‘Maar zó zit het leven niet in elkaar!’

Als je ervoor kiest om vanuit het buitenland gaan werken, is de kans groot dat je op weerstand stuit. Van familie, vrienden of wildvreemden. Hoe ga je daarmee om?

Deze week kreeg ik een mailtje van Lia (28), die tien jaar lang voor Defensie heeft gewerkt maar nu is wegbezuinigd. Ze heeft het idee dat ze een draai aan haar leven moet geven, maar weet nog niet precies welke. Wel weet Lia dat ze enorm veel van reizen houdt. In 2005 maakte ze een wereldreis van elf maanden en ze is net terug van zeven weken Nieuw-Zeeland. De vrijheid die reizen met zich meebrengt vindt ze inspirerend en verslavend.

Toch blijkt niet iedereen in haar omgeving even blij te zijn met haar beslissingen. Ze hoort geluiden als “Waar doet ze het eigenlijk van?” en “Alleen maar reizen? Zó zit het leven niet in elkaar”. Zelf heb ik gelukkig weinig van dit soort commentaren gehoord, maar ik ken mensen in mijn omgeving die hier wel mee zitten. Die egoïsten worden genoemd omdat ze hun droom durven najagen.

Liefde vs. angst
Als mensen zich negatief uitlaten over jouw reisplannen over over jouw idee om te emigreren, zijn ze jaloers of angstig. En omdat je alle emoties kunt onderverdelen in twee basisemoties -liefde en angst- kunnen we gerust stellen dat ze diep van binnen angstig zijn. Misschien zijn ze bang dat je blut raakt of dat je hen niet genoeg aandacht zult geven als je in het buitenland bent. Misschien komt hun jaloezie voort uit het gevoel dat jouw geluk hun eigen geluk op de één of andere manier vermindert.

Blijf van mijn droom af
Allemaal streven we geluk na. Daarom zijn onze dromen ook zo belangrijk. Als iemand zich negatief uitlaat over jouw plannen, onthou dan altijd dat het jóuw leven is en jóuw dromen zijn. Laat anderen daar niet aankomen, want zij kunnen niet voor jou bepalen wat goed voor jou is. Sluit je af voor de negatieve geluiden en omring je met mensen die wel het beste met je voorhebben.

Kies voor jezelf
Ook bij het maken van keuzes in je leven heb je met de twee basisemoties te maken. Maak je een keuze uit liefde voor iets of iemand, dan is de kans op succes (en op geluk) veel groter dan wanneer je dingen doet of laat uit angst. Dit kan zijn angst voor de consequenties, maar ook voor de reacties van anderen. Het feit dat je zo graag de vrijheid ervaart zegt eigenlijk al genoeg: je wilt het liefst zo ver mogelijk van die negatieve energie vandaan zitten, zodat je je volledig kunt ontplooien.

Velen gingen je voor
Onthou dat je niet de eerste bent die naar het buitenland gaat. Velen zijn je voorgegaan en bijna iedereen heeft met negatieve reacties te maken gehad. Door stug hun droom na te jagen wonen ze nu gelukkig in het buitenland. Familie en vrienden trekken vanzelf wel bij als ze zien dat je veel gelukkiger en succesvoller bent.

Ik heb het in elk geval geprobeerd
In de weinige gevallen dat emigranten weer terug zijn gekeerd naar Nederland, kunnen ze in elk geval zeggen: ik heb het geprobeerd. Je kunt beter spijt hebben van dingen die je wél hebt gedaan, dan van dingen die je nooit hebt durven doen. Inderdaad: uit angst.

In zijn e-book Locatie Onafhankelijk Ondernemen (zie hieronder) behandelt Erik van der Wal uitgebreid de voorbereidingsfase van een wereldreis of emigratie, waarbij hij ook ingaat op de vraag: hoe vertel je het aan je familie en vrienden?

2 reacties op “‘Maar zó zit het leven niet in elkaar!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *