7 redenen om je vaste baan op te zeggen

Het is goed om zo nu en dan eens stil te staan bij dingen die zo vanzelfsprekend lijken. Zoals je baan. Heb je je weleens afgevraagd waarom je eigenlijk zo hard gestudeerd en gesolliciteerd hebt? En ben je nu werkelijk vrij en blij in je huidige baan? Zou het niet veel prettiger zijn om zelf je standplaats, je werkzaamheden en je uren te kunnen bepalen?

Al jarenlang lees ik met veel plezier het blog van Steve Pavlina. Geïnspireerd door één van zijn artikelen presenteer ik je nu een lijst met 7 redenen om serieus te gaan twijfelen aan een leven als loonslaaf. De eerste stap naar een onafhankelijk leven is namelijk het zien en doorhebben dat er andere manieren van werken bestaan.

1. Je krijgt alleen betaald wanneer je werkt

Eén van de grootste nadelen van werken in loondienst is…het loon. Je krijgt immers alleen betaald wanneer je daadwerkelijk op kantoor, in de fabriek of in de zaak bent. Je draait je uren, met een beetje pech ook nog wat overuren, en mag daarna weer naar huis. Aan het eind van de maand krijg je een loonstrook gebaseerd op het aantal uren dat je hebt gewerkt. In feite ruil je dus tijd voor geld. Als je echter voor jezelf werkt en een passief inkomen geniet, krijg je ook betaald wanneer je slaapt of heerlijk uit eten bent.

2. Je doet maar beperkte levenservaring op
Jarenlang hetzelfde werk doen, wat heb je eraan? Je doet ervaring op in een heel nauw werkgebied, en dan vooral in je beginperiode. Daarna stagneer je en leer je eigenlijk niets meer op de werkplek. Stel je nu eens voor dat je vrij bent en vanuit huis of vanuit een willekeurig hutje op een tropisch strand je werk kunt doen, met voldoende tijd over voor allerlei verrijkende ervaringen – klinkt dat niet stukken beter?

3. Is een vaste baan wel zo vast?
Je denkt misschien dat een vaste baan zekerheid biedt, maar is dat wel zo? Een baas kan je altijd nog zomaar ontslaan. Je hebt geen controle over je inkomen, en lijkt één inkomensstroom je echt veiliger dan 10 verschillende?

4. Je moet smeken om méér loon
Wanneer je in loondienst bent is je loon muurvast. Er valt weinig aan te wrikken, behalve missschien als je op je knieën gaat en de baas om een snip méér vraagt. Iets wat je ook niet jaarlijks moet doen, want dan krijgt je baas het idee dat je alleen met geld te motiveren bent. Als je zelf verantwoordelijk bent voor je inkomen, is je loon flexibeler. Jij bepaalt wat je tarieven zijn. En als je het goed doet, groeit je jaarlijkse loon veel sneller dan bij een vaste baan.

5. Een saai sociaal leven
Veel werknemers zien hun werk als een verlengstuk van hun sociale leven en andersom. Toen ik in Manchester op de IT-helpdesk van Shell werkte, was dat goed merkbaar. Je ging in je vrije tijd vooral met de collega’s van de Nederlandse helpdesk om, met heel af en toe een feestje van collega’s uit andere landen. En dat is jammer, want je hebt het ook ná je werk vooral over werkgerelateerde onzin en lacht schaapachtig om kantoorhumor die niemand buiten je sociale kring begrijpt. Laten we eerlijk wezen: het is veel leuker om zelf je vrienden te kiezen.

6. Je verliest je vrijheid
Er is heel wat voor nodig om een mens in een werknemer om te vormen, maar het lukt werkgevers altijd. Het begint met een lang contract vol onbegrijpelijke voorwaarden. Hierdoor wordt de werknemer angst ingeboezemd, want voor elk wissewasje kun je ontslag of een hoge boete verwachten. Voeg er nog wat kantoorwetten aan toe en je bent helemaal afgericht. Bij dit proces horen natuurlijk ook regels over hoe je je dient te kleden en hoe je dient te praten. Een vrije werker bepaalt zelf hoe laat hij opstaat, welke kleren hij draagt, welke werkzaamheden hij verricht en welke plek op de wereld hij als zijn thuisbasis beschouwt.

7. Je wordt een lafaard
Werknemers klagen graag over problemen op het werk. Niet zozeer om deze problemen op te lossen, maar gewoon om lekker te kunnen klagen. Want het is altijd de schuld van een ander. Het is alsof een vaste baan alle moed en vrije wil uit je wegneemt. Als je je baas geen eikel kunt noemen zonder angst voor ontslag, ben je niet langer vrij. Dan ben je een slaaf van je baas geworden. Het is een kwestie van tijd voordat je je meest nobele karaktereigenschappen opoffert: eerst moed, vervolgens eerlijkheid, dan eergevoel en integriteit, en tot slot je vrije wil. Maar het is nooit te laat om je moed te herwinnen en te kiezen voor een vrij leven!

Foto: danflo, Flickr

4 reacties op “7 redenen om je vaste baan op te zeggen

  1. Groot gelijk heb je over 9-5 jobs maar het is niet makkelijk om je job op te geven. Je moet immers zeker zijn dat je genoeg inkomen zult verwerven. Ik raad daarom de meeste mensen aan om naast hun vaste job iets op te starten. Dit kan een site, shop, mlm product of zelfstandige zaak zijn. Vaste jobs zijn zowiezo nooit zeker, je hangt er immers volledig af van jouw werkgever. Niet de beste positie om te onderhandelen. Best is om je inkomen zelf op te bouwen en te differentiëren. Er kruipt tijd in maar het is voor iedereen mogelijk om iets moois op te bouwen.

  2. Hoi Anthony, helemaal gelijk in. Dit artikel is meer bedoeld om mensen wakker te schudden. Het verstandigst is natuurlijk een geleidelijke overgang van een vaste baan naar een locatie-onafhankelijk bestaan. Dat kan enkele jaren duren, maar ook al binnen enkele maanden lukken.

  3. Een mooie lijst, waar ik het mee eens ben. Vanuit een basis van een baan beginnen aan het ondernemerschap is de beste manier. De rekeningen kunnen betaald worden en daarnaast de tijd nemen om een stabiel bedrijf op te bouwen. Het is verleidelijk om uit frustratie een baan op te zeggen, maar een kleine zelfstandige moet dan meer uren werken om hetzelfde inkomen te verdienen. De reden om voor jezelf te beginnen is toch om meer tijd, geld en vrijheid te hebben.

  4. WIL je werken tot 67? WIL je zo weinig vrije tijd? WIL je werken voor de rekeningen? OFFFFFF wil je vrij zijn, een mooi huis, reizen, uit eten, bioscoopje, theater, Disney-Parijs bezoeken en van je leven genieten..
    Ik heb 20 mensen gebeld en als je ze gewoon vraagt: “zou je rijk willen zijn”, dan antwoorden ze dat ze graag werken, niet aan reizen denken, het bevalt ze zo wel, ze zijn wel tevreden, en als het pensioen straks tegenvalt, zien ze DAN wel weer verder.
    De grap is dat ik ze anders best aan een goed bedrijf had willen helpen, maar als ze zzooo tereden zijn…. wil ik ze niet ONtevreden maken met veel meer geld.
    Apart volkje !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *