Kan iedereen digitale nomade worden?

Klinkt leuk, als digitale nomade de wereld over reizen en ondertussen je werk doen onder de plaatselijke palmboom. Maar als monteur, banketbakker of chirurg kun je er niet zomaar met een laptop vandoor gaan. Of toch wel?

Na zijn studie psychologie wist Tom Sman (30) al dat hij maar één ding wilde: reizend werken. “Samen met een goede vriend van me, Jurgen Dhaese, fantaseerde ik over deze lifestyle tijdens mijn studie. We werden getrokken door de vrijheid en het avontuur.” Tom studeerde psychologie, Jurgen bedrijfseconomie. Toch reizen ze nu beiden de wereld over als digitale nomaden.

Er zijn beroepen –neem de tekstschrijver en de webdesigner– waarvoor een reizende levensstijl bijna voor het oprapen ligt. Het is niet niks om de lage landen achter je te laten en met een laptop de wereld in te trekken, maar je werk houdt je in ieder geval niet tegen.

Een stuk moeilijker wordt het als je belastingadviseur, dierenarts of leerkracht bent. Is reizend werken dan ook een optie? Ja, zeggen digitale nomaden Tom Sman, Jurgen Dhaese en Diana Vermeij. Op één voorwaarde: je moet het wel héél erg graag willen.

Een sprong in het diepe

Het was 2013 toen Tom Sman zijn studentenkamer opzegde, al zijn spullen verkocht en vertrok naar Berlijn. Inmiddels reist hij rond en verdient hij zijn euro’s als UX designer. “Natuurlijk is het stressvol en onzeker in het begin. Ik kende nog niemand in het internetwereldje en had niet veel geld gespaard toen ik vertrok. Als ik heel zuinig aan zou doen, zou ik het misschien vier maanden volhouden in Berlijn. Maar juist die voortdurende druk om ergens een inkomen vandaan te halen, brengt me verder.”

Jurgen Dhaese (25) pakte het een jaar eerder op dezelfde manier aan. Hij reist nu twee jaar de wereld over en verdient zijn inkomen door websites van anderen te optimaliseren. Jurgen: “Mensen zeggen vaak tegen mij: ‘Wat een mazzel heb jij dat je dit met je werk kan doen’. Maar zo is het niet. Ik heb deze situatie zelf gecreëerd. In het begin had ik geen idee wat ik aan het doen was. Het enige dat ik wist, was dat ik online geld wilde verdienen zodat ik vrij kon zijn. Het duurde lang voordat ik wat inkomen had. Ik begon met het bouwen van websites en na een tijdje ontmoette ik iemand in Berlijn waar ik wat klusjes voor kon doen. Zo heb ik het verder uitgebouwd.”

Het perfecte moment bestaat niet

De jongens hadden ook voorzichtig vanuit Nederland kunnen beginnen. Maar dat is volgens Jurgen de grootste fout die je kunt maken. “Je moet niet thuis gaan zitten wachten tot het je overkomt. Mensen zijn geneigd te wachten tot het perfecte moment maar je moet het juist andersom doen: eerst gaan, dan volgt de rest vanzelf. Ik ben mijn werk nog steeds aan het uitvogelen. Maar ondertussen reis ik wel al twee jaar de wereld over.”

Bovendien ontmoet je op reis mensen die je verder kunnen brengen, weet Tom. “Het reizen levert je opdrachten en connecties op. Sinds ik vertrok heb ik veel mensen leren kennen die ook reizen en met interessante dingen bezig zijn. Die was ik misgelopen als ik thuis was gebleven.”

Carrièreswitch

Waar Tom en Jurgen de keuze al tijdens hun studie maakten, zijn er ook veel digitale nomaden die de switch later pas maken. Diana Vermeij was ooit een rasechte corporate zakenvrouw die bij een groot bedrijf werkte en haar grote schoenenverzameling koesterde. Totdat ze zich realiseerde dat ze haar tijd inruilde voor geld. Diana: “Ik was alleen maar aan het rennen, vliegen en schelden op automobilisten naast me in de file. De mooie dingen in het leven gingen compleet aan me voorbij omdat ik er geen tijd voor had. Op een dag realiseerde ik me: ik wil mijn tijd terug, dat geld mag je houden!

Met steun van haar baas begon Diana in 2009 voor zichzelf. Ze schrijft er een artikel over op haar blog. In 2011 vertrok ze samen met haar vriend Steven in een oud Volkswagenbusje naar Mexico. Wat ze daar doet, vertelt ze onder andere in dit artikel in Opzij en in een blog op deze website.

Droombaan

De levensstijl van Diana en Steven draait zoals bij veel digitale nomaden om werken vanuit je passie. Doen wat je leuk vindt. Geldt dat ook voor reizende ondernemers zoals Tom en Jurgen, die hun werk juist hebben gekozen om hun levensstijl mogelijk te maken?

Tom: “Het eerste doel dat ik voor ogen had, was een locatie onafhankelijk inkomen. Nu ik dat heb, ben ik bezig met de tweede stap: mezelf verder ontwikkelen zodat ik iets kan gaan doen dat meer mogelijkheden biedt en dat ik leuker vind. Ik heb ook nooit een droombaan gehad waar ik van jongs af aan al naartoe werkte. Als je afgestudeerd bent en je weet niet wat je wilt, dan is de wereld een intimiderende plek. Je hebt zoveel keuze dat het moeilijk wordt om te kiezen. Door lifestyle voorop te zetten, valt er veel af. Zo ben ik gekomen waar ik nu ben, en hoe verder ik kom hoe enthousiaster ik over mijn werkzaamheden word.”

Bakker op de hoek

Iedereen kan dus digitale nomade worden, volgens deze reizende ondernemers. Toch betekent dat niet dat de bakker op de hoek en de leerkracht van groep vijf over een paar jaar ook de wereld rondtrekken. Tom, Jurgen en Diana pasten hun werk aan op hun levensstijl en gaven hun vertrouwde Nederlandse leventje op. Dat zullen weinigen hen na willen doen. Jurgen: “Deze levensstijl is zeker niet voor iedereen. Maar voor de mensen die het écht willen, is het makkelijker dan ze denken.”