4 tips voor werkloze freelancers

Als je als freelancer een dagje zonder opdracht zit, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar wanneer één dag een week wordt en de het einde van de maand steeds dichterbij komt, moet je je serieus zorgen gaan maken. In een periode van droogte gebruik ik de volgende technieken om aan nieuw werk te komen.

1. Stuur open sollicitaties
Herinner jezelf er elke dag aan dat je inkomen je eerste zorg is. Ikzelf ben freelance copywriter en ga op dagen dat ik geen werk heb op zoek naar nieuwe klussen. Websites als Freelance.nl helpen mij daarbij, maar je kunt natuurlijk ook open sollicitaties schrijven naar bedrijven die met freelancers als jij werken. In mijn geval google ik dan naar internetmarketingbureaus. Ben je een fotograaf, neem dan contact op met kranten, tijdschriften of uitgeverijen. De één vindt het prettiger om deze acquisitie per e-mail te doen, terwijl de ander zich prettiger voelt bij telefonisch contact. Hou het kort en luchtig en laat doorschemeren dat er over jouw tarieven te praten valt. Vertel ook eerlijk dat je vanuit het buitenland werkt, als dit het geval is.

2. Kam je sociale netwerk uit
Onderschat evenmin de waarde van je sociale netwerk. Zo voegde Ajdin Kolonic mij laatst toe op Twitter, nadat hij wat tweets over tennis van mij had gezien. Zelf bleek hij een website over de mentale aspecten van tennis te hebben. Erg interessant, omdat ikzelf nogal eens in de problemen kom als mijn spel niet zo uitpakt als ik dat wil. Samengevat: een waardevol contactpersoon. Ik stelde me voor via een privéberichtje en al snel had ik een mailtje van hem in mijn inbox, waarin hij vroeg om een offerte voor het optimaliseren van zijn blog. Hier rolde al snel een opdracht uit.

Twitter is wat dat betreft één van de krachtigste tools. Je kunt hiermee de tweets van vrijwel de hele wereld bekijken en maakt op die manier snel contact met mogelijke klanten (of opdrachtgevers, het is maar net hoe je ze het liefst noemt). In een toekomstig artikel zal ik uiteenzetten hoe ik Twitter gebruik om werk te vinden.

3. Haal oude banden opnieuw aan
Soms is het nodig om oude klanten weer even te laten weten dat je nog bestaat. Een persoonlijk mailtje met een welgemeend “hoe gaat het?” kan op zo’n moment wonderen doen. Laat weten dat je weer beschikbaar bent voor werk en dat je, indien nodig, kunt bijspringen. Ook al hebben je oude contacten momenteel geen project voor je liggen, de kans is groot dat ze bij de eerstvolgende klus weer aan je denken. Wees niet bang om zeurderig over te komen, je zult eerder als een gemotiveerde professional worden gezien!

4. Werk aan je eigen projecten
Pas als je in je eerste levensbehoeften hebt voorzien door de bovenstaande tactieken toe te passen, kun je bezig gaan met je eigen projecten. Bijvoorbeeld wanneer je bezig bent om een passief inkomen te genereren. Maar je hoeft niet altijd aan het werk te gaan. Als je zeker weet dat je er alles aan hebt gedaan om nieuwe opdrachten binnen te slepen, is het ook wel lekker om even iets compleet anders te doen. Laat je werk los en leef in het heden. Geniet van je plek waar je je nu bevindt. Ga hardlopen, spring de zee in of wandel door de bossen.

1 reactie op “4 tips voor werkloze freelancers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *