Help! In welk land moet ik belasting betalen?
11 January 2011

Als je langere tijd vanuit het buitenland gaat werken, waar moet je dan belasting betalen? Of kun je er zomaar onderuit, omdat je tot geen van beide jurisdicties lijkt te behoren? In dit artikel vertel ik je welke uitdagingen ik tegenkwam bij mijn emigratie naar Spanje.

Mijn eigen situatie
Ikzelf zat met allerlei belasting-gerelateerde vragen toen ik eind 2007 in Spanje ging wonen. Eén ding wist ik in ieder geval zeker: het werd tijd om een huis te kopen. En om een hypotheek te kunnen loswrikken, wilde ik een door de bank erkend overzicht van mijn inkomsten hebben. Daarom besloot ik keurig belasting te gaan betalen, al kan ik me voorstellen dat de verleiding bestaat om zwart te werken.

Maar hoe graag ik ook belasting wilde betalen, het leek of noch Spanje, noch Nederland mijn geld wilde. Laat ik mijn situatie even uitleggen. Ik werkte (en werk nog steeds) uitsluitend voor Nederlandse klanten, die mij op mijn Nederlandse bankrekening betalen. Mijn inkomsten ontvang ik dus in Nederland, terwijl ik in Spanje woon en werk. Dus hoe zit dat nou?

Bij een Spaanse boekhouder vroeg ik om opheldering. Volgens hem moest ik in Nederland belasting gaan betalen. Dus ik bellen met de Nederlandse Belastingdienst, die erg in de war raakte toen ik mijn situatie uitlegde. Tot slot vroeg de adviseur of ik nog wel ingeschreven stond bij een Nederlandse gemeente. Mijn antwoord was “nee”. Ik had mij namelijk hier op Gran Canaria ingeschreven om zodoende te kunnen profiteren van 50% korting voor eilandbewoners op vluchten en ferry-overtochten. Daarmee was voor hem duidelijk dat ik hier in Spanje belasting moest betalen. “Waar je woont en werkt, daar moet je belasting betalen, ook al werk je alleen maar voor Nederlandse klanten,” besloot hij.

Neem een boekhouder
Een dubbelcheck bij de Spaanse belastingautoriteiten leerde dat ik inderdaad in Spanje belasting diende te betalen. Om mij te helpen bij het regelen van mijn belastingzaken, nam ik een boekhouder in de arm. Tegen het luttele bedrag van € 420,- per jaar helpt die mij met de kwartaalaangiftes en de jaarlijkse belastingaangifte, waar altijd een belastingteruggave uit komt rollen. Ik raad jou ook aan om een boekhouder in te huren, vooral als je je in een land vestigt waar je de taal niet vloeiend van spreekt. Op elke bestemming zijn wel Engelstalige deskundigen beschikbaar.

BTW of een buitenlands equivalent
Ook kwam uit mijn onderzoek naar voren dat ik geen BTW hoefde te rekenen over mijn verrichte diensten. Op zich natuurlijk logisch, want ik viel niet onder het Nederlandse belastingsysteem. En omdat ik een dienst in plaats van een product verkocht, hoefde ik ook niet het Canarische equivalent hiervan (IGIC) te verrekenen. Ideaal voor mijn concurrentiepositie, dus!

Als je ingezetene van Nederland blijft

Het is een geheel andere situatie wanneer je tijdelijk naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld om een wereldreis te maken of een halfjaar vanuit een boomhut in een tropisch regenwoud te gaan werken. Op zo’n moment zul je er waarschijnlijk voor kiezen om ingeschreven te blijven staan bij je gemeente. Jezelf uitschrijven als inwoner van een Nederlandse gemeente brengt namelijk een nadeel met zich mee.

Wees gewaarschuwd: je AOW-uitkering daalt met het jaar!

Voor elk jaar dat je -tussen je 15e en 65e levensjaar- niet in Nederland woont, verlies je 2% van je uiteindelijke AOW-uitkering. Ik ben zelf al ruim drie jaar uitgeschreven, dus krijg nog maar 94% van wat mijn in Nederland wonende vrienden zullen krijgen. Voor elk jaar dat ik in het buitenland blijf hangen, gaat hier weer 2% van af.

Om eerlijk te zijn maak ik me hier geen zorgen over. Ik spaar al wat en ben sowieso van plan om, zolang ik daartoe in staat ben, bedrijfjes te runnen en passief inkomen te creëren. Wat ik absoluut niet wil is al mijn spaargeld toevertrouwen aan één bank of pensioenfonds, met het risico dat die bij de minste of geringste economische dip failliet gaat en ik naar mijn centen kan fluiten.

Even een korte disclaimer: ik ben geen belastingadviseur, maar hoop hiermee enkele basisvragen beantwoord te hebben. Check je persoonlijke situatie altijd even bij de Belastingdienst en een lokale belastingadviseur.

Foto: maartmeester, Flickr