Coworking: een comfortabele werkplek in het buitenland

Als je in het buitenland bent en een rustige werkplek zoekt, is coworking de ideale oplossing. Hierbij deel je tijdelijk een kantoorruimte met andere freelancers en ondernemers. Je eigen bureau en internetverbinding, maar een gedeeld koffiezetapparaat.

Wat is coworking?
Coworking is het in één ruimte met andere professionals werken. Samen in een kantoor zitten, terwijl iedereen met zijn eigen ding bezig is. Een webdesigner die de laatste hand legt aan een nieuwe site, een copywriter die op zijn toetsenbord ratelt en een illustrator die boven een leeg vel papier zit te kwijlen. Stel je de stiltecoupé van de NS voor, maar dan met Ikea-bureaus. En zonder het kedeng-kedeng.

Voor wie is coworking?
Coworking is er voor wie normaalgesproken in zijn of haar eentje werkt. Als zelfstandig ondernemer, freelancer of artiest. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je voor coworking zou willen kiezen, losstaand of in combinatie met elkaar:

  • Je bent op reis en hebt geen vaste werkplek
  • Je kun thuis niet comfortabel werken
  • Je hebt thuis last van lawaai
  • Je hebt moeite gedisciplineerd te werken
  • Je mist het contact met collega’s
  • Je leert graag nieuwe mensen kennen
  • Je wilt tijdens je werk kunnen netwerken
  • Je bent de bibliotheken, terrasjes en Starbucks zat

Een coworking-kantoor heeft over het algemeen nieuw en comfortabel meubilair, een snelle internetverbinding, een vergaderruimte waar je klanten in kunt ontvangen, een keukentje en een lounge. Tussen de bedrijven door kun je gezellig keuvelen met je collega-coworkers en doe je waardevolle contacten op. Het is niet ongebruikelijk dat coworkers elkaar aan opdrachten helpen.

Coworking in het buitenland
Hier in Spanje komt coworking traag van de grond, maar in Nederland is coworking al langer gemeengoed. Ook in andere landen kun je gebruik maken van shared office space. Voor een -niet altijd actueel- overzicht van coworking-plekken wereldwijd bezoek je de Coworking Wiki.

Heeft iemand van jullie ervaring met coworking in het buitenland? Daar ben ik erg benieuwd naar. Deel deze met andere lezers van WVHB en plaats hieronder je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *