Belastingen Puerto Rico
15 August 2022

Puerto Rico

Puerto Rico heeft de laatste tijd veel media-aandacht gekregen. Het staat vooral op de redactionele pagina’s van Forbes tot GQ omwille van zijn rol als nieuw belastingparadijs voor Amerikanen.

Puerto Rico is het ultieme belastingparadijs voor sommige Amerikaanse bedrijven en hun eigenaars, maar niet voor iedereen. Ondernemers zoals Grant Cardone zijn immers al lang geëmigreerd van gebieden met hoge belastingen, zoals Californië, naar staten met lage belastingen, zoals Nevada, Florida, en Tennessee.

Het afschaffen van staatsbelastingen pakt echter slechts een deel van het probleem aan; inwoners van Florida en Nevada blijven Amerikaanse federale belastingen betalen, terwijl veel Puerto Ricanen dat niet doen.

Als je van Californië naar Florida kunt verhuizen, kun je ook van Florida naar Puerto Rico gaan, zoals we graag zeggen.

(Op dezelfde manier zouden sommige individuen een stap verder willen gaan en naar het buitenland verhuizen, bijvoorbeeld naar Panama… maar dat is het onderwerp van een ander artikel).

Veel bedrijfseigenaren en investeerders maken zich zorgen over het verhuizen naar Puerto Rico om hun belastingen te verlagen zonder dat ze hun activiteiten volledig hoeven te offshoren. Maar we hebben ontdekt dat veel van deze bedrijfseigenaren en handelaren verward zijn over hoe de dingen precies werken in Puerto Rico.

Puerto Rico: Zijn er federale belastingen?

In het algemeen, nee… Maar het is een uitdaging. Het eiland is nog steeds enigszins onafhankelijk, ook al is het een deel van de Verenigde Staten. De belastingstructuur is een mengsel dat in sommige opzichten zowel VS als offshore is.

De lokale Puerto Ricanen betalen echter belastingen aan Puerto Rico in plaats van aan de federale regering van de Verenigde Staten. Er is geen manier om te zeggen dat iedereen belastingvrij leeft omdat de tarieven hoger kunnen liggen dan wat de mensen op het vasteland betalen.

Hoe werken belastingvoordelen in Puerto Rico?

Uw inkomstenbelasting kan tot bijna niets worden teruggebracht als u uzelf, uw bedrijf, of beide legaal kunt verplaatsen. Voorzichtigheid is geboden, zoals bij elke zaak waarbij Amerikaanse belastingen betrokken zijn.

U kunt profiteren van een inkomstenbelastingtarief van 4%, een dividendbelastingtarief van 0% en een vermogenswinst belastingtarief van 0% door te verhuizen naar Puerto Rico volgens een van de belastingregelingen. Om hiervoor in aanmerking te komen, mag u er de voorbije 15 jaar NIET hebben gewoond.

U MOET met uw bedrijf naar Puerto Rico verhuizen. U moet er uw “fiscale woonplaats” van maken. Dat betekent ook dat u uw banden met uw thuisland moet verbreken of drastisch verminderen, net zoals u dat zou doen als u van Californië naar Florida zou verhuizen.