwijl je jouw bedrijf opstart.

Besparen op vaste lasten

Vervolgens kijk je naar hoe jouw kosten er momenteel uitzien. Vaak zijn er vaste lasten waar je eenvoudig op kunt besparen. Overstappen met energie levert doorgaans een paar tientjes per maand op en ook het opzeggen van abonnementen kan je een mooie winst opleveren. Kijk ook alvast welke spullen je straks niet meer nodig hebt en kunt verkopen. In hoeverre je al jouw bezittingen gaat verkopen is afhankelijk van jouw doel. Sommige digital nomads houden namelijk wel hun huis aan, zodat ze een thuisbasis hebben en een aantal maanden per jaar ‘thuis’ kunnen zijn. Weer anderen schrijven zich in Nederland uit.

Geen onnodige uitgaven

Dan zijn er vaak nog veel meer uitgaven waar je op kunt besparen. Misschien haal je iedere dag een lekkere cappuccino to go of shop je graag. Minder hier eens een paar maanden op en boek iedere euro die je bespaart direct door naar je spaarrekening. Dit kan zwaar voelen, maar je weet waar je het voor doet. Je kunt jouw geld namelijk maar één keer uitgeven en op deze manier zorg je ervoor dat jouw centen direct richting jouw droom gaan: leven als een digital nomad. Jij hebt altijd de controle over jouw budget. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je de helft van het geld dat je normaal gebruikt om eten af te halen reserveert en de andere helft nog gewoon uitgeeft. Het duurt dan weliswaar iets langer voordat je jouw doel bereikt, maar het gaat erom dát je jouw doel bereikt. Het Nibud heeft handige vuistregels opgesteld om financieel fit te worden en te blijven.