In 4 stappen succesvol solliciteren in het buitenland
4 November 2020

Je koffers pakken en verhuizen naar het buitenland klinkt veel mensen als muziek in de oren. Op zoek naar een nieuw avontuur en werken in het land van je dromen. Toch maak je een dergelijke grote stap in je carrière niet zomaar. Volg deze vier stappen om je voor te bereiden op een succesvolle sollicitatie in het buitenland. In welk land je je ook wilt vestigen, aan de hand van professionele voorbeeld cv’s kun je een professioneel en aantrekkelijk cv maken waarmee je een van de eerste stappen zet om je droom te verwezenlijken.

Stap 1. Bepaal het soort werk je wilt gaan doen

Waarschijnlijk heb je al een bepaald land op het oog waar je graag wilt gaan werken. Kijk goed naar je eigen expertise, kennis en achtergrond en onderzoek welke mogelijkheden er in jouw droomland zijn. Het is handig om een overzicht te maken en antwoorden te vinden op vragen als:

  • Welk soort functie wil je uitoefenen?
  • Is er voldoende vraag op de arbeidsmarkt?
  • Kun je met je huidige diploma terecht of moet deze gelegaliseerd worden?
  • Heb je voldoende kennis van de taal?

Blijkt bijvoorbeeld dat er weinig vraag is naar jouw werkprofiel dan kun je overwegen om naar andere banen te kijken of om naar een ander land af te reizen.

Stap 2. Zoek naar geschikte vacatures

Nu je weet wat voor soort werk je wilt gaan doen, ga je op zoek naar geschikte vacatures. Laat je cv achter op online vacaturebanken, schrijf je in bij uitzendbureaus en kijk op social media. LinkedIn is een heel geschikt medium op een leuke baan te vinden. Je kunt je ook aanmelden bij verschillende groepen op Facebook en het inschakelen van je eigen netwerk is altijd een goed idee.

Stap 3. Stel een professioneel cv op

Voordat je kunt solliciteren, ga je aan de slag met het creëren van een professioneel cv. Kijk goed naar de cv-gewoontes van het land waar je wilt solliciteren. Er kunnen voor buitenlandse cv’s andere regels gelden dan voor een Nederlands cv. Zo wordt er verwacht dat je onder je Duitse cv een datum en handtekening plaats. Op een Spaans cv vermeld je het nummer van je paspoort of identiteitskaart en ga je solliciteren in Frankrijk dan noem je je leeftijd in plaats van je geboortedatum.

Schrijf je cv aan de hand van de geldende richtlijnen van dat land en laat je curriculum vitae nalezen door een moedertaalspreker.

Stap 4. Houd rekening met de sollicitatie-enquête

Je hebt nu een leuke vacature gevonden en je cv is aangepast aan de regels van het land. Nu is het tijd om te gaan solliciteren en hopelijk een sollicitatiegesprek binnen te halen. Ook hierbij geldt weer: houd rekening met de sollicitatie-etiquette van jouw land. Laat jij zien dat je kennis hebt van de omgangsvormen en beleefdheidsregels, dan zul je een goede eerste indruk achterlaten.

Elk land heeft zijn eigen sollicitatieprocedure dus bereid je goed voor aan de hand van bovenstaande stappen en zorg dat je een onvergetelijke eerste indruk achterlaat.