Waarom ik mijn boekcontract brak

Vorig jaar toonde een uitgever interesse in mijn e-book. Na enige aanpassingen zou het deze lente in de boekhandels kunnen gaan liggen. Ik tekende een contract, maar brak het begin dit jaar. Waarom?

We kennen allemaal de verhalen van auteurs die bij talloze uitgevers nul op rekest krijgen. Dat een uitgever mij zelf schreef met het idee om mijn e-book voor de drukpers gereed te maken, was erg vleiend. Ik dacht er zelfs een steviger onderhandelingspositie door te hebben, maar de uitgever gaf geen strobreed toe. Daar begonnen de frustraties.

Slechts 8% royalty’s…

Bij de verkoop van mijn e-book steek ik, afgezien van de $ 5 die ik aan betalingsverwerker E-junkie betaal, vrijwel het gehele bedrag in eigen zak. Toen het boek nog € 27 kostte, was het een inkomstenbron op zich. Nu ik de geïnvesteerde tijd weer terug heb verdiend, heb ik de prijs blijvend naar € 17 verlaagd.

Mijn fysieke boek, zo schatte de uitgever in, zou in de winkel ergens tussen de € 15 en € 20 gaan kosten. Ik zou daarover maar 8% per verkoop vangen. Dat komt neer op iets van € 1,50 per verkocht boek. Niet bepaald een vetpot. Omdat de uitgever het boek radicaal anders wilde indelen, had ik hier heel wat werk aan. Ik moest honderden, zo niet duizenden boeken verkopen om die tijdsinvestering te verantwoorden.

…en pas in 2014 uitgekeerd

Een eigen boek is goed voor je imago, je geloofwaardigheid en je CV. Niet dat ik van plan ben mijn CV ooit nog iemand te laten zien, maar dat terzijde. Wél zou ik gevraagd kunnen worden als spreker op evenementen, wat me prachtig lijkt.

Om deze redenen zou ik een laag royalty-percentage nog kunnen verteren. Maar langer dan een jaar moeten wachten op de uitkering ervan, lag mij iets te zwaar op de maag. Het boek zou in februari dit jaar uitkomen en pas in mei 2014 zou ik de royalty’s van heel 2013 krijgen. “Dat is standard policy bij uitgeverijen,” kreeg ik vaak te horen wanneer ik dit soort uitwassen aan de kaak stelde bij mijn uitgever.

Niet meer gemotiveerd

Ik was veel tijd kwijt aan het aanpassen van mijn e-book. Zoveel, dat ik er meerdere keren aan dacht om de handdoek in de ring te gooien. Hoe langer ik met mijn beslissing wachtte, des te gênanter het werd. Uiteindelijk heb ik mijn uitgever rond de jaarwisseling verzocht het contract te breken. Hij was er niet blij mee.

Ik had dit natuurlijk veel eerder kunnen doen, maar ik droomde nog een beetje van de publiciteit die mijn boek zou veroorzaken. Ik dacht goed op weg te zijn met het aanpassen van het document, maar ik moest mijn werk als SEO-copywriter voorrang geven. Het project duurde maar en duurde maar, en de deadline moesten we meerdere keren verschuiven. Langzaam maar zeker verloor ik de motivatie om het boek uit te laten geven.

Self publishing is de toekomst

Wie dit blog al langer volgt, weet dat ik sinds juli 2012 experimenteer met het uitgeven van Kindle-boeken. Ik maakte een vliegende start en krijg een hoger royalty-bedrag voor een e-book van $ 2,99 dan ik uit de verkoop van een papieren boek van € 20 zou overhouden. Dat zette mij aan het denken.

De verkoop van digitale boeken groeit enorm. Amazon staat op het punt haar deuren in Nederland te openen, waarmee heel wat Nederlanders de e-reader van deze gigant zullen kopen. Ik richt me niet bepaald op ‘digibeten’, dus waarom zou ik niet gewoon mijn e-book voor mezelf houden en mij op digitaal uitgeven concentreren? Waarom zou ik niet succesvol kunnen zijn zónder uitgever?

Geen spijt

Mijn e-book heeft nog steeds een onderhoudsbeurt nodig en ik verkoop hem nauwelijks, maar ik ben toch tevreden over mijn beslissing. Ik heb er geen spijt van dat ik de uitgever heb afgewimpeld, alleen van de manier waarop. Ik ben hem nog steeds erg dankbaar voor het gestelde vertrouwen, maar ik merkte gaandeweg dat samenwerken met de traditionele uitgeverijen niets voor mij is. Ik ben liever onafhankelijk.

Heb jij een eigen boek uitgegeven of ben je ooit door een uitgever benaderd? Ik ben benieuwd wat jouw gedachten over —en toekomstvisie op— deze ‘ouderwetse’ uitgeverijen zijn. Zou jij hetzelfde hebben gedaan in mijn situatie?

2 reacties op “Waarom ik mijn boekcontract brak

  1. Mooi verhaal! Ik geef je voor een groot deel gelijk. Alleen: een uitgever regelt ook de distributie, pr en eventuele buitenlandse vertalingen. Als dat allemaal goed gebeurt, dan is dit het geld nog waard. Maar ik heb ook een slechte ervaring met een uitgever en pr. Dat leidde ertoe dat ik enerzijds met een uitgever in zee ben gegaan voor een roman, maar een boek met ‘tips & dirty tricks voor leraren’ in eigen beheer als e-book wil gaan doen.

  2. Ik geloof in een model waarbij je enerzijds boeken publiceert via een uitgever en het anderzijds zelf doet. Sommige boeken lenen zich meer voor traditioneel uitgeven en andere meer voor selfpubben. Ik heb inmiddels twee boeken via een uitgever gepubliceerd (fictie) en denk nu aan het zelf in de markt zetten van een non-fictieboek.

    Je snijdt zeker een paar interessante punten aan. Royalty’s die na een jaar pas worden uitbetaald, dat is niet meer van deze tijd. En zo’n laag percentage ook niet. Maar ook Hugo heeft gelijk als hij zegt dat een goede uitgever veel voor je distributie en je pr kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *