Boekrecensie: The 4-Hour Workweek

The 4-Hour Workweek: zonder dit boek was deze site er niet geweest.De meesten van ons werken minstens 36 uur per week. In loondienst, als freelancer of misschien als zelfstandige. Als het aan de Amerikaanse levensgenieter Tim Ferriss ligt, gaan we maar 4 uur per week werken. En hij weet hoe je dat voorelkaar krijgt.

Wie mijn nieuwsbrief ontvangt, weet dat ik een groot fan ben van het boek The 4-Hour Work Week. Sterker nog: deze hele site is erop gebaseerd, lichtelijk overgoten met mijn ervaringen en die van andere Nederlanders en Belgen die in het buitenland werken.

Té Amerikaans?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze klassieker (2007) lange tijd links heb laten liggen. Ik vond de titel te overdreven, te ongeloofwaardig. Waar en wanneer ik nou wél door die verpakking heen durfde te prikken, weet ik niet eens meer. Maar sindsdien heb ik hem vele keren herlezen, want de ideeën in dit boek zijn goud waard.

Waar het boek over gaat

Dit boek helpt je bij lifestyle design: het ‘ontwerpen’ van je ideale leven. Volgens Ferriss past –en daarover verschil ik met hem van mening– werk daar niet in. Je moet er dan ook alles aan doen om je werkweek te verkorten en geld op de automatische piloot te verdienen, zo redeneert hij.

Met dit boek ga je eerst je persoonlijke wensen en doelen op een rijtje zetten. Wat zijn je meisjes- of jongensdromen? Waar zou je graag heen willen reizen? Wat wil je nog leren in je leven? Hoe ziet je ideale dag eruit? Welke gadgets wil je hebben? Vervolgens ga je op zoek naar een muze, dat ene idee waarmee je misschien niet steenrijk, maar wel plaatsonafhankelijk gaat worden en over zeeën van vrije tijd gaat beschikken.

Voor wie is dit boek?

Iedereen die meer uit het leven wil halen, doet er goed aan dit boek te lezen. Het leuke aan The 4-Hour Work Week vind ik dat er zowel voor loonarbeiders als zelfstandigen een traject is. Volg het en je runt binnen enkele maanden een online bedrijfje met passief inkomen. De bedoeling is dat je hierdoor je huidige baan uiteindelijk kunt opzeggen.

Even wennen

Laat één ding duidelijk zijn: Tim Ferriss is geen begenadigd schrijver. Hij klopt zichzelf graag op de borst, verwart lezers door af te dwalen en gebruikt veel slang. Waar mijn vriendin daardoor het boek opzij moest leggen, zie ik het door de vingers. Het boek staat dusdanig vol met slimme tips op het gebied van productiviteit, online ondernemerschap en lifestyle design dat ik het herlezen van sommige zinnen voor lief neem.

Verplichte kost

De eerste druk van The 4-Hour Workweek was in 2007. Aan de nieuwe editie voegt Ferriss de ervaringen van lezers, nóg meer handige website-adressen en de meestgelezen artikelen van zijn blog toe. Ook in een Nederlandse versie verkrijgbaar. Een prachtige bron van inspiratie en kennis voor wie locatie-onafhankelijk wil leren werken.