Project Getaway: samen werken en leven op een exotische locatie

Een maand lang met inspirerende en ambitieuze laptopondernemers in een villa-complex zitten: dat klinkt niet als een straf. Project Getaway is een Deens initiatief dat inmiddels door een Nederlander wordt gerund: Tom Huges.

Als ik Tom in één woord zou moeten beschrijven, dan is het wel bevlogen. Met tomeloze energie organiseert deze oud-Groninger werkvakanties voor digitale nomaden onder de noemer Project Getaway (PG). Na meerdere edities op Bali was het dit jaar tijd voor een uitstapje naar een Thais eiland: Koh Tao. Op een korte ferry-rit van ‘mijn’ Koh Samui, maar daar kwam ik te laat achter!

In de watten gelegd

Kenmerken van een PG-retreat zijn de tropische bestemmingen en de luxe hotels of villa’s waarin de pakweg 20 deelnemers verblijven. Ze worden op hun wenken bediend: de was doen en koken zou hen alleen maar afleiden van hun projecten. Dankzij een speciale smartphone-app kunnen ze zelfs green smoothies op hun tafel toveren. En gratis massages dan? Check. In een Skype-gesprek legde Tom me uit waarom wij óók eens langs zouden moeten komen.

Tom Huges organiseert meerdere Project Getaway-retreats per jaar.

‘Co-living’

Freelancers en online ondernemers die de voordelen van coworking al hebben geproefd, doen er nog een schepje bovenop door zich aan te melden voor één van de escapades van Project Getaway. Deelnemers werken én leven een maand lang samen met collega-zelfstandigen. Volgens Tom bereik je met co-living veel meer: “Je bent méér dan collega’s omdat je een maand lang bij elkaar zit. Er ontstaan vriendschappen voor het leven en vruchtbare samenwerkingsverbanden.”

De belangrijkste selectiecriteria zijn een positieve, ondernemende mindset en vaardigheden die waarde toevoegen aan de groep. Tom: “Om er zekerder van te zijn dat er het een goede fit is (men leeft immers wel een maand met elkaar) hebben we Skype-videogesprekken om elkaar beter te leren kennen voordat iemand definitief geaccepteerd wordt.

Internationaal gezelschap

Deelnemers zijn freelancers of online ondernemers, en elke editie ontstaan ero spontaan nieuwe projecten

En waar bestaan die huisgenoten dan uit? Waar komen ze vandaan? “Project Getaway is door een Deen gestart, Michael Bodekaer,” zegt Tom. “Hij heeft veel volgers in Scandinavië, dus daar komen veel van onze deelnemers vandaan. Voor de rest deelnemers uit Amerika, Groot Brittannië, Duitsland, Brazilië, India, Marokko, Hongarije, Spanje, Italië en dan vergeet ik zeker een paar.”
En Nederlanders dan?
“Die hebben we helaas nog niet in huis gehad,” zegt Tom.
Ik lees de teleurstelling van zijn gezicht af.
“Dus als je wat reclame kunt maken…”
Bij dezen. 😉

Ook komen allerlei specialiteiten bijeen, wat ideeën  uitwisselen, bij elkaar aanschuiven om ergens mee te helpen of rechtstreeks samenwerken onvermijdelijk maakt. Van copywriters tot programmeurs en van advocaten tot fotografen, de lijst met beroepen dijt elk jaar weer uit. Er zijn al meerdere succesvolle start-ups uit Project Getaways ontsproten.

Niet alleen in Azië

Maar euh…edities in Indonesië, Thailand; kan het niet wat dichter bij huis? “We zijn nu ook bezig om uitstapjes op andere plekken te organiseren,” knikt Tom. “Zuid-Afrika, México, Spanje en nog veel meer plekken. We willen uiteindelijk naar een model toe als TED en TEDx, waarbij organisatoren over de hele wereld een Project Getaway X kunnen opzetten.”

Wat mij betreft klinkt dit allemaal errug interessant. Eens kijken of ik tijd en geld vrij kan maken voor één van de volgende edities. En jij? Om niet teveel in herhaling te vallen, verwijs ik je naar deze pagina voor de volledige informatie en prijzen.

Volg het wel en wee

De eerstvolgende editie vindt op 1 oktober 2013 plaats. Op Twitter en Facebook volg je wat er binnen de muren van het Balinese complex gebeurt. Prachtige video’s zoals hiernaast vind je op het YouTube-kanaal van PG. En nee, bewoners wegstemmen is gelukkig niet mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *