‘Ik mag van mijn baas vanuit Brazilië werken’
24 December 2011

Jerome Gehin werkte jarenlang in Apeldoorn als telefonisch adviseur. Aan deze standplaats kwam verandering toen Jerome na een sabbatical in Brazilië verliefd thuiskwam.

“In 2010 ging het wegens privé-omstandigheden wat minder met me. Als je verkoper bent, lijdt je werk daar misschien wel erger onder dan bij andere banen,” legt Jerome uit. “Daarom stelde mijn baas mij voor om een sabbatical te nemen.”

Batterijen opladen

“Ik droomde altijd al van Brazilië. Toen ik via internet in contact kwam met Liza, hakte ik de knoop door en boekte ik een retourtje.” Jerome kwam in de stad Campinas terecht, zo’n 90 kilometer landinwaarts van São Paolo. Het bleek goed tussen de twee te klikken en al gauw reisden ze het hele land door. Tijdens deze twee maanden groeide Jerome’s liefde voor zowel Liza als voor Brazilië.

Goed gesprek met de baas

“Ik had het zó goed naar mijn zin in Brazilië, dat ik over mijn toekomst na ging denken,” zegt Jerome. “Mijn werk bijvoorbeeld. Ook al zat ik op kantoor in Apeldoorn, het was duidelijk dat ik de werkzaamheden ook vanuit mijn eigen kantoor kon doen. Waar dat kantoor ook staat.”

Daarom besloot hij de stoute schoenen aan te trekken en met zijn baas te praten. “Die stond gelukkig best open voor de verhuizing van mijn werk naar Brazilië,” vertelt Jerome. “Maar hij wilde me niet meteen hetzelfde aantal uren laten draaien als in Nederland.” Hij begon daarom met een contract van 16 uur. “Mijn baas zag dat ik buiten zijn kantoor net zo goed of zelfs beter werkte. Zijn vertrouwen groeide en daardoor kon ik meer uren gaan werken.”

Extra werkgever

Enthousiast, bespraakt, ondernemend en goedlachs. Wie met Jerome praat, kan zich voorstellen waarom een baas hem graag wil behouden. En ook waarom één van zijn kennissen hem vroeg of hij interesse had in een tweede baan.

Zo belandde Jerome bij ACA en verleent hij nu twee nachten in de week telefonische assistentie aan Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die in Europa pech krijgen. “Dat zijn Europese nachten, van 20:00 uur tot 8:00 uur. In Brazilië is het drie tot vijf uur vroeger, dus kan ik in de middag al gebeld worden.”

Gemiddeld behandelt Jerome één tot twee cases per nacht, maar dit kan oplopen tot vier oproepen. Zijn dag- en nachtritme gooit hij er niet voor om. “Ik probeer tussen de telefoontjes door te slapen, maar soms krijg je daar nauwelijks de tijd voor.”

Passieve inkomsten

Zijn twee contracten geven Jerome een beetje meer zekerheid. Maar dat betekent niet dat hij zijn ogen sluit voor nieuwe kansen. “Brazilië is booming. Ik zou gek zijn als ik daar niet van profiteerde. Het WK voetbal van 2014 en de Olympische Spelen in 2016 gaan gepaard met grote investeringen en veel nieuwe banen. Brazilië wordt het middelpunt van de wereld.”

Daarom is Jerome met allerlei projecten bezig en experimenteert hij ook met passief inkomen. Niet van die stalkoeien die maar enkele dagen per jaar op een overbemest weiland mogen grazen, maar kerngezonde stieren die het hele jaar in de uitgestrekte Braziliaanse velden staan. Dat maakt de verzorging goedkoop. “Na ongeveer één jaar zijn ze het dubbele waard en verkoop ik ze,” legt Jerome uit. “Al meerdere investeerders zijn ingestapt.”

Ook heeft hij een idee voor de groeiende automarkt. “Een auto is een statussymbool, maar auto’s zijn er veel duurder en het is niet mogelijk om ze te importeren, mits ze ouder zijn dan dertig jaar. Met een kitcar van het merk Burton tover je het chassis van een oude Citroën CV om tot een stoere oldtimer. Zo hebben de Brazilianen voor weinig geld een sportieve auto waar ze heerlijk mee over de boulevard kunnen cruisen.”

Digital nomad

Om zijn status als locatie-onafhankelijke professional uit te buiten, maar ook omdat zijn vriendin haar Spaans wil verbeteren, gaat het stel in maart naar Costa Rica. Vijf maanden in een bungalow met hangmat en zwembad, vlakbij het strand. Als een echte digital nomad. “Moet ik wel uitkijken dat er niet iemand een bommetje doet als ik een vrachtwagenchauffeur aan de lijn heb,” grapt Jerome.