5 redenen waarom SEO-tekstschrijver de ideale baan is voor digitale nomaden

Sinds 2007 werk ik als freelancer vanaf exotische bestemmingen: eerst de Canarische Eilanden, toen Zuidoost-Azië en nu Midden-Amerika. Wil jij zelf ook naar het buitenland, dan is het schrijven van SEO-teksten een goede manier om je reis te financieren.

Het klinkt misschien als abacadabra, maar SEO-teksten zijn simpelweg teksten die zijn ‘geoptimaliseerd’ voor websites. Je hebt er geen technische kennis voor nodig, maar dient wel wat basisregels te kennen. En wanneer je eenmaal op stoom bent, merk je hoeveel vrijheid je als SEO-tekstschrijver hebt. Hieronder geef ik je vijf redenen waarom ik denk dat dit de beste baan is voor digitale nomaden.

1. Je bent locatie-onafhankelijk

Als SEO-tekstschrijver kun je prima per e-mail worden gebrieft. In een zeldzaam geval wil een opdrachtgever kennismaken via Skype, maar fysiek aanwezig zijn is nooit nodig. Je kunt dus prima vanaf een strandstoel aan de andere kant van deze aardkloot je werk doen. Opdrachtgevers doen daar niet moeilijk over. Sterker nog: ze vinden het prachtig, zolang je de deadlines maar respecteert.

2. Je kunt parttime werken

Die goeie ouwe tijd van acht uur per dag werken, ha! Een ervaren freelance tekstschrijver kan makkelijk € 50,00 per uur vragen. Uiteraard moet je wel zelf je pensioen en verzekering regelen, maar dan nog zijn werkdagen van acht uur eerder uitzondering dan regel. Alle begin is moeilijk, maar wanneer je het in de vingers krijgt en tijdmanagement-trucs toepast, kun je met het inkomen uit parttime werkdagen prima in goedkope landen verblijven. Pak je alle projecten aan die je maar aankunt, dan spek je je spaarrekening.

3. Je deelt je eigen werkdag in

Om zeven uur uit bed om na een gehaast ontbijt een overvolle trein naar je werk te pakken? Als je SEO-tekstschrijver bent, is die traditie verleden tijd. Ben je geen ochtendmens, dan rol je gewoon om elf uur uit je bed en werk je in je onderbroek tot het tijd is voor het avondeten. Je ontdekt vanzelf wat je ideale werkritme is. De vrijheid die freelancen je geeft vraagt tegelijkertijd om discipline: goed voor je karakter!

4. Je maakt van je hobby je werk

Voordat je het verkeerde idee krijgt: de tekstschrijverij is niet geschikt voor iedereen. Je moet van schrijven houden en er bovengemiddeld goed in zijn. Ik merk dat vrienden met een academische achtergrond er goed in zijn en heb succesvol klusjes aan hen uitbesteed. Ga je kwijlen van een blanco pagina en hoor je geregeld dat je goed schrijft, dan is het tijd om van je hobby je werk te maken.

5. Je hebt geen vooropleiding nodig

Ik ben het levende bewijs dat je niet journalistiek, communicatie of marketing hoeft te studeren om SEO-tekstschrijver te worden. Zelf heb ik een hbo-opleiding toerisme gevolgd en begon ik me in 2007 te profileren als tekstschrijver. Aanvankelijk kon ik potentiële opdrachtgevers moeilijk overtuigen. Ik had immers nog geen portfolio of referenties. Gelukkig gaf een opdrachtgever mij een kans en had ik meteen beet: het grootste internetmarketingbureau van Nederland bleef me maar opdrachten sturen en was tegelijkertijd de beste referentie die ik me kon wensen.

Leer in 6 weken hoe je zelf SEO-tekstschrijver wordt

Een vooropleiding mag dan niet strikt noodzakelijk zijn, maar kan je wel heel wat onzekerheid en frustraties besparen. Als je jezelf in het diepe gooit, weet je niet hoe je moet concurreren met gevestigde tekstschrijvers, hoe je die SEO-teksten nu precies schrijft en hoe je tijdig betaald krijgt. Het kost je misschien wel een jaar om alle mogelijke situaties een keer mee te maken. De vraag is of je zoveel tijd hebt en financieel voorbereid bent op mogelijk magere maanden.

Het kan ook anders. Tot nu toe bestond er geen cursus die deze vragen beantwoordde, maar ik breng daar nu verandering in. Via mijn cursus Schrijfvrij leer ik jou hoe je zelf SEO-tekstschrijver wordt. Wat ik met vallen en opstaan heb geleerd, krijg jij in hapklare brokken voorgeschoteld, zodat je over enkele weken al vanuit een hangmat kunt werken.

Waar wacht je nog op?

schrijfvrij-online-cursus-seo-tekstschrijven-tekstschrijver-wordenDe cursus, bestaande uit 6 modules, gaat vanaf 1 mei officieel in de verkoop. De prijs is € 297,–. Een prikkie als je hem met andere cursussen vergelijkt, die dan ook nog eens voorbij gaan aan het meest belangrijke aspect: hoe je daadwerkelijk opdrachten scoort. Ook dát ontdek je in Schrijfvrij. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je meteen in!