Bitcoin-automaat
26 February 2021

Volgens een rapport op Statista zijn er nu meer dan 7.000 bitcoin-automaten over de hele wereld (vanaf maart 2020). In vergelijking met een rapport gemaakt in juni 2019 door Cointelegraph, waarin stond dat er meer dan 5.000 waren, is het duidelijk dat de vraag naar deze ATM’s stijgt.

Maar wat is een bitcoin-automaat? Nou, het werkt vrijwel op dezelfde manier als traditionele geldautomaten – je stopt een creditcard of bankpas in de machine en ontvangt vervolgens contant geld. Het verschil is echter dat je er BTC kunt opnemen.

Soorten bitcoin ATM

Er zijn drie hoofdtypes van bitcoin ATM’s: (1) ATM’s die uw BTC omzetten in fiat valuta’s, (2) die waar u BTC van kunt kopen, en (3) zeldzame ATM’s die u toestaan om beide te doen. Er zijn zelfs ATM’s die bitcoin debetkaarten accepteren, zodat u contant geld kunt opnemen. Dit is vooral handig als je op reis bent in het buitenland.

Afhankelijk van waar je woont en hoeveel bitcoin geldautomaten er in je omgeving zijn, maken deze handige machines het makkelijk om BTC te kopen en verkopen-het elimineren van verschillende stappen in het proces. Bijvoorbeeld, hoewel het aantal bedrijven dat bitcoin accepteert toeneemt, kan het een beetje moeilijk zijn voor mensen om hun BTC gemakkelijk uit te geven op een dagelijkse basis. Om hun BTC te gebruiken, moeten mensen op een exchange springen, hun BTC verkopen, het geld opnemen op een bankrekening, en pas dan kunnen ze het uitgeven.

Met de beschikbaarheid van deze ATM’s, worden een paar van die stappen geëlimineerd. In wezen fungeren deze als fysieke bitcoinbeurzen.

Hoe gebruik je een bitcoin ATM?

Op deze machines is de prijs van BTC afhankelijk van de huidige wisselkoers. ATM’s vragen echter ook een vergoeding voor hun diensten. Gemiddeld rekent een bitcoin ATM 8-10%, wat voor de meeste mensen een beetje hoog is. Ondanks dat 8-10% het gemiddelde is, verschillen de kosten vaak per automaat (het kan hoger en lager gaan), dus zorg ervoor dat u de instructies van de automaat leest voordat u deze gebruikt.

Wanneer iemand geld opneemt bij een bitcoin-automaat, wordt de BTC via een QR-code naar de bitcoin-portemonnee van de gebruiker gestuurd, of het wordt naar een papieren portemonnee gestuurd die sommige automaten kunnen genereren. In de meeste gevallen vragen de automaten tegenwoordig ook om een legitimatiebewijs voor KYC-doeleinden, dus zorg ervoor dat je een legitimatiebewijs bij de hand hebt.

Bitcoin kopen

Hoewel het proces verschilt per geldautomaat, is er een algemene stroom om er een te gebruiken om BTC te kopen:

Kies eerst de optie om BTC te kopen (alleen van toepassing op automaten die zowel koop- als verkoopdiensten aanbieden). Scan vervolgens de QR code van je wallet adres met de bitcoin ATM scanner. Voer het bedrag in dat je wilt kopen en stop het geld erin. Geef de machine een paar minuten om de transactie te verwerken. Zodra u dat allemaal gedaan heeft, controleert u uw bitcoin wallet om de verkoop te bevestigen en voila! Zo makkelijk is het.

Bitcoin verkopen

Het verkopen van BTC via een geldautomaat is echter meer een zaak van geval tot geval. Het hangt af van de machine die je gebruikt en het systeem dat het gebruikt. Als er een specifiek merk ATM in de buurt is, doe er dan eerst onderzoek naar voordat je gaat verkopen.

Gelukkig zijn deze machines erg intuïtief – volg de instructies op het scherm en u zult het prima doen.

Coin ATM Radar kan u helpen bij het vinden van bitcoin ATM locaties, maar ook details geven (zoals informatie over kosten, limieten, alleen kopen, alleen verkopen, kopen/verkopen) en u een routebeschrijving geven.

Bitcoin ATM-een stijgende technologie over de hele wereld

Nu de adoptie van cryptocurrency stijgt, beginnen bitcoin-automaten meer mogelijkheden te bieden voor mensen die het nodig hebben.

Een uitstekend voorbeeld hiervan komt van Paxful’s recente partnerschap met CoinLogiq, een blockchain bedrijf gevestigd in Medellín. Door de samenwerking hebben de inwoners van Colombia nu toegang tot 20 gloednieuwe crypto-automaten. Met deze machines kunnen Colombianen crypto kopen en verkopen op een snelle, veilige en ongecompliceerde manier. Gebruikers zullen ook crypto kunnen verzenden en ontvangen via de ATM’s. Daarnaast zullen deze tools gebruikers toegang geven tot de Paxful kiosk, waar ze BTC kunnen kopen met behulp van de 300+ beschikbare betaalmethoden (inclusief bitcoin ATM) op de peer-to-peer marktplaats. De gloednieuwe ATM’s die naar Colombia zijn gebracht, zijn beschikbaar in populaire winkelcentra en bezienswaardigheden, waardoor nog meer toegang tot de mensen mogelijk wordt.

De allereerste bitcoin-automaat werd in oktober 2019 geopend. Met meer dan 7.000 machines nu over de hele wereld, is het gemakkelijk om het praktische nut te zien dat ze met zich meebrengen. Hoewel de dichtheid van deze geldautomaten verspreid is, is het slechts een kwestie van tijd voordat andere landen de voordelen, evenals de kansen, beginnen te zien die naast hen komen.

Nu de adoptie van crypto wereldwijd toeneemt (meer bedrijven die het accepteren als betaling, overheden die beginnen te reguleren en met hun eigen crypto komen, etc.), zullen we waarschijnlijk snel meer van deze pinautomaten zien opduiken.