Bitcoin shorten
1 March 2021

Als u een diepere uitleg wilt over Bitcoin shorten, hoe het stap voor stap in zijn werk gaat, en waar u op moet letten, lees dan verder, dit is wat ik zal behandelen:

 1. Wat betekent short gaan in Crypto?
 2. Hoe kan ik Bitcoin short verkopen?
 3. Wanneer moet u short gaan?
 4. De risico’s van het short gaan in Bitcoin
 5. Conclusie – moet u short gaan?

Houd in gedachten dat noch ik, noch iemand van het werkenvanuithetbuitenland.nl team een financieel adviseur is, en dat dit bericht geen financieel advies is. Het doel van deze les is om uit te leggen wat short selling is als instrument. Het is beschikbaar in verschillende markten en is ook beschikbaar voor cryptocurrencies, dus ik wil dat je beter begrijpt wat het is.

1. Wat betekent shorten in Crypto?

Short selling (vaak gewoon aangeduid als ‘short’) is een beleggingsmethode om geld te verdienen over de prijsdaling van een actief.

Hoe werkt een short?

In principe werkt shorten zo dat u een activum kunt lenen, zoals Bitcoins, en het tegen de huidige prijs kunt verkopen. Later koopt u de Bitcoins om de persoon of het bedrijf van wie u ze geleend heeft terug te betalen.

Hopelijk zijn de prijzen gedaald wanneer u de Bitcoins terugkoopt, zodat het goedkoper is om de activa te kopen die terugbetaald moeten worden.

Laten we dit met een kort voorbeeld illustreren:

 • U verkoopt 10 Bitcoins short als de prijs $4.000 is.
 • Dit betekent dat u 10 Bitcoins leent en ze verkoopt voor $40.000.
 • De prijs van Bitcoin daalt naar $3.500.
 • U koopt 10 Bitcoins terug en geeft ze terug aan het agentschap waar u van leende voor 10*$3.500 = $35.000.
 • Uw totale winst is $40.000-$35.000 = $5.000

2. Hoe kan ik Bitcoin short verkopen?

Om Bitcoins te shorten, moet u contact opnemen met een handelsagentschap of platform en een short verkooporder plaatsen. Het agentschap zal dan de Bitcoins uit hun eigen voorraad verkopen, ervan uitgaande dat u hen in de toekomst met een gelijk aantal Bitcoins terugbetaalt.

Als u bijvoorbeeld 10 Bitcoins short verkoopt, zult u uiteindelijk die 10 Bitcoins moeten “dekken”, of de prijzen nu stijgen of dalen.

Als de prijs daalt, is het goedkoper om deze 10 Bitcoins terug te kopen. Stijgen de prijzen, dan zal het duurder zijn.

Bij short-selling kan het bedrijf of de persoon die de Bitcoins aan u heeft uitgeleend, de tegoeden over het algemeen op elk gewenst moment terugvorderen en hoeft u dit slechts kort van tevoren te melden. Zorg er dus voor dat u alle regels, voorschriften of richtlijnen leest voor het “afdekken” van activa die u short verkoopt.

Omdat de markten zo snel fluctueren, kunnen de kosten sterk fluctueren, waardoor u risico loopt.

Short selling kan vooral riskant zijn als de geldschieter de activa opeist voordat de prijzen de kans krijgen te dalen. Short gaan is eigenlijk heel gebruikelijk bij aandelen en de meeste grote handelsplatforms staan het toe om aandelen te shorten.

Er zijn verschillende manieren om Bitcoin te shorten:

Short verkopen van CFD’s

CFD betekent Contract for Difference. Het betekent dat u in plaats van Bitcoins te lenen, ze te verkopen en ze tegen een lagere prijs terug te kopen, alleen het verschil hoeft te betalen.

Dus in het geval van CFD’s, krijgt u het verschil betaald als de prijs daalt zonder dat u door alle rompslomp van het kopen en verkopen van de munten hoeft te gaan.

eToro biedt een cryptocurrency CFD-service waarmee u Bitcoin short kunt verkopen. Nadat u uw rekening hebt geopend en geverifieerd, kunt u een transactie openen op het BTC/USD-instrument. Zorg ervoor dat u “verkopen” kiest en niet “kopen”. Hier ziet u hoe het eruit ziet:

Shorten via een Bitcoin-beurs

Bitcoinbeurzen die zich richten op cryptohandelaren bieden shortmogelijkheden, en sommige bieden ook de mogelijkheid om short te gaan met hefboomeffect. Met een hefboom kunt u meer geld lenen van de beurs dan u eigenlijk bezit, om de Bitcoins te kopen die u wilt shorten.

Stel bijvoorbeeld dat u $1.000 op de beurs hebt en u leent een hefboom met een verhouding van 1:3, dan kunt u nu tot $3.000 short verkopen (3 keer zoveel als wat u hebt).

Het gebruik van een hefboom wordt als zeer riskant beschouwd, omdat als de dingen niet gaan zoals u van plan was, de beurs uw transactie eerder zal sluiten dan u verwacht (omdat ze weten dat u geld gebruikt dat u niet echt bezit). Met andere woorden, het gebruik van een hefboom vergroot zowel de winsten als de verliezen.

Grote beurzen waar u Bitcoin short kunt verkopen zijn onder andere:

 • Bitmex
 • Bitfinex
 • Kraken

Put opties

Bepaalde gespecialiseerde beurzen, zoals BitMEX, bieden Bitcoin-optiehandel aan. De aankoop van een optie geeft u de mogelijkheid, maar niet de verplichting, om te handelen tegen een specifieke prijs op een bepaalde vervaldatum.

Als u ervaring heeft met de handel in opties kan deze methode geschikt voor u zijn, anders is het niet aan te raden voor beginners. Opties zijn complex, maar bieden wel meer flexibiliteit en een grotere hefboomwerking.

3. Wanneer moet u short gaan?

Short gaan in Bitcoin is handelen tegen een lange termijn uptrend in; hoe langer de trend aanhoudt, hoe riskanter dit wordt.

Eén ding moet u onthouden – het maximale winstpotentieel van een short is beperkt tot een Bitcoin-prijs van 0, terwijl kopers geen limiet hebben op hun winst.

Als u de grafieken van de Bitcoin-prijs bestudeert, zult u al snel de waarheid inzien van het oude handelsaforisme: “De prijs neemt de trap omhoog maar de lift omlaag.” Terwijl bullish bewegingen tijd nodig hebben om zich op te bouwen en te ontwikkelen, zijn bearish bewegingen relatief kort en scherp.

Proberen om de top van een grote bull-run te shorten is moeilijk; u zult waarschijnlijk meerdere keren stoppen als Bitcoin blijft stijgen als een koppige zombie.

Houd er rekening mee dat als veel handelaren dezelfde positie innemen, er een prijsstijging kan ontstaan omdat angstige handelaren concurreren om hun shorts te sluiten (d.w.z. ze kopen de Bitcoins terug die ze hebben verkocht). Dit staat bekend als een short squeeze.

Analyseren van de markt voor short verkoopkansen

Naast technische analyse, helpt het om de Bitcoin-markt goed te kennen. Ter referentie vindt u hier verschillende soorten gebeurtenissen en hoe die de Bitcoin-prijs beïnvloedden.

Gebeurtenissen uit het verleden die tot grote uitverkopen leidden

 • Faillissement van grote beurzen.
 • Vijandige regelgeving in grote landen (bijv. nepnieuws “China verbiedt Bitcoin”, SEC treedt hard op tegen ICO’s).
 • Bekende ontwikkelaars die het Bitcoin-ontwikkelingsteam verlaten (bijv. Mike Hearn, Gavin Andresen).
 • Verhoogde risico’s op hard fork (bijv. Bitcoin die forkt naar Bitcoin Cash).
 • Vertragingen of tegenslagen bij alom gewenste upgrades (bijv. SegWit, Lightning Network)

Gebeurtenissen die naar verwachting een negatieve invloed zullen hebben op de prijs

 • Een omstreden hard fork.
 • Inbreuk op de cryptografische primitieven die in Bitcoin worden gebruikt (SHA256, secp256k1).
 • Ontdekking van exploits in Bitcoin-code die de veiligheid van portemonnees of de werking van het netwerk bedreigen.
 • Vijandige acties tegen Bitcoin door de overheid.
 • Bewegingen in de eerste miljoen Bitcoins die door Satoshi Nakomoto zijn gedolven.

Gebeurtenissen die weinig invloed hebben gehad op de prijs zijn onder meer

 • Het falen van darknet-markten, zoals Silk Road of Alpha Bay.
 • Claims van het ontmaskeren van de identiteit van Satoshi Nakomoto (bv. Dorian Nakomoto of Craig Wright).
 • Vijandige uitspraken van journalisten, economen, politici, bankiers, etc. (zie onze sectie Bitcoin Obituaries voor meer dan 300 keer dat Bitcoin doodverklaard is).

4. De risico’s van het short gaan in Bitcoin

Ik moet u waarschuwen dat het short-sellen van welk activum dan ook een risicovolle onderneming is. Normaal gesproken, als u investeert in een activum, zijn uw verliezen beperkt tot het geldbedrag dat u in dat activum heeft geïnvesteerd.

Als u bijvoorbeeld $10.000 in een aandeel investeert, en dat aandeel stort plotseling in en wordt waardeloos, dan blijven uw verliezen beperkt tot de $10.000 die u geïnvesteerd heeft.

Bij short selling kunnen uw verliezen echter veel groter zijn dan uw oorspronkelijke investering, iets wat erg belangrijk is om te overwegen, vooral bij Bitcoin. De eenvoudigste manier om dit uit te leggen is aan de hand van een voorbeeld: Laten we zeggen dat u voor 100 dollar aan Bitcoin short verkocht toen de prijs slechts 10 dollar per munt bedroeg. Dat betekent dat u 10 munten hebt verkocht. Laten we aannemen dat u de munten nog moet terugkopen, wat betekent dat u de eigenaar nog moet terugbetalen met 10 Bitcoins.

Laten we nu eens aannemen dat de prijzen plotseling naar $4000 zijn gestegen, wat zeker kan gebeuren met Bitcoin. Dit betekent dat de 10 Bitcoins die u moet terugbetalen u nu $40.000 kosten!

Zoals u ziet, kan short-selling van welk activum dan ook zeer riskant zijn. Als u Bitcoins of iets anders short wilt verkopen, moet u heel voorzichtig zijn.

Investeer alleen als u er erg zeker van bent dat de prijzen zullen dalen, en als u geld hebt om uw verliezen te dekken als de investeringen stijgen. Zorg ervoor dat u de prijzen nauwlettend in de gaten houdt en uw verliezen beperkt als de prijzen te snel beginnen te stijgen.

5. Conclusie – Moet U Bitcoin Shorten?

Bitcoin shorten is een geweldige maar riskante manier om geld te verdienen. Door Bitcoins te lenen, ze te verkopen als de prijs hoog is, en ze weer terug te kopen als de prijs laag is, kunt u geld verdienen zelfs als de markten bloeden.

Meestal wordt shorten niet aangeraden voor beginnende handelaren vanwege het hoge risico dat het met zich meebrengt. Als u besluit om Bitcoin te shorten, zorg er dan voor dat u alleen geld investeert dat u zich kunt veroorloven te verliezen. Zorg er ook voor dat u op de hoogte blijft van actuele gebeurtenissen, zodat u kunt anticiperen op elke verandering in de prijsrichting.

Heeft u ervaring met het short verkopen van Bitcoin? Zo ja, dan hoor ik dat graag in het commentaarveld hieronder.