Wanneer storten Nederlandse IM’ers zich op de Kindle?

Geen gepiel meer. In 2013 stort ik mij serieus op het uitgeven van e-books voor de Kindle. Mijn voorzichtige experimenten in de tweede helft van dit jaar bewezen dat je wel degelijk van ‘Kindle publishing’ kunt leven.

Wie al wat jaren als internetmarketeer meedraait, heeft ongetwijfeld geëxperimenteerd met allerlei manieren om online producten of diensten te verkopen. Zo begon ikzelf in 2003 met het verkopen van een PDF over reizen en werken in Australië. Met een prijskaartje van € 7,95 wist ik er 10 van te verkopen. Ik moest het boek offline halen omdat ik op stage naar de Solomon Islands ging en ik daar nauwelijks internettoegang zou hebben. (Destijds moesten kopers nog per bankoverschrijving betalen.)

Na een luwte van enige jaren dook ik in 2008 weer op met een adviesbureau voor goedkope vliegtickets. In 2009 volgde Reishonger.nl, waarmee ik als affiliate van reisorganisaties wat zakcentjes bijeen schraapte. In 2011 tilde ik mijn online zaken naar een hoger plan met listbuilding voor deze site en een eigen e-book.

Geluk of talent?

Misschien herken je jezelf wel in mijn verhaal, of pakte je de zaken veel professioneler aan dan ik. Hoe dan ook, ik heb nog nooit zo makkelijk online geld verdiend als met een ‘systeem’ dat ik eerder dit jaar ontdekte: het uitgeven van e-books voor de Kindle-reader van boekengigant Amazon.

Ik weet niet of ik simpelweg geluk heb gehad om deze inkomstenbron in een redelijk vroeg stadium aan te boren, of talent heb en goed bezig ben. Ik vermoed dat het om een combinatie van beide factoren gaat. Met slechts 3 korte e-books in deze online boekwinkel, die niet eens zulke spectaculaire verkooprankings van tussen de 6.000 en 180.000 hebben, verdien ik deze maand december meer dan $ 1000.

Nu is december een feestmaand en lagen er ongetwijfeld heel wat Kindles onder de Amerikaanse kerstbomen, wat de verkoopcijfers de komende weken positief beïnvloedt. Als ik geen nieuwe e-books blijf uitgeven zal ik dus weer terugvallen naar inkomsten van $ 500 – $ 700 per maand. Geen straf, maar ik wil méér. Ik wil in een hangmat kunnen liggen in de wetenschap dat ik tijdens mijn siesta tientallen dollars verdien.

Een ontmoeting met een succesvolle Amerikaanse uitgeefster, die met 13 boeken duizenden dollars aan vrijwel passieve inkomsten per maand verdient, heeft me eraan herinnerd dat ik meer boeken moet uitgeven.

Je hoeft ze niet zelf te schrijven

Nu zul je misschien denken: allemaal leuk en aardig, maar jij bent van beroep tekstschrijver. Jij schudt boeken uit je mouw. Daar zou je gelijk in kunnen hebben, ware het niet dat ik mijn 3 boeken heb uitbesteed. Ik hoefde alleen maar het onderwerp te bedenken, waarna ik het opstellen van een boekopzet, het schrijven ervan, het redacteren en het omslag-ontwerp stuk voor stuk uitbesteedde.

Daarnaast heb ik de boeken onder pseudoniemen uitgegeven. Inderdaad: je kunt ze niet zomaar terugvinden op Amazon, tenzij ik je vertel welke boeken het zijn. Het voordeel daarvan is dat ik niet op Google word gevonden op allerlei onderwerpen die niets met mijn SEO-tekstschrijverij te maken hebben.

De kosten van al dat uitbesteden? Die vallen reuze mee. Voor minder dan $ 250 heb je een boek dat je maanden- of jarenlang passief inkomen bezorgt, mits je natuurlijk in de goede categorie publiceert. Een tijdloos en altijd populair onderwerp is daarvoor een vereiste. Daarom besteed ik eerst heel wat tijd aan het vinden van een boekcategorie met goede verkoopcijfers.

Eén Kindle-boek per maand uitgeven

Na het ‘gepiel’ van dit jaar ga ik er in 2013 hard tegenaan. Mijn ambitieuze plan is om elke maand één e-book te schrijven. Nu verwacht ik niet dat elk boek een klapper wordt. Zolang het gemiddelde verkoopcijfer maar boven de 50 boeken per maand uitkomt –en dat is goed mogelijk, geloof me– kan ik aan het einde van 2013 bijna exclusief van de Kindle-royalty’s leven.

Wanneer stappen Nederlandse IM’ers in?

Het is niet de vraag óf, maar wannéér Nederlandse internetmarketeers zich op de Kindle storten. Ik kan me goed voorstellen dat ze terughoudend zijn met het uitgeven in een taal die niet hun moedertaal is en over onderwerpen die hen niet na aan het hart liggen. De ‘trucs’ van het outsourcen en het uitgeven onder pseudoniemen lossen die problemen op. Mijn voorspelling is dan ook dat 2013 het jaar van de Kindle-hype wordt.

De meest populaire e-reader ter wereld zal binnenkort ook in Nederland gemeengoed worden. De voor afgelopen september aangekondigde oprichting van Amazon.nl zal niet lang meer op zich laten wachten. En wat blijkt? Er zijn nog nauwelijks Nederlandstalige e-books voor de Kindle. Kans!

Instappen is niet duur

Iedereen heeft zijn goeroe, zijn mentor. Die van mij is Eric Allyn, die met zijn Publishing for Profit een no-nonsense gids voor aspirant-uitgevers biedt. Hij geeft kopers ook toegang tot een forum waarop uitgevers boekrecensies met elkaar ruilen. Waar andere Kindle-specialisten al gauw $77 of meer voor zo’n pakket rekenen, vraagt Eric hier slechts $ 39 voor.

Ik zie Nederlandse internetondernemers graag meedoen in het verschuiven van de frontier. Wie deze gids via mijn affiliate-link koopt, krijgt daarom van mij twee bonussen: ten eerste een mailtje waarin ik ‘onthul’ met welke e-books ik momenteel honderden dollars per maand verdien. Ten tweede krijgen kopers van de gids toegang tot mijn geheime Facebook-groep voor Nederlandse Kindle-uitgevers. Handig voor het uitwisselen van ervaringen en, wanneer Amazon.nl haar deuren opent, Nederlandstalige reviews.

Foto: TheCreativePenn, Flickr

10 reacties op “Wanneer storten Nederlandse IM’ers zich op de Kindle?

    • Goed zo, dan kunnen we elkaar opjutten! Het hoeft niet meteen een meesterwerk te zijn. Je kunt beginnen met iets simpels als een receptenboek — die doen het heel goed!

  1. Ga mezelf er nu toch echt in verdiepen. Nu al een tijdje in het buitenland zonder inkomsten en verspil te veel tijd met het zoeken naar een baan. Ben er nog helemaal niet in thuis, geen idee hoe lang het duurt om van start te gaan. Ken je sites welook… en reishonger ook en nu al een paar keer op deze site geweest om de artikelen te lezen. Erg informatief!

    Nu het inet afstruinen, het boek aanschaffen en een start maken.

    • Hoi Deb, goed zo. Je kunt beter je eigen baan creëren dan tijd verspillen aan het zoeken ernaar. Ik help je graag met info en tips. Stuur me gerust een mailtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *