6 dingen die ik van mijn coach heb geleerd

Heb je een goed idee maar ontbreekt het aan een goede uitwerking? Wil je meer verdienen maar weet je niet hoe? Wil je van je passie je werk maken? Een coach kan je hierbij helpen, en daarom nam ik er de afgelopen maanden één in de arm.

Gedurende 15 weken, tussen februari en mei, heb ik de ondersteuning genoten van een coach. Een coach is iemand die je kan helpen persoonlijke en professionele obstakels te overwinnen en meer uit jezelf te halen. In de meeste gevallen hebben coaches een opleiding of cursus gevolgd om hun cliënten zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Ik kwam bij toeval op de site van Bert Tijhoff terecht en vond hem in zijn presentatievideo sympathiek en authentiek overkomen. Ik was eigenlijk helemaal niet op zoek naar een coach maar las er steeds meer over. Daarom besloot ik Bert eens een offerte aan te vragen en we kwamen tot een goede deal. Tijdens de wekelijkse telefoongesprekken die we hadden leerde ik heel wat. Ik zet de belangrijkste hiervan op een rijtje zodat je een goed idee krijgt van wat coaching nu eigenlijk inhoudt.

1. Mijn e-mail maar drie keer per dag checken
Om productiever te zijn moet je afleidingen uitbannen. Eén grote afleiding voor mij was altijd mijn mailbox. Of, liever gezegd, mijn mailboxen (momenteel acht). Nu had ik de popups en het geluidssignaal bij een nieuwe mail al uitgeschakeld, maar er kwam nog steeds een envelopje in de system tray te staan. En ik weet zeker dat als ik die uitschakelde, ik steeds mijn Thunderbird zou openen om te kijken of er nog een belangrijke berichten zijn binnengekomen.

Inmiddels begin ik de dag zonder mijn mails te checken en ga ik direct van 9 tot 10 uur aan de slag. Pas om 10 uur check en beantwoord ik mijn mails en daarna gaat Thunderbird weer dicht tot de lunch. Ik merk een enorm verschil in productiviteit, want vroeger was het erg makkelijk om in mijn mailbox te blijven treuzelen, nieuwsbrieven te lezen, op links te klikken en gewoonweg enorm afgeleid te worden.

2. ’s Avonds een strijdplan maken
Werken zonder afleidingen is één ding, maar je hebt daar wel een plan voor nodig. En dit ‘strijdplan’ kun je het beste ’s avonds maken. Nu heb ik normaal gesproken nooit problemen om in slaap te vallen, maar ik wil nog weleens ’s nachts wakker worden met geweldige ideeën. Of, erger nog, met het onrustige gevoel dat ik de volgende dag iets moet doen en dat absoluut niet moet vergeten!

Door de namiddag of avond tevoren een plan te maken, voorkom je dit soort woelen in bed en het je alles onder controle. Hoe ik het doe? Eerst schrijf ik de zaken op die ik gedaan wil hebben, in willekeurige volgorde. Daarna schrijf ik erachter hoe lang ik voor elke taak nodig denk te hebben. Vervolgens deel ik mijn dag in: eerst de meest urgente of belangrijkste taak, vervolgens een minder dringende taak, enzovoort. Omdat ik vanuit huis werk, gooi ik hier af en toe een huishoudelijke taak tussen, zodat mijn geest fris blijft en mijn ogen niet de hele tijd naar een beeldscherm hoeven te staren. Dit plan stuurde ik dagelijks naar mijn coach, met daarbij ook een lijst van de dingen die ik elke dag had bereikt.

3. Werken met een kookwekker
Bert kwam met het idee om een kookwekker te kopen. Zelf maakt hij er al jaren succesvol gebruik van. Hoe? Door zijn taken in blokjes van 50 minuten op te delen en vervolgens 10 minuten te pauzeren. In dezelfde periode als de coachingsessies las ik het boek Slimmer Werken Met Het Kantoor In Je Tas, die het idee opperde om in blokken van 25 minuten te werken. Ik heb uiteindelijk voor deze kortere periodes van 25 minuten gekozen en zet daarbij de kookwekker aan. Het tikkende geluid was aan het begin wel even irritant omdat het net leek of ik in een quiz zat en binnen een paar seconden het goede antwoord moest geven. Gelukkig krijg ik 25 minuten en als de tijd op is, ben ik saved by the bell en moet ik verplicht 5 minuten pauze nemen.

4. Een nieuwe vorm van acquisitie
Omdat het wat rustiger was in de tekstschrijverij heb ik met Bert een plan opgesteld om nieuwe klanten te winnen. Zo heb ik een niche gekozen waar ik erg geïnteresseerd in ben en veel van af weet (vakantiehuisjes in Tsjechië) en naar allerlei potentiële klanten gemaild. Ik bood hen een gratis e-book aan waarmee zij hun websites hoger in Google konden krijgen. Wilden zij hier hulp bij, dan had ik een speciale aanbieding voor hen.

5. Commercieel denken
De bovenstaande strategie werkt goed op internet: bied eerst veel en vooral goede informatie gratis aan, en kom vervolgens met een aanbieding. Ook op deze site zal ik vroeg of laat met een product komen en ik heb hier uitgebreid met Bert over gebrainstormd. Wie o.a. mijn nieuwsbrief volgt, heeft mij het afgelopen weekend hiermee op weg kunnen helpen door een korte enquête in te vullen.

Bert heeft allerlei ondernemingen en heeft ook e-books geschreven. Hij is constant op jacht naar domeinnamen en in elk gesprek concludeert hij, “daar kun je natuurlijk prima een business van maken!” Ook had hij een prachtidee voor het promoten van één van mijn affiliate-sites via YouTube. Dit commerciële denken van Bert werkte erg aanstekelijk en ik registreer bijna wekelijks een domeinnaam.

6. Video-content aanbieden
Bert heeft me erg geholpen om deze site op de rails te krijgen. Misschien wel de beste tip van Bert was om een videocameraatje te kopen. Het is voor bezoekers namelijk stukken leuker om méér van je te zien dan alleen maar tekst. Neem ze mee op reis, laat hen zien hoe je werkt, enzovoort. Het is erg wennen om tegen een lens te praten, maar oefening baart kunst.

Niet alle coaches zijn hetzelfde
Mijn vriendin, die ook actief met websites begint te worden, was laatst op zoek naar een coach. Iemand die haar kon begeleiden bij het opzetten van haar site over natuurlijke cosmetica. Tijdens het kennismakingsgesprek met een coach bleek dat deze erg goed was op het vlak van spiritualiteit en relaties, maar niets van geld verdienen met affiliate-websites begreep. Ik had het geluk dat Bert enorm veel ervaring heeft met het opzetten van websites, het promoten van online producten en het opzetten van passieve inkomstenstromen. Maar ik was dan ook niet actief op zoek naar een coach; hij kwam op mijn pad.

Conclusie
Voor mij werkte de coaching uitstekend. Nu zul je, kijkend naar de zes punten hierboven, misschien denken: dit zijn dingen die je zelf ook had kunnen bedenken. Dat kan zijn, maar zie maar eens de discipline op te brengen om deze zaken in je leven toe te passen. Ik nam Bert niet alleen in de arm om dingen te leren, maar ook om een stok achter de deur te hebben. En om zo nieuwe gewoonten aan te leren. Het was al met al een leerzame en waardevolle ervaring, die ik iedereen kan aanraden. Dankjewel, Bert! 

2 reacties op “6 dingen die ik van mijn coach heb geleerd

    • Om eerlijk te zijn nog niet, maar dat komt omdat ik er nog niet fanatiek genoeg mee bezig ben geweest. Het gaat zeker lukken omdat de benadering van de potentiële klanten zo persoonlijk is. Een andere tip van Bert (adverteren op Sitedeals) heeft me al wel veel nieuwe klanten opgeleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *