De goedkoopste landen ter wereld: 2011

Met de laptop aan de rand van je eigen zwembad je werk doen. De huishoudster vragen om een boodschapje te doen. Drie keer per jaar business class naar Nederland vliegen. Voor sommige Nederlanders in het buitenland is dit de normaalste zaak van de wereld. Hun geheim? Wonen in de goedkoopste landen ter wereld.

Eén van de grootste voordelen van werken vanuit het buitenland is dat jouw Nederlandse klanten je gewoon in euro’s betalen. Dankzij deze relatief sterke munteenheid kun je in sommige landen als de spreekwoordelijke God in Frankrijk leven. Maar wat zijn nou de goedkoopste landen ter wereld om in te wonen?

De Cost of Living Survey 2010 van Mercer geeft hier enige inzage in. Het onderzoek focust zich op steden, die in de regel duurder zijn dan het platteland, en houdt rekening met de kosten van o.a. vervoer, onderdak, levensmiddelen, uit eten gaan, alcohol en kleding. Alhoewel de kranten zich vooral bezighouden met de duurste steden, is het ook interessant om eens naar de hekkensluiters op de lijst te kijken. Met andere woorden: de goedkoopste bestemmingen.

Het e-book De Goedkoopste Landen Ter Wereld bezoekt nog eens 10 goedkope bestemmingen. Gratis bij je bestelling van het e-book Werken Vanuit Het Buitenland.

Pakistan
Onroerend goed in Pakistan is verrassend prettig geprijsd. Een villa met 4 slaapkamers kost ongeveer 23 duizend euro in de voormalige hoofdstad Karachi, terwijl de maandelijkse huur van een 2-kamerflat in een ‘gated community’ gemiddeld 272 euro kost. Ook Islamabad behoort tot de goedkoopste steden ter wereld. Een driegangenmenu in een luxe restaurant kost 33 euro.

Nicaragua
Genesteld tussen Costa Rica en Honduras is Nicaragua een interessante bestemming voor de vrije werker. Een machtige vulkaan, tropische droomeilanden en dampende regenwouden maken dit land bijzonder aantrekkelijk voor wie werken graag met ontspanning combineert. Een tweekamerappartement in de hoofdstad Managua kost 210 euro per maand, een biertje 90 cent en een gezonde maaltijd 7 euro.

Turkmenistan
De hoofdstad van Turkmenistan, Ashgabat, valt op door lage woningprijzen. Voor ongeveer 250 euro per maand woon je in een krot van een flat met een uitgewoond trappenhuis. Uitgaan en in restaurants eten is ook erg goedkoop.

Bolivia

In de hoofdstad van Bolivia, La Paz, heb je al een redelijk appartement voor 160 euro per maand. Een kopje koffie op een terras kost 1 euro en een liter benzine maar 50 cent. Een simpele maaltijd in een restaurantje kost 3 euro.

Paraguay
Een appartement in de hoofdstad Asunción huur je al voor  100 euro per maand. Een overnachting in een net hotel kost 4 euro. Een goedgevuld bord met salade en steak in een restaurant kost 2 euro en een biertje maar 40 cent.

De goedkoopste plekken in Europa
Voor de allergoedkoopste bestemmingen moet je dus in Azië, Midden-Amerika of Zuid-Amerika zijn. Maar dat betekent niet dat Europa geen goedkope landen kent. Albanië, Macedonië, Bosnië-Herzegovina en Wit-Rusland zijn ook aantrekkelijk geprijsd.

Uitkijken: de duurste bestemmingen
De duurste bestemming ter wereld is -verrassing- Luanda in Angola. De aanwezigheid van olie en diamanten heeft veel buitenlanders naar het land gelokt, wat zich weerspiegelt in prijzen als 4 euro voor een kopje koffie, 14 euro voor een hamburger en pakweg 5500 euro per maand voor een luxe appartement. Tokio is de nummer twee en Ndjamena, de hoofdstad van Tsjaad, staat op nummer drie, gevolgd door Moskou en Genève.

Foto: Dave Dugdale, Flickr

35 reacties op “De goedkoopste landen ter wereld: 2011

 1. Wat dacht je van Bali……..
  Benzine kost tussen de € 0,35 en € 0,40.
  Voor € 1,00 een bord rijst…..

   • Bali lijkt me zeer goed,
    ik heb echter wel een zeer goede internet verbinding nodig. Doe veel werk wat met een eenvoudige laptop niet kan (rekenwerk, grote schermen nodig). Dus eigenlijk ook continue elektriciteit. Is dat allemaal mogelijk vanaf Bali?

    • Hoi Frans, dat lijkt me toch wel mogelijk. Er even vanuit gaande dat het zoals in Maleisië is geregeld (gewoon heel erg goed). Je kunt natuurlijk altijd op een plek gaan zitten met een aggregaat (generator) die bijspringt wanneer de elektriciteit uitvalt. Er zijn ook van die nood-accu’s die ervoor zorgen dat een computer dan niet meteen re-boot maar gewoon aan blijft. Ervaring mee dankzij mijn stage op de Salomonseilanden, waar we werkdagen van 4 uur airco en 4 uur zweten hadden…

    • Franss
     Internet verbinding is op Bali geen probleem.
     Afhankelijk waar je op Bali zit, zit je in een dal dan heb je wel een probleem.
     Electriciteit kan een probleem zijn maar zoals Andrè ook al opmerkte, het is op te lossen met accu’s en generatoren.
     Zelf kan ik zulks soort problemen ook niet hebben.
     Er staan ook banken en ziekenhuizen op Bali, hoe doen die het dan, zij kunnen zich ook niet veroorloven als de stroom uitvalt.
     Succes.

     Victor

    • Franss,
     Wat voor een soort werk doe je eigenlijk als ik vragen mag.
     Ben ik even benieuwd naar.

     James

    • Bali heeft ook zijn voor en nadelen.
     Voordelen zijn natuurlijk dat je hier goedkoop kunt eten en goedkoop personeel hebt.
     Nadeel is dat je nooit een balinees als vriend zal hebben.
     Ze blijven je zien als de buitenlander met geld waar ze zoveel mogelijk van willen hebben.
     En dat goedkoop gaat er hier ook wel vanaf.
     de restaurant prijzen stijgen hier met 30-40% per jaar.
     Maar al bij al blijft Ubud nog altijd een leuke plaats om te wonen.

   • Andrè
    Ik ben technisch ontwerper.
    Ik ben wel van plan om vanuit Bali te werken, maar heb op dit moment nog niet voldoende opdrachtgeveres.
    Komt nog wel……

    Victor

  • ben gepensioneerd en woon in de philipijnen en heb hier een maaltijd voor nog geen 1 euro juist op de kop 40 pesos ben hier getrouwd en het is hier geweldig ik raad het iedreen aan eens je hier bent wil je niet meer weg

 2. Brazilie is dan misschien niet het goedkoopste land ter wereld, maar daartegenover staat, dat zelfs de kleinste dorpjes aan de kust vaak over een redelijke internetverbinding beschikken.

  Hier in Barra do Cunhaú is het altijd tussen de 26 en 31 graden en het aantal zonuren is ongekend hoog. Je hebt hier al een vriendelijk en schoon hotelletje (met een prachtig groot natuurstenen zwembad) vanaf 8 euro p.p. per dag. Inclusief ontbijt wel te verstaan.

  Ik snap niet, dat je hier niet veel meer Nederlanders ziet.

  • De temperatuur in Rio is niet heel anders dan waar jij zit, al zijn er wat meer extremen. Maar in de beter buurten betaal je al snel 1000 euro per maand voor het huren van een 2-kamer appartement.

  • Zijn de prijzen de laatste jaren niet flink gestegen? Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat deze prijzen anno 2014 nog van kracht zijn

 3. Ik doe mijn werk vanaf Bali

  Voor noodstroom gebruik ik 2 UPS systemen die de monitoren en computers aanhouden , daarna even de generator (250 euro) opstarten en je gaat weer verder.De huishoudster kookt je maaltijdje en doet je boodschapjes.
  Internet is vaak wel een ramp want storingen zijn er bij de fleet , maar met 3 of 4 providers beschik je eigenlijk altijd wel over een verbinding 🙂

 4. Filipijnen is nu 3 maanden mijn werkplek geweest, zal het missen als ik terug ben in duur NL. Internet kost 16 euro per maand, maar is niet echt breedband. Eten kost buiten de deur tussen 5 en 8 euro, goedkoper kan ook. Openbaar vervoer kost erg weinig, zelfs een taxi is hier goedkoper dan rijden met de eigen auto in NL. Er is wel eens per 3 weken of zo
  stroomuitval. Kosten voor visum relatief hoger, mensen zijn hier echt heel sympathiek.

  • Hoi Jan, dankjewel voor je reactie. In het boek The World’s Cheapest Destinations (zie hier rechts) heeft Tim Leffels geen goed woord voor de Filippijnen over:

   “All those islands look good on paper, but are covered with paper—literally. The word “trashed” doesn’t begin to describe the littered towns and beaches, and you could almost have a countrywide scavenger hunt to find a building that’s not ugly. There’s so little to see and do in the cities that if you’re stuck in one of them more than a day, you’ll probably end up at a shopping mall.”

   Wat is jouw kijk hierop? Waar zit jij in de Filippijnen? Ben erg benieuwd, omdat een aantal maanden in Azië zitten mij ook wel wat lijkt.

   • ideaal is het niet op de Filipijnen, maar het lot heeft me nou eenmaal hier gebracht. En zoals mijn moeder altijd al zei: “het is overal wel wat”. Ik zit in Bacolod, een plaats met een half miljoen inwoners op Negros Occidental. Het is inderdaad niet overal even netjes opgeruimd, maar het straatbeeld is daardoor wel een stuk boeiender dan in een Vinexwijk in NL. Het gaat mij hier vooral om de hartelijkheid van de mensen, en de meesten spreken een aardig woordje US-Engels. En meer dan een goede internet verbinding heb ik voor mijn werk niet nodig. TV is toch nooit wat, in de meeste Aziatische landen. Maar wie weet waarheen het lot mij verder voert….

    • over tv gesproken heb hier 80 kanalen sommige catalog andere engels zoals star movies en hbo woon in aurora heights dat is in san pedro laguna en woon in een leuk huis en betaal stroom en water en electriciteit en dat is met de rent alles nog geen 1oo euro zoek dat maar is in europa dan ga je achterover grtjs uit de philipijnen

     • Hallo chris ik ben ook van plan binnenkort te emigreren naar de philippijnen. Kun jij mij vertellen of er veel huizen te huur zijn rond de 100 euro

   • woon hier in de philipijnen al 1jaar en vindt het helemaal niet slecht hier goedkoper vindt je niet in de wereld en de mensen zijn hier sympatiek en het etn is hoe je het bekijkt er zijn dure plaatsen maar ook heel goedkope en het weer is heel goed en warm zelfs als het regent blijft het warm beter dan het kode en grillige weer in europa

    • wat is een jaar,je weet niet eens waar je over praat,ik woon hier nu 4 jaar op de filipijnen,was ik maar nooit uit europa vertrokken,dit is de grootste fout die ik heb gemaakt in mijn leven,en ook huwen met een filipijnse,money,money is alles wat hier teld,ik kan je vertellen dat ik hier zo een 10 milioen peso kwijt ben geraakt in 4 jaar,dit zegt genoeg,niet,je bekijkt het maar hoe je zelf wil,voor die hier nog niet geweest zijn,blijf hier weg en voor die al hier zijn vertrek zo vlug mogelijk

     • dan ben jij een idiot met 10 miljoen pesos had je in de philipijnen wat zaken kunnen maken en zelfs terug naar europa gaan en maar genieten van de inkomsten.ben je nu al in de philipijnen en waar dan ik ben in san pedro laguna en will je raad voor zaken op te starten dan kom je maar naar hier zaken genoeg om op te starten jij weet gewoon niet wat je zegt.

      .

  • verleninging van een visum elke 2 maanden kost maar 50 euro en is helemaal niet duur

 5. Paraguay is lang niet zo goedkoop als hier wordt aangegeven, je wilt voor 100 euro echt niet iets huren in Asuncion. (Slecht) eten voor een paar dollar is wel te krijgen, maar voor een goede maaltijd in een degelijk restaurant kom je toch minimaal rond de 10 euro. Biertje is ook wel wat duurder. Vast internet wordt ook al snel vrij prijzig.
  Ook wordt de nationale munt steeds sterker, aangezien de economie keihard groeit.

  Maar ondanks dat het wat duurder is, is het nog steeds erg betaalbaar.

  • Hoi, bedankt voor je reactie! Altijd goed om berichten “uit het veld” te ontvangen. Goedkoop kan dan wel leuk zijn, maar je wilt natuurlijk ook lekker comfortabel kunnen leven. Ben desondanks erg benieuwd naar Paraguay.

 6. het goedkoopste land is de philipijnen een biertje kost hier in pesos 45 dat is nog geen euro en heb hier een appartement en de prijs is 3500 pesos nog geen 100 euro zo wat is het goedkoopste dan europa off de philipijnen

 7. Ik lees hier bijna allemaal dure landen. Hoezo goedkoop? Bali is bijna het duurste gedeelte van Indonesie. In Sulawesi en Java of op de Molukken is het leven 2 x zo goedkoop, evenals in Laos of Thailand (hangt ervan af waar je zit: Bangkok of Changmai is duur, maar Kanchanaburi is zowat het goedkoopste gedeelte dat ik ken). Reizen is natuurlijk anders dan ergens wonen. Ik heb gewoond in Colombia, Costa Rica, Nicaragua en Aruba. Vrij dure landen (vroeger was Nicaragua wel goedkoop, nu ook niet meer). Daarentegen huur je een huis in Indonesie al voor $50,– per maand (niet in Jakarta natuurlijk). En……Oost afrika is ook goedkoop: Kenia en Oeganda zijn ook helemaal niet duur! (hotel $8, eten $ 2, etc, Woning huren v.a. $100). Het is maar net hoe zeer je als koning wilt leven of ook tevreden bent met standaard.

 8. Ik ben in 2003 getrouwd met een lokale dame in Bali en woon er nu 5 jaar.
  De gezegte: achter de bergen is het niet groener klopt niet, het is hier groener.
  Maar daarmee is dan ook alles gezegt voor de rest is geen mens te vertrouwen en geen lokale vriend of hulp bij problemen te vinden.
  Ik ben al 3 jaar bezig met mijn echtscheiding maar de advokaten, politie, overheid en rechters zijn alleen geintereseerd in geld. Kom je hier in de problemen kan je het gewoon vergeten!
  Natuurlijk lacht iedereen vriendelijk naar je, maar als je achter de ogen kan kijken schrik je en geloof mij het is erg fustrerend om altijd te ontdekken waar ze het echt om gaat.
  Ik zeg altijd: het is altijd ergens goed voor hoe erg de tegenslag ook is, ook in mijn geval van 5 jaar tegenwerking.
  Het pluspuntje is dat ik een exper ben geworden in dit soort dingen en dat ik nu de gave heb om achter de ogen te kijken.
  Zit of woon je op Bali of wil je hier gaan wonen en heb je vragen over je probleem kan je reageren, als het serieus genoeg is stuur ik mien mailadres.
  Sterkte

 9. “Voor ongeveer 250 euro per maand woon je in een krot van een flat met een uitgewoond trappenhuis.”

  Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *