11 redenen om niet naar Thailand te gaan

Harry Romijn geeft 11 redenen om niet in Thailand te gaan wonen.Thailand is de nummer-1-bestemming voor digital nomads: het is er goedkoop, mooi en de bevolking loopt altijd met een glimlach rond. Toch is niet iedereen te spreken over dit land in Zuidoost-Azië.

Afgelopen zomer ontving ik een e-mail van Harry Romijn, die jaren in Thailand heeft gewoond. Hij had heel andere ervaringen met dit land. Voor de overzichtelijkheid heb ik deze genummerd. Hieronder lees je zijn mail.

Een land bekijken met toeristenogen is heel iets anders als er daadwerkelijk wonen.

 1. Weleens geprobeerd in Thailand een stuk land met een huis erop te kopen? ONMOGELIJK. Ja, op naam van je Thaise dame. En dan maar hopen dat ze je niet dumpt. Dit was Karel Noe overkomen. Hij is een Vlaming die in België met zijn Thaise is getrouwd.  Het huwelijk staat niet in Thailand geregistreerd, want dan verliest zij o.a. het recht om land te bezitten, een bedrijf te hebben, enzovoort. Na acht jaar een bar te hebben gerund, moest Karel plotseling een zak geld betalen. Zijn ‘vrouw’ was die dag met een Thai getrouwd. Ze had zijn kleren in een plastic zak voor de deur gezet.
 2. En een appartementje kopen dan? Dat kan alleen als voor DAT PAND een vrijstelling geldt. En dan nog mag maar maximaal 40% in handen van buitenlanders zijn. Bovendien is de prijs voor buitenlanders fors hoger dan de prijs die voor de Thais zelf geldt.
 3. Een bedrijf beginnen kan alleen als je met 7 personen een BV opricht. Minimaal 51% moet in Thaise handen zijn en deze Thais mogen geen aandelen houden voor buitenlanders. De sanctie hiervoor is het confisqueren van de overige 49% en het land uitgezet worden.
 4. Stel je voor: je rijdt lekker op je scootertje, netjes met je helm op, en je wordt aangehouden door de politie. Waarom? Omdat ze je ogen niet konden zien achter het windscherm van je helm. Boete: 300 baht. De Thais betalen maar 200 baht, maar jij als farang hebt geld, dus dan moet dat kunnen.
 5. Een farang die een rechtszaak wint van een Thai? Heb ik in 17 jaar als eigen ondernemer zaken doen met dat land nog nooit van gehoord.
 6. Eten, drinken, kleding, openbaar vervoer: tja, dat is goedkoop mits je buiten de toeristengebieden bent.
 7. Appartement of huis huren: 30-90.000 baht per maand. HARTSTIKKE duur voor buitenlanders.
 8. Sta er in de taxi altijd op dat de meter wordt ingeschakeld en zorg dat de chauffeur de weg weet, want anders is een sightseeing tour inbegrepen.
 9. Nationaal park in. Toegang voor westerlingen: 200 THB. En in Thaise letters staat: 20 THB.
 10. Uit eten gaan met Thais: ze kwekken de hele tijd onderling in het Thais, totdat de rekening op tafel verschijnt.
 11. Met pensioen: er moet 65,000 THB per maand uit het buitenland binnen komen, anders wordt je retirement visa na één jaar niet verlengd. Heb je een appartement, auto enz. in Thailand, dan verkoop je die toch (voor een habbekrats)? Ieder jaar opnieuw diezelfde onzekerheid. Een handje losse bahts erbij en alle papieren zijn plotseling minder nodig. Hetzelfde geldt voor bedijfsverlenging, BTW en afdrachten voor vennootschapsbelasting.


Harry schept een beeld van een geldbeluste en corrupte bevolking, die erop uit is om buitenlanders een poot uit te draaien. Gelukkig wist hij ook met een positief punt te komen:

De wachttijd wordt in Nederlandse ziekenhuizen in weken uitgedrukt, maar in Thailand in minuten. De kwaliteit en kunde is minstens op West-Europees niveau in Bumrungrad International Hospital (behoort tot de top-10 medische bestemmingen ter wereld).

Om eerlijk te zijn vond ik Harry’s mail nogal negatief. Daarom heb ik getwijfeld of ik hem zou publiceren op dit blog. Maar goed: ik heb niet in Thailand gewoond [inmiddels wel: lees hier] en ben er slechts een paar keer als toerist geweest. Omdat er ongetwijfeld lessen uit Harry’s ervaringen te trekken zijn, deel ik zijn mail toch. Hoeveel je hieruit meeneemt tijdens je eigen reis of verhuizing naar Thailand, is natuurlijk aan jou.

Positief denken

Het mag duidelijk zijn dat ikzelf een positievere instelling heb. Een instelling waarmee ik op elke bestemming een leuke tijd beleef. Wat door sommigen de lelijkste stad in de Pacific wordt genoemd –Honiara– was voor mij een ideale bestemming voor mijn stageplek. Ik had leuke mensen om me heen en de mogelijkheid om ervandaan paradijselijke plekjes op de Salomonseilanden te bezoeken. Door me aan te passen en niet als expat maar juist als een local te leven, gaf ik ook weinig aanleiding tot afzetterij.

Ben jij het met Harry eens?

Wat zijn jouw ervaringen met Thailand? Heb jij ooit de verschillen mogen ervaren tussen op reis gaan naar een land en er wonen? Wat is jouw instelling in het buitenland? Laat hieronder je reactie achter of discussieer met andere bezoekers.

Foto: oksidor, Flickr 

83 reacties op “11 redenen om niet naar Thailand te gaan

 1. Veel expats en zeker pensionados hebben er een handje van om te klagen over Thailand. Gezien de gemiddelde leeftijd van die groep (hoog) denk ik ook dat deze mensen wat minder flexibel zijn. Echt integreren is er vaak ook niet bij.

  Ga dan terug of naar een ander land, lijkt mij.

  • Peter  is  grof  zeg.  Zonder  een goede  aanleiding.  En  hij is ook weinig begripvol.

   • beste, ik vind de hele rimram over thailand heel sterk overdreven, ik ben er zelf twee maal geweest, het hele land doorkruist, ik ben nooit of te nimmer opgelicht of afgezet door de thai.

    eten duurder voor de farang????? waar hebben die mensen dan gegeten, je kan in bangkok overal eten voor nog geen 3€ per persoon, als dat duur is????

    maar je hebt altijd van die muggezifters!!!

    • Thailand the land of million smiles.
     Ik zou er belgie direct voor laten vallen.
     Met 1, 5 euro ongeveer 60 bath samen heb ik en mijn vrouw ( een thaise dus) lekker kunnen eten.
     Taxi chauffeurs doen alles om je snel op de juiste plek te krijgen en zijn heel soepel. Zo huur ik elke dag een taxi chauffeur die bij ons blijft de hele dag of toch ter beschikking blijft waarheen we maar willen. Dit voor 1000bath wat mij toch een goede prijs lijkt. In belgie betaal je dit dubbel enkel voor in te stappen.
     De bus. 35 bath. 1 euro de man. met andere woorden deze harry heeft niks van thailand geleerd. Hij zal dan ook 1 van de weinigen zijn die constant in de zak werd gezet. Zal er een trauma aan overgehouden hebben :)
     Bazeer u dus niet op wat harry zegt want ik denk dat hij het paradijs genoemd thailand gewoon niet wil delen met de rest

 2. Blij van deze mail te lezen, ikzelf Belg heb in Phuket gewoond en gewerkt voor meer dan een jaar in 2001, mooie ervaringen..nog eens op reis naar Thailand in 2005, en wonen nu terug in Phuket sedert Mei 2011 en hebben reeds onze vluchten geboekt om terug te vertrekken in Maart 2012 want het word ons echt teveel !!!  Ik kan niet meespreken over andere provincies in Thailand, maar Phuket is Thailand niet meer en we willen er zeker niet meer terug komen…en daar zijn wel 100 redenen voor. Iemand die op vakantie komt kan er nog door maar om er te wonen, sorry niet voor ons.  Ik werk hier op 2 manieren ( zaakvoerder van een bedrijf, alsook een 2de bedrijf via internet).  Ik kan er reeds boekdelen over schrijven hoe corrupt het er hier aan toe gaat.
  Met mijn gezin heb ik reeds gewoond en gewerkt in de Seychelles, Britse Maagden eilanden, California, Ierland, UK, Spanje, Frankrijk, Malta, enz…
  Ook heb ik alles uitgebreid onderzocht in verband met offshore bedrijven, waar het best wonen en werken van thuis uit, etc…

 3. Ieder verstandig mens trouwt niet met een Thaise dame. De dames die je ontmoet in toeristenplaatsen zijn voor 95% prostituees. Als je ruzie met ze hebt zwijgen ze weken lang. En inderdaad en je als farang een lopende geldmachine. Daarentegen is het een mooi land om een tijdje te wonen en “te werken vanuit het buitenland”, niet om iets in het land zelf op te zetten en te investeren. Je kan dan beter je eigen bedrijf via internet runnen of in dienst treden bij een werkgever. Dat had Harry van tevoren kunnen bedenken, maar liefde maakt blind. Thailand is een mooi land, je moet er alleen niet in investeren en al helemaal niet als je dan niet alleen zeggenschap hebt over een appartement, bedrijf etcetra. En het is inderdaad 1 groor corupt land, dat weet je als je daar iets gaat beginnen.

  • Je schetst wel een heel somber beeld vol vooroordelen en cliches. Je zou beter kunnen zeggen niet iedereen heeft de capaciteiten om het in Thailand te redden. Dat lijkt me realistischer. Nu ligt het vooral aan de Thai en niet aan jou. Dat is meestal zo als mensen teleurgesteld zijn.

   • Ik denk dat ik gewoon teveel mensen ken met te weinig mensenkennis die zich aan een Thaise dame heben verbonden en van een koude kermis terug kwamen. Jij hebt ook gelijk, veel mensen hebben niet de capaciteiten om het daar te redden, dat is ook een belangrijke reden. Ik ben niet teleurgesteld in Thailand, ik vindt het een schitterend land en mij is nog nooit wat echt negatiefs overkomen. Eerder veel positieve dingen. Ik ga er ook zeker een aantal maanden / jaren wonen. Maar ik ben ook geen tourist die na 4 weken denkt de liefde van zijn leven gevonden te hebben omdat hij in Nederland niet aan de vrouw komt ;) Ik zie veel mensen die het in Nederland niet redden met een eigen bedrijf of met geluk in de liefde, laat staan dat ze het dan in Thailand wel redden. Die denken de liefde van hun leven in Gogo baretjes te ontmoeten :)

  • ‘Als je ruzie met ze hebt zwijgen ze weken lang.’
   .
   Brilliant! :-) Iedere man zijn droom..

 4. Hoi Peter, dankjewel voor je reactie en het lijkt me duidelijk dat je een expert bent. Wat jij zegt kan kloppen. Denk je dat een goed geïntegreerde Nederlander minder corruptie ervaart?

  • Och, André, corruptie is een probleem, maar in Azië onvermijdelijk.  Ik ken een aantal Nederlanders die daar werken. Die hebben het prima naar hun zin. Natuurlijk zijn er cultuurverschillen, maar daar leer je mee omgaan.  

 5. Het lijkt mij logisch dat Thaise mensen van buitenlanders meer geld vragen, veel van hen moeten het immers doen met enkele duizenden bahts per maand; en een betere baan voor een Thai verdient misschien tot 20.000 THB; dus 500 euro. Wij buitenlanders komen daar aan als voornamelijk toeristen en hangen daar een beetje de koning uit; want met geld is alles mogelijk, en de waarde van ons geld is nou eenmaal 40 keer dat van de baht.
   
  Ik ben het ermee eens dat het inderdaad best irritant kan worden op den duur; die hogere prijzen (heb zelf 1 jaar in Thailand gewoont; Bangkok en Hua Hin).. maar over het algemeen is het  nog een stuk goedkoper dan in Europa. Eten kan je overigens echt wel heel goedkoop, mits je de toeristen bestemmingen vermijd. En een expat in Thailand zou toch na een tijd wel tegen het minder hygienische eten kunnen dacht ik… anders niet klagen over de hoge prijzen, je betaalt immers ook voor hygiene.
  Ik moet zeggen dat als men zich de moeite ervoor doet om een beetje Thais te leren spreken, je al een heel stuk verder komt. Een voorbeeld:

  Werd aangehouden in Hua Hin met vriendin (buitenlands) op de scooter, allebei zonder helm. Boete was aanvankelijk 400 baht, maar nadien ik de politie agent met het gebruikelijke Thaise respect en een beetje Thaise taal had benaderd werd de boete opeens 200 baht en was hij trots dat ik Thais kon en respectvol tegen hem was… want de meeste buitenlanders kunnen dat niet… misschien ligt juist daar het probleem?

 6. Veel zwart-wit redenaties hier. Ik ging me na 12 jaar fulltime in Thailand op een gegeven moment aan steeds meer dingen irriteren, vooral als ik met instanties en call centers te maken had, diverse callcenter medewerksters van internetproviders verrot gescholden en ze gesuggereerd beter in een bar te gaan werken passend bij hun intelligentie. Tot ik me daar op zich aan ging ergeren en bewust mijn instelling heb veranderd, toen had ik nergens last meer van en iedereen werkte weer perfect mee. Het is iets waar je -vooral in dat soort derde wereldlanden- erg je best moet (blijven) doen om er boven te staan. Mental power en geduld is waarmee je in Thailand veel verder komt dan met het te vergelijken met je eigen perfect geregelde landje. Ben je dat kwijt dan moet je jezelf veranderen of vertrekken. Vaak heb je te maken met mensen die er zelf ook niets aan kunnen doen dat het allemaal voor geen meter werkt. Bewaar je respect en sta er boven. Of wordt gewoon een van de vele farang-loosers die zichzelf uit gewoonte een slachtoffer rol aanmeten. Ook ik had mezelf voorgenomen om never ever iets serieus meer met een Thaise te beginnen, ook al had ik nooit slechte ervaringen met paar ex-vriendinnen. Stuk voor stuk types die niets van goud of dure kadoo’s moesten hebben, stuk voor stuk eerlijk, hardwerkend en loyaal.  Maar toch had ik het helemaal gehad met Thaien in het algemeen, op persoonlijk en op zakelijk niveau. Maar ik ben haar onverwacht, vlak voor m’n vertrek naar Nederland toch tegen gekomen, my precious treasure. De grootste onbetrouwbare mafkezen die ik in Thailand ken zij toch enkele expats, en de Thaien… die moet je gewoon nemen zoals ze zijn.

 7. De thai discrimineren dus, ons meer laten betalen. Nederland zou eens extra eisen moeten stellen aan Thai die hier komen, bijvoorbeeld een visum van 100 euro. Of twee keer zoveel toegang voor het rijksmuseum. Kijken hoe de Thai dan zouden reageren of dat ze hard gaan roepen dat ze gediscrimineerd worden. Ik heb in ieder geval geen begrip voor die vorm van discriminatie, ook al zou ik 100 keer zoveel verdienen. Natuurlijk moet je in Thailand respectvol zijn tegen bijvoorbeeld de politie, in Bangkok heb ik weleens toeristen tekeer zien gaan tegen restaurant medewerkers dat ik me bijna schaamde. Ook die dronken toeristen denken soms dat ed Thai hun slaafjes zijn, dan is het geeen wonder dat ze je terug pakken. Ik heb persoonlijke nooit problemen gehad, ik pas me wel aan en zou nooit uitvallen, want dan voelt een thai dat hij gezichtverlies lijdt en venederd wordt.

  Voor ieder weldenkend mens, denk je echt dat een relatie tegenwoordig nog tot de dood is? Of denk je dat de relatie weleens kon stoppen naar 10,20, 30 jaar. Als je dat weet, dan weet je dus dat je niets op naam van je partner moet zetten want huwelijken eindige meestal niet vriendschappelijk, het is dan al snel ieder voor zich.

  Dus een hoop problemen zijn te voorkomen als je maar een beetje verstandig bent en je aanpast.

  • Grappig dat je het zegt: ga eens naar Parijs, alle musea voor Europeanen onder de 26 GRATIS, niet voor aziaten!

  • Hi Bjorn,

   Ik ben in Thailand geboren en getogen, wat jij zegt zit kern van de waarheid in, maar toch niet helemaal waar.. een visum om naar Nederland te komen kost al 65 euro + 460 bath. dat is duur zat, vind jij niet.. als wij (nederlanders) naar thailand gaan kost dat niets( mits max30 dagen). appartement complex mag je echtte wel kopen. Over discriminatie gesproken….. jullie doen dat zeker niet??!!! Ik woon hier al 15 jaar. Ik spreek de taal, dus ook de RRRRRRRRR , maar weet jij wat ik altijd hoorde??? sambaaal bij (sambal) of witte Lijssss .. vaak op straat aangesproken met NI-HOU… ik ben hartstikke bruin.. die mensen is vaak kleurenblind.. hahahaha.. Het maakt echtte niet uit waar je bent. Thailand of hier.. respect moet jij altijd hebben.. tegen wie dan ook… het is norm en waarde weet jij het nog?!! en “Ieder verstandig mens trouwt niet met een Thaise dame. De dames die je ontmoet in toeristenplaatsen zijn voor 95% prostituees” wat een gelul…… dus als jij naar Grand grand palace zou gaan telt dat ook die 95% van jou?? Ik denk dat jij het zelf opzoekt naar dat soort plekken.. Er zijn genoeg vrouwen in Thailand die goed en eerlijk zijn..en het maak echt niet uit waar je vandaan komen en wie/wat jij bent.. er zou altijd iemand zijn die je wilt naaien.. op welke manier dan ook. Gebruikt je verstand… ik had zelf voor 13 jaar een relatie met een Nederlandse vrouw en nu zijn we uit elkaar.. dus het maakt voor geen f… uit met wie/wat je getrouw bent.. kijk ff goed naar je zelf voordat jij iets naar iemand verwijst.. als het iets fout gaan, dan is altijd de andere de schuld.. met zo een jankende verhaald van Harry om het land zwart te maken is absolute geen stijl.. wat een loser, verbaas me niet dat die zo een situaties terecht komen..

   • Panuwat, ik ben het 100% met jou reactie eens. Ik ben al 15 jaar samen met Thaise uit Patthalung. Heb 2 mooie dochters gekregen samen. Ondertussen mooie bungalow gebouwd en ja…die staat 100% op haar naam. Is voor mij, mocht het fout gaan, mijn wisselgeld naar m’n gezin(vrouw) toe. Hou zielsveel van haar en tot aan vandaag ben ik supertrots op deze kleine dappere vrouw die mij veel heeft gebracht. Ze is eerlijk en zorgzaam en werkt hard om samen onze kids alles te kunnen geven. Ook haar familie profiteerd niet van ons, waardoor wij op fijne manier af en toe hun wat kunnen gunnen van de weelde die wij hier hebben. Tuurlijk is het niet allemaal hosanna maar dat is het nergens in de wereld. ieder huisje heeft zijn kruisje. De verbitterde reacties van aantal mensen hier zegt alles over hun…niet echt veel over de Thai in algemeen. Ik praat de taal beetje en krijg idd respect overal terug. Kortom Panuwat…Thailand is geweldige mooi land met normale haken en ogen wat je in elk land wel vind. Gezond boerenverstand en blijven waarnemen maken het dat je niet in 7 sloten tegelijk loopt. En ja, ik vertrouw mijn vrouw vanaf dag 1 en nog NOOIT stelde ze me teleur! SAWADEE KHUP.

    • Ik sluit me aan bij jou reactie, ik ben nu 6 jaar met een Thaise getrouwd wat ik tot nu toe met haar heb bereikt heb ik met geen van mijn relaties gehad in Nederland. We hebben 2 schattige kindjes waarvoor zij heel zorgzaam is incl. mijzelf we hebben een huis in Banglamung en daar is niets mis mee mochten we ooit uit elkaar gaan dan gun ik haar die bezitting van harte. Ik heb haar zelf in Pattaya ontmoet zonder bij bedoelingen ik ken haar zowel haar fam als hardwerkende mensen die mij nooit een dag financieel hebben lastig gevallen uiteraard heb ik ze weleens een gift gegeven maar daar is zelfs nooit misbruik van gemaakt. Zij probeert mij te steunen door zelf te gaan arbeiden om een steentje bij te dragen. Is niet veel eisend als de doorsnee vrouw die ik ooit heb ontmoet. Ik ben dolgelukkig met haar.
     De rest wens ik succes in hun relaties en levens jaren.

   • Prachtig geantwoord en uit het hart zoals het hoort.
    Natuurlijk is er in Thailand sprake van grote corruptie. Maar welk land op deze wereld is totaal gevrijwaard van corruptie? Geen enkel land lijkt me.
    Natuurlijk is het in het ene land nog erger dan het andere.
    Het is logisch dat de niet Thai meer moeten betalen voor onroerend goed en de wat grotere investeringen dan de Thai zelf. Ook logisch dat het niet kan zonder een Thai.
    Anders was Thailand allang het eigendom van de multinationals en had het haar eigen identiteit al lang verloren. Dus haar gezicht verloren.
    Need i say more??
    Verder weten we allemaal dat veel alleenstaande jonge en oude mannen vooral als sextoerist richting Thailand gaan. Officieel is prostitutie in Thailand verboden geloof ik . Dus is behoorlijk hypocriet, wat we dus ook van de klagende sextoerist kunnen zeggen.
    Ben overal geweest op deze aardbol en werkelijk overal wordt de toerist geld uit zijn zak geklopt.
    Als je het in de wereld in de prostitutie zoekt vermenigvuldig je kosten met de factor 4 omdat dit nog steeds bijna overal in het grijze gebied zeg maar op zijn hoogst in de half illegale sfeer plaats vindt. Kost nu een maal veel geld het kopen van zogenaamde fysieke liefde.
    De Thaise prostituees zijn niet anders dan de andere op deze wereld.
    De klanten zijn de viezerikken als er al sprake is van een viezerik.
    Overleven dat is het magische woord als ik denk aan de vrouw en/of man die de prostitutie in gaat.
    Thailand is vooral boeddhistisch en daar ligt vooral de basis van respect , acceptatie, vriendelijkheid en het positivisme.
    Veel waar wij over klagen hebben we zelf veroorzaakt.
    Hoe meer het land verwesterd hoe rotter het wordt want het zijn Thaise mensen en geen westerlingen.
    Natuurlijk profiteren de Thai van het toerisme maar ze geven ook veel van zichzelf daarvoor terug.
    Als iets voor ellende zorgt is het hebzucht en gebrek aan integriteit, en dit zijn universele waarden en die gelden voor iedereen niet alleen voor de Thaise mensen op deze wereld.
    Persoonlijk heb ik enorm veel respect de manier waarop de Thai zijn leven wenst in te vullen

 8. Als je de situatie van de Thai vergelijkt met die van ons, dan betalen zij naar verhouding hetzelfde of misschien wel meer voor hun levensonderhoud en woning in relatie tot hun salaris, en ik kan dus best wel begrijpen dat ze het niet tof vinden dat wij met onze dure bankrekeningen daar eens lekker komen profiteren van de in onze ogen lage prijzen. Als ik in Thailand zou gaan wonen, dan zou ik me eerst goed verdiepen in de gewoonten, proberen de taal een beetje te leren, en me vooral aanpassen aan de cultuur. Het is gewoon een kwestie van een beetje respect hebben. Ik heb tijdens mijn reizen in Thailand me nog nooit gediscrimineerd gevoeld. En als je het gevoel hebt dat je wat meer moet betalen, dan kan je toch aangegeven dat je dat onterecht vindt en onderhandelen? En als je dan nog het gevoel hebt genaaid te worden, dan ga je toch ergens anders die dienst of dat product afnemen? Waarom je een bedrijf in Thailand wil beginnen….ik denk om te profiteren van de gunstige markt, is het dan zo vreemd dat de Thaise overheid, of de Thai zelf, daar ook van willen van profiteren? Waarom wil je met een Thaise trouwen? Omdat ze zo lekker makkelijk en mooi zijn…Ha, dus niet, en terecht. Het wordt tijd dat mannen eens gaan begrijpen dat Thailand geen luilekkerland is en dat die vrouwen met respect behandeld dienen te worden. En als je dat niet doet, dan profiteren ze van je, net als jij van hen. Tja, such is life. Waarom moeten mensen toch altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten? 

  Ik ben een positief ingesteld mens en ik geloof in het goede van mensen, en vind de Thaise cultuur prachtig. Ik begrijp niet waarom je niet gewoon terug gaat naar het gave Nederland (of Belgie) als het je daar niet bevalt.  Of je integreert een beetje. Dat kan ook. Elk land en elke cultuur heeft zijn of haar gewoonten en charme.  En ja ook nadelen, goh….

  • De thaise cultuur is inderdaad prachtig maar die is nu in Phuket heel ver te zoeken !    Phuket is de laatste jaren helemaal verziekt.  Wat betreft corruptie hierbij 1 vb.  voor onze dochter hadden we in het Belgisch Consulaat in Antwerpen ongeveer 250 euro betaald voor een 1 jaar educatie visa met multiple entry.  Na enkele maanden zei de immigratie hier in Phuket Educatie Visa niet geldig U moet betalen voor een nieuwe 19.000 baht met multiple entry !!!  

   • Phuket is niet het echte Thailand , het is zo’n beetje als Benidorm voor de Belgen. Waarom is je dochter niet naar de Universiteitsstad Chiang Mai gegaan. Mijn kinderen gaan hier ook naar school…. Geen 20.000 Thb en van die toestanden, maar héél correct ….

  • Ik stoor me bijzonder aan je manonvriendelijke comment: “mannen moeten eens leren dat Thailand geen luilekkerland is”. Zullen we het eens over vrouwelijk sextoerisme naar Afrika hebben.

   • Als ze zien dat je farang bent kloppen ze er toch altijd wel wat bij…. Het eten voor drie personen 80 bath, voor mij alleen 100 bath, en hetzelfde eten! Een kip aan het spit staat 119 bath getekend op een mooie affiche, ze zien een farang 140 bath voor die kip…. Akkoord het blijft goedkoop maar toch erg dat ze er altijd bijdoen… Toch blijven we hier wonen….

 9. “Thailand Fan” is overduidelijk geen ondernemer. Als ik in Thailand een hotel open, een bar, of restaurant, dan wil ik graag concurreren op dezelfde voorwaarden als collega ondernemers. Onzin om te zeggen dat je daar gaat zitten omdat er gunsige vooruitzichten zijn en dan maar extra moet betalen als farang. Als je dat vegelijkt met Nederland waar buitenlandse ondernemingen vaak gunstiger belastingvoordelen krijgen dan Nederlanders is het helemaal krom. Ja, het is dus inderdaad vreemd dat ze buitenlanders een poot proberen uit te draaien omdat ze in hun ogen zogenaamd rijk zijn. Veel ondernemers zijn namelijk helemaal niet rijk en willen gewoon een onderneming starten, een eenvoduige bar, restaurant, duikschool, of hotel en een gewoon leven lijden in Thailand, ze willen niet ‘rijk’ worden. Wat zou je eravn vinden als we in Nederland de Chinese restaurants eens extra gaan belasten? Of de Thaise restaurants 20% meer belasting laten betalen dan een Hollands restaurant?

  En dan de vooroordelen dat de Thaise dames zo makkelijk en mooi zijn en dat je dan maar moet betalen. Grote onzin natuurlijk die je daar uitkraamt. Jij geeft al aan dat ze je leegzuigen en dat het dan je eigen schuld is. Zoals je kon lezen geef ik ook aan dat de meeste mannen gewoon dom zijn door verliefdheid. Maar om dan maar die piriquetchi gelijk te geven is ook weer een andere insteek. Ik moet je wel gelijk geven op sommige punten, de meeste mannen zijn gewoon mannen die in Nederland niet zouden slagen op het gebied van ondernemen en vrouwen, laat staan in Thailand.

  Overigens is niet zo irritant in Thailand als mensen die gewoon de vraagprijs betalen. Daar kan namelijk gewoon minimaal 40% vanaf. En dan zeggen ze dat het toch goedkoop is, maar op die manier ‘verzieken’ ze de markt.

 10. Wat een zuurpruim die Harry.
  Woon zelf in Thailand en kan sommige dingen bevestigen waar hij over schrijft , maar vind het verder een negatieve opsomming van een verder fantastisch land en om maar met een voorbeeld te komen , woon midden in Patong in een apartement voor 10.000 baht per maand , daarnaast betaal ik rond de 2000 baht maandelijks voor elekttra , water en internet.
  Harry moet maar lekker in Holland blijven.

  • En patong is het meest toeristische deel van Phuket! Woon zelf in een groot huis en betaal 8500 + 500 Electra/water (Chalong)

 11. Als je in toeristengebieden (ver)blijft of in het centrum van Bangkok wilt wonen, ja dan zul je meer moeten betalen, maar dat is overal zo. Ikzelf woon net buiten Bangkok, in Samrong en mijn, ja Thaise, vrouw en ik dineren nooit voor meer dan 200 Baht. Water en energie is niet meer dan 150 Baht per maand.
  Als je als buitenlander grond zou mogen bezitten dan komen er een aantal rijke Amerikanen of Aussies en binnen no time is Thailand niet meer van de Thai. Overigens is het niet meer zo dat een Thaise haar rechten verliest om grond te bezitten als ze getrouwd is met een farang. Wij zijn naar Thais wet getrouwd (ceremonie en op de Ampur) en ja de grond en het huis staan op haar naam. Stom zou je dan misschien denken, tja dat is vertrouwen, daarentegen heeft zij 80% van de hypotheek op haar naam staan (daar ik hier geen hypotheek kan krijgen). Mijn vrouw is een eerlijke, hardwerkende vrouw en zal mij geen poot uitdraaien, dat heeft ze voordat we getrouwd waren ook nooit gedaan. Wij betaalden eten/taxi’s ed om en om. Ook vraagt ze nooit om dure cadeaus of extreme dingen, liever heeft ze dat ik/we het geld sparen. Een Thaise in een bar ontmoeten, dat is vragen om moeilijkheden. Daarover zijn legio verhalen op internet te lezen. Dat zijn ook meestal de vrouwen die je alles laten betalen en steeds meer willen.
  Houd er ook rekening mee dat het wettelijk minimum loon hier nog geen
  7000 Baht per maand is, ja mensen dat is 7000/41 zo’n 170 euro! Deze
  mensen kunnen niet reizen en naar het buitenland zoals wij.
  Als farang mag je hier gewoon een appartement kopen, zolang je maar niet meer dan 50% van het hele pand in je bezit hebt. Met 1 appartement in een complex zal dat dus niet gebeuren. Huren hoeft ook zeker niet duur te zijn, voor minder dan 10.000 baht per maand kun je een leuk appartementje huren op een goeie locatie.
  Ik denk dat de beste ervaring is, zoals iemand al eerder opmerkte, je te verdiepen in het land, de cultuur en vooral ook de taal. Ik spreek het nog niet goed, maar ook toen ik geen woord sprak werd ik altijd met de grootste vriendelijkheid behandeld, zoals iemand al zei: wederzijds respect. In Thailand kennen ze nog service waar dat in Nederland vaak ver te zoeken is. Het enige is de papiermolen dat is hier wel een drama. Als mijn vrouw een nieuw paspoort nodig heeft kan dat zomaar een halve tot hele dag kosten.

  Voorlasnog zie ik geen reden om hier niet te wonen, sterker nog ik voel me hier thuis. Ik denk dat de meeste vakantiegangers problemen hebben om zich aan te passen/ te verdiepen in het land en de mensen. Wat ik soms zie is dat ze het allemaal wel even regelen en beter weten. Zo is de Thai nou eenmaal niet. Die gaat conflicten uit de weg, die doet alles om zijn gezicht te redden. Als hij je niet meeneemt in de taxi kan het zomaar zijn dat hij niet weet waar je heen wilt. Om geen gezichtsverlies te lijden zal hij een smoes verzinnen en dat is echt waar. Overigens als ik een taxi neem gaat in 95% van de gevallen automatisch de meter aan en hoef daar dus niet om te vragen….O ja en taxi’s die je op sightseeing tour nemen vind je overal op de wereld, ja ook in Amsterdam!

  Mijn beleving van Thailand is duidelijk anders dan die van Harry. Gelukkig maar !

 12. Duidelijk een rancuneuze buitenlander die het niet heeft gered.

  Voord e volledigheid: zijn punten 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9 (mits inwoner en geen toerist) zijn onjuist. 11 is een gebrek aan eigen planning geweest van Harry, 10 klopt grotendeels wel maar is afhankelijk van gezelschap, 8 is inderdaad een goed idee en 6 klopt helemaal.

 13. Haal de couleur locale van dit type slachtofferverhalen en ze zijn wereldwijd volkomen inwisselbaar… Naar mijn idee zeggen ze meer over hun vertellers dan over de landen in kwestie. 

  • Wat een vreselijke onzin! Ik ben zelf in Thailand geweest omdat het er zo mooi zou zijn….nou van mij hoeft het geheel niet meer. Ze schieten alles wat leeft af en ze proberen inderdaad iedere keer geld uit je zak te halen. En dan heb ik het niet over alleen over de “toeristische” gebieden.
   Hoe jij het stelt Mariette, is net alsof Harry erom gevraagd zou hebben’ dus, eigen schuld dikke bult”. Wat een vreemde benadering’. Daarnaast vindt ik het heel goed dat Harry zijn ervaring deelt met anderen om zo anderen te kunnen waarschuwen. Ik ben Harry dankbaar, en ik vindt het echt super vervelend voor Harry dat hem dit is overkomen.

 14. Het meeste is wel gezegd over Harry zijn oordeel. Als eigenaar van Thaise restaurants (thaifood punt nl) kom ik samen met mijn Thaise partner (al 23 jaar) veel in Thailand en hoop mij daar in te toekomst te vestigen. Wij hebben 22 van origine Thaise mensen in dienst.
  Alle waarschuwingen op internet ten spijt zijn er nog steeds veel mensen die vinden dat ze in Thailand iets moeten kopen of een bedrijf moeten beginnen. Het klopt dat het wettelijk is vastgelegd dat je geen grond of huis kan bezitten. Waarom mensen dan toch gaan kopen is dan ook een raadsel. In Nederland ben je meestal 50% van je bezit kwijt (en een pak alimentatie). In Thailand ben je je huis kwijt. Er zijn overigens genoeg voorbeelden van succesvolle buitenlandse bedrijven in Thailand. een hoofdvestiging in Nederland met een nevenvestiging is Thailand is misschien ook een oplossing. Als je je toch in Thailand wilt vestigen, verhuur je onroerend goed in Nederland en geniet van de huurinkomsten die maandelijks binnen komen. (box III; als het privebezit is).
  Dan is er een nuance wat betreft de dames in bierbarretjes, karaoke clubs en wat al niet meer zij. De meeste komen uit arme gezinnen en in de Thaise cultuur is de familieband zo sterk dat men ten alle tijden zal zorgen voor de familie indien dit mogelijk is. Dus de zuipende, lallende nietsnut broer die wij in onze cultuur allang verstoten hebben zullen zij toch blijven steunen. Deze dames komen uit harde omstandigheden waar het werk puur om de centjes gaat. Eigenlijk vergelijkbaar met de red light cultuur in de rest van de wereld. Het lijkt alleen veel gezelliger en leuker omdat het open barretjes zijn, vaak gelegen dicht bij het strand en de klotsende zee. Erg romantisch….. Mocht je dan toch “verliefd” worden dan is er maar een mogelijkheid en dat is je geliefde en de familie een vast budget geven; een soort nederlandse huishoudpot.
  Helaas worden alle vrouwen over een kam geschoren; maar ik ken genoeg succesvolle voorbeelden van opgeleide verstandige zelfstandige vrouwen die een uitstekend huwelijk hebben met een “felang”. Deze vrouwen kiezen ook niet de eerste beste onnozel uit om hun partner te worden. Veel vrouwen redden het hier namelijk prima alleen.
  Dat een Thai en een tourist niet hetzelfde hoeven te betalen voor attracties of culturele erfgoed vind ik goed. Zo kan elke Thai toch naar een culturele instelling van zijn eigen land. Lijkt mij sowieso goed om dat in elk land werelwijd toe te passen.
  En dan het geneuzel over geld. Ik ben nu in Bangkok en heb met zijn tweeen uitgebreid geluncht voor 400 bath (10 euro), de auto laten wassen voor 120 bath (3 euro; binnen en buitenkant) en net bij de shopping mall een VIP parkeerplaats kunnen krijgen voor 2 x 20 bath fooi. O ja voor de parkeergarage moest ik na twee uur wel € 0.25 afrekenen.  Gisteren op de driving range gestaan om 100 ballen weg te slaan; € 2,oo (exclusief tip 20 bath). Als je bij Amstelborgh in Amsterdam naar de driving range gaat moet je betalen voor parkeren…. 3 euro. Als je maar iets koopt in Thailand waar je gebruikt maakt van de parkeergarage, dan is het gratis (stempeltje vragen).  Ons geld is ongeveer 5 a 6 keer zoveel waard voor de normale zaken als eten. Kleding is goedkoper; ook merkkleding. Luxe goederen zijn vergelijkbaar in prijs net als alcoholische versnapperingen. auto’s zijn duurder. Dus als je in staat bent om je inkomsten uit Nederland te genereren dan kan je hier lekker leven.
  Alles is hier gebaseerd op service. Je hebt een pak van 20 bath (25 cent) papiergeld nodig om iedereen te tippen: parking boy, waiters etc. Ik ben hier een golf fanaat geworden omdat ik de sport leuk vind, leuke mensen ontmoet, maar ook om de geweldige service, accomodatie, mensen, en omgeving. Tegenwoordig speel ik op bepaalde dagen (sportsday) voor 680 bath (17 euro)  18 holes en op normale dagen voor rond de 30 euro. De caddy krijgt zo’n 6 euro fooi. Hoe werkt dat hier: je komt aanrijden voor de deur (geen parkeerplaats ver weg) en je tas wordt uitgeladen. Je parkeert de auto. Je wordt opgehaald door iemand met een golfkarretje (20 bath tip; heerlijk). Vervolgens koop je je kaartje en kleed je je om in de zeer verzorgde, schone nette kleedruimte met grote lockers zodat je blouse en je pak netjes blijven). Dan is het tijd om naar de tee off te gaan. Geen vastgestelde tijden, want je besluit om nog even een lekker eitje te eten, kopje koffie te drinken en een klein flesje water te bestellen (er zijn namelijk elke drie holes huisjes waar je fijn water, frisdrank, fruit, brood, bier etcetera kan kopen). Dan wordt je ingedeeld in een groep, of je loopt alleen als je dat wilt en knalt de eerste bal heerlijk op de fairway. Je verteld de caddy welke scores ze bij moeten houden, klets wat over Thailand, haar familie, jouw familie leert een paar woorden Thai. Je vraagt om club nummer 8, je slaat te kort of te ver en de caddy weet de rest van de course vrij goed welke club je moet nemen. Je discussiert eventjes of de bal op de green links of rechts van het putje geplaats moet worden en de eerste PAR is geslagen. Elke drie holes een kleine pauze voor wat versnapperingen en je loopt in drie uurtjes fijn 18 holes weg, want je hoeft nooit te zoeken naar je bal. De caddy ziet dat veel beter. Einde van het spelletje worden je clubs schoongemaakt; je schoenen schoongemaakt en terug bij het clubhuis aangekomen krijg je een fijne grote handoek, een plastic zakje om je vuile goed in te doen en ga je onder een goddelijke douche. Sleuteltje van de locker inleveren (15 bath tip). En dan zo’n heerlijk Singha biertje (80 bath; 0.660 L) proost!
  De Thai biedt service, maar het is niet nederig. Als iemand denkt dat het decadent is dan heb je het mis. Er zijn overal mensen die iets voor je doen. Je tipt vrolijk in de rondte en iedereen heeft een zakcentje erbij. Thaise mensen doen dat zelf ook zo.
  Voor diegene die het systeem hier begrijpt, niet kolonistich denkt en zich kan verplaatsen in de lokale mensen en gewoonten is het hier een paradijs. Vandaar mijn interresse in deze website.

  • Een kleine nuance. Als je je echt in Thailand gaat vestigen, betaal je ook geen belasting meer in NL, dus ook geen box III…

   Kom eens golfen op mijn golfbaan, Banyan te Hua Hin. PS Neem wel iets meer geld mee de fee is TBH 3.500 (duurder dan bijna alle golfbanen in nL) en een Singha TBH 150 (0,33 ml)
   Zo heeft alles zijn prijs… en het is de moeite waard. “Best new golfcourse Asian Pacific”.

   Thailand, wat een prachtig land

 15. CARLOS
   
  we zijn het type harry spijtig al tegen gekomen in het mooie thailand , ik ben reeds lang getrouwd met een geweldige thaise vrouw en hebben drie kindjes.
  sommige zaken komen me bekend voor in Harry zijn verhaal maar om nu zo negatief uit de hoek te komen , daar moet meer achter zitten.
  ik reageer omdat ik vind dat iedereen die een klein beetje gezond verstand heeft zelf wel kan bedenken dat het paradijs zonder negatieve zaken echt wel niet bestaat en indien je naar thailand wil gaan en je niet wil opstellen als de farang die alles beter weet en  je respekt hebt voor de cultuur , gewoonten en levenwijze dan kan je zeker een goed bestaan hebben in thailand
  wat de prijzen betreft die hier aangehaald worden , dat is zéér relatief he ( misschien is dat het wel het grootste probleem van de meeste farang , alles moet kunnen ook al heb je de middelen niet )
  ik wens iedereen met goede intenties veel geluk in het mooie thailand of welke plek dat ook mag zijn op onze kleine bol

 16. opzich herken ik alles uit deze 11 redenen. Ik heb er zelf ook 10 maanden gewoond   en ik zal er niet snel voorgoed gaan wonen. Het is een prachtig vakantie land (mits je goed voor jezelf weet op te komen en kunt afdingen) maar om te wonen word je, vind ik, nogal achtergesteld.

 17. ha, wat een geweldig verhaal. Het doet me bijzonder goed, te lezen hoe hollandse arrogantie ind e praktijk werkt. Niet dus.
  ik ben net terug van 9 weken thailand, na 20 landen was dit de reis van mijn leven/ Fascinerend, wat een sterke cultuur, wat een authenticiteit, en dat terwijlz e werkelijk overstroomd worden door toeristen. Maar, hoe ze ze klein houden, voorkomen dat ze de boel gaan overnemen met hun stinkgeld, dat lees je dus hierboven.Dank.

 18. Helaas is alles wat Harry hier schrijft onzin. Ja een huis kopen kan alleen met een Thai partner maar wil dat zeggen dat alleen de Europese vrouwen heilig zijn, laat je nakijken.
  Kleding kopen is in heel Thailand goedkoop dus hoezo alleen buiten toeristengebied. Hij vergeet dat de gemiddelde Thai zich rot werkt voor 200 euro per maand . mogen ze dan wat meer vragen aan de gemiddelde toerist die 200 euro per dag er doorheen gooit, ze zijn namenlijk niet achterlijk.
  Er zijn zat huizen te huur tussen de 8000 en de 20000 Bath je moet alleen je ogen open doen. Als je ervoor kiest om uit eten te gaan met een Thai of meerdere dan praten ze in hun eigen taal net als wij doen als we met lanfgenoten gaan eten. En tens;otte als Nederland of Europa zo goed is waarom dan jier komen voor je pensioen, misschien voor de kleine meisjes en jongens.
  In een zin een misselijk makend bericht.

 19. Thais zijn lieve EN trotse mensen. Wanneer je je interesseert voor hen, en ze niet in de steek laat, zullen zij dat voor jou ook niet snel doen. Ik denk dat het ‘dumpen’ te maken heeft met het respect dat heen en weer gaat…ik heb goede en slechte voorbeelden gezien in de 5 jaar dat ik er kwam.  Beschouw elke investering als ontwikkelingshulp, vergelijk het met de prijs van een apartement. De Isaan is mooi en nog goedkoop, daar was ik de enige Westerling.   
  Het ‘zomaar’ dumpen zal ze natuurlijk een vervelende faam bezorgen op den duur, maar er zullen altijd wel mannen zijn die denken dat ze de uitzondering zijn die de regel bevestigt. Als je als Falang (vreemdeling) een beetje de taal spreekt en je echt interesseert voor het land, veel vertelt over je eigen land en bij voorbeeld helpt met de lokale economie op te bouwen, of meehelpt aan de tempel, mee voetbalt etc, dan ben je al snel een held in dat prachtige land.         

 20. hogere prijzen vallen best mee, zeker als je in het Thai met de mensen probeert te praten. Ik kreeg de taxi bijna altijd op de meter bijv. Zelfs met mijn Thaise Studentenkaart kreeg ik de Thaise prijs voor Nationaal Park Koh Samui. 

  Land kopen is inderdaad (erg) moeilijk en de regering/bestuur is erg beschermend tegenover het eigen land en volk.. Wel jammer, want het lijkt mij leuk om daar een huis te hebben. 

  Verder is een Apartment goed te huren zou ik zeggen, kopen kan ook. Ik ken verschillende buitenlanders die een apartment bezitten. Huur is goedkoop, voor 200-300 euro in de maand zit je goed in Bangkok.

  Achjah, Nederland kom je ook niet zomaar (meer) binnen toch?

 21. ik denk dat harry niet veel verder dan een bar ,gogo,op zijn appartament is geweest en de verhalen van iemand anders heb gehoord.je kan heel makkelijk een bedrijf beginnen en land of huizen bezitten maar doe er wijs aan om een advocaat die het liefst nederland of engels spreekt en bekend is met de thaise wet en dan is het makkelijk om een verblijfsvergunning en dergelijke te krijgen maar het kost wel geld maar voor de prijs van een kasteel in thailand koop je nog geen kamer in nederland,en de huurprijzen die hij noemt zijn voor grote villa’s met 6 kamers 5 badkamers en zwembad en 6 airco’s in pattaya of bangkok.en wat betreft de vrouwen kan je geluk hebben en pech net zo goed als overal ter wereld. en als je niet wilt worden aangehouden door de politie moet je een helm dragen dat is de wet, in nederland kost je dat per persoon 60 euro.en als je een huis ,bedrijf of iets dergelijks bezit met waarde hoef je helemaal niet zoveel per maand te verdienen als je bent gepesioneerd want als je bezittingen heb in thailand is dat hetzelfde als geld op de bank dus harry voor je weer helemaal loos gaat op iets laat je voorlichten dat bespaart je een hoop woede en stres of blijf lekker in nederland waar ze je ook leeg trekken maar dat was je denk vergeten dat het daar inmiddels onbetaalbaar is geworden en de economie lekker naar de klote gaat met de euro die gelijk is aan een drachme

 22. hmmm, mijn redenen: tropische ziektes, gekut met visa, groot cultuurverschil, maar inderdaad, dat waren de redenen toen we met een baby emigreerden. Inmiddels alweer 10 jaar wonend op het iets minder mooie, maar vooral ‘anders’ mooie, Gran Canaria. Even wachten nog een beetje tot ze de deur uit kunnen dan mag er weer meer risico inzitten :)

  En ja, het maakt wel vershcil uit als je van de plek afhankelijk bent om je eigen werk te beginnen. Het is niet fijn natuurlijk als je dan nooit 100% eigenaar kunt zijn en dergelijke. 

  Maar jij in jouw geval André, je zou dom zijn als je het niet zou doen. En misschien komen er nog wel eens bekenden vanuit plekker waar je ooit woonde op visite ;)

  Ga je op Koh Phangan wonen?

  • Ja, met een kleintje zou het allemaal wat anders zijn. En in de visa zullen we ons goed verdiepen. Vooralsnog gaan we het land binnen met een toeristenvisum van 60 dagen, waar we 30 dagen aan vast kunnen plakken.

   Ik voel me bevoorrecht om locatie-onafhankelijk werk te hebben en zou inderdaad dom zijn als ik deze kans niet greep. En je bent natuurlijk van harte welkom! Als eerste bestemming zitten we aan Chiang Mai te denken, alhoewel het strand ook lonkt…

 23. 11 Jaar Thailand met een tussen stop van 1,5 Jaar in NL, dit is de Thai: Een onberkenbaar volk, draait alles om naar zichzelf, zij mogen alles en jij niets,doe zaken met een Thai en geen afspraak die je maakt wordt 100% nagekomen altijd wel iets, nee het land is niet alles en om hier permanent te wonen met de visums en al dat gedoe, zelfs als je getrouwd en een kind hebt en je kan geen geld aantonen in de bank 3 mnd aaneengesloten 400.000 baht(wie heeft er in NL van de buitenlanders 10.000 euro op zijn rekening staan,en 3 mnd niet aankomen?) maar heb je het niet dan kun je via een omweg die wat geld kost toch het benodigde visum krijgen, kind op een internationale school en je vrouw denkt dat het geld van de boom valt want die wil nog geen stap harder doen om aan inkomen te denken of mee te werken het lijkt meer op tegenwerken , nee elke investering is fout omdat ik de farang niet goed denk, de Thai doet het namelijk al jaren zo en is niet te veranderen, dus het ene verlies na het andere, en je vrouw zal geen aanval inzetten op haar eigen volk, nee die draait ook alles om en geeft uiteindelijk jou de schuld dat het mis gaat of ging. Eten TV shopping, en slapen (nu worden ze heel snel wakker als je zegt dat we een nieuwe auto gaan kopen, want de Thai is kooplustig in tegenstelling tot de Thaise Chinees (die dan ook rijk zijn in Thailand ) de Thai Thai is arm en liever lui dan moe.
  Politie heb ik weinig last van en zie dan ook een boete als een soort wegenbelasting en daar wordt je niet armer van, als een Thai zegt dat je dezelfde prijs betaalt als een Thai is dat ook zo, want ze lichten hun eigen volk nog op als ze kunnen, de rechtbanken zitten dan ook vol met zaken van tillen en lichten van jan en alleman. En een Thai lacht en kwaad wordt omdat je de waarheid zegt, ze willen geen waarheid horen, ze horen liever een leugen, hoe gaat het met de zaak, goed? Ja prima, maar al 6 mnd geen inkomen alleen verlies (en dat noemen ze goed) de zaak veranderen om meer geld te verdienen, nee ze denken bij de dag en het liefst bij het uur, waarom Thaien een horloge hebben sta ik nog steeds van te kijken er is niet een Thai die zich aan tijd of een afspraak houdt, de meeste Thaien denken dat de grote ondernemingen van hun zijn maar in werkelijkheid zitten er allemaal westerse landen en bedrijven achter op een paar na, maar dat zijn dan weer Chinees Thai volk. Nu na 11 Jaar ben ik het zat en zie hier in dit land geen brood cq rijst meer. Leuke tijden maar ook veel minne tijden, maar Nederland is helemaal niets. Ze zijn bezig met Mars msschien is dat wat, Pluto is te ver weg.

 24. Weet iemand of dat als je schulden hebt o.a Belasting, achterstallige alimentatie en er in Nederland gewoon al 20 jaar oplos hebt geleefd zo gezegd economisch suïcidaal , je zomaar kan gaan vestigen in Thailand door middel van een huwelijk en iemand zwanger te maken? ik krijg namelijk nog 50.000 euro alimentatie van mijn ex maar hij is nu naar Thailand gevlucht!

  • Da’s een vervelende situatie voor jou. Maar inderdaad: iemand kan gewoon in een ander land gaan wonen en daar een nieuw leven beginnen. Volgens mij gaan de Nederlandse autoriteiten alleen achter zware criminelen aan, maar laten ze schuldenaars met rust…

   •  Klopt, ken een stel in het zuiden van Frankrijk, met grote belastingschuld uit Nederland vertrokken, toedeledokie hebben ze stiekempjes gezegd, leven nu als God in Frankrijk

    • Lijkt me stug ! meet een belasting schuld kom je vanzelf aan de beurt
     als je een nieuw Pasport nodig hebt .en zonder paspoort is GOD ver weg .

 25. Ik hoorde dat ik via het LBIO wel beslag kan laten leggen in Thailand  betreft mijn achterstallige alimentatie van 45.000…. alleen moet je dan wel een adres hebben ….ZUCHT

 26. ik ben wel 20 keer in thailand geweest.. en mijn zoon woont al 6 jaar daar
  nou een huis van 90.0000 dan heb je een paradijs …. de apartementen liggen zo bij 5 a 6ooobht ..en ik vermoet dat hij een beetje kwaad is op mensen daar . vandaar hij ook weer terug is in nederland  moet je kijken hoe het hier aan toe gaat ik zie eder dat nederland langzaam de 3 wereld land word met die voetselbanken…. ik moet zeggen overal zijn boefjes zo als hier en in thailand…… maar als ik zo hoor dat hij daar zo lang heeft geleeft dan weet hij niet  hoe hij dat moet doen met de thai….mijn zoon heeft een huis en 45 hektare grond voor de kweek van vissen en hij heeft 15000 plofkipjes hij boerd goed daar je moet weten hoe of wat …. maar de meeste gaan daar naar toe met een buld met geld en ruig doen .. geen wonder dat de prijsen voor een buiterlander  hoog oplopen… en je moet niet in bangkok gaan zitten en ook niet in pattaya dat is te duur  je moet het binneland in mijn zoon komt met 20,000 bht uit dat is rond 500 euro hij zeg ik leef als god in frankrijk.moet je eens kijken wat je in nederland kwijd bent  dan moet je niet zeuren over thailand sorry

 27. Harry heeft rare ervaringen. Ja een huis kan niet op jouw naam, maar als ie een beetje slim is zijn er constructies mogelijk dat het NIET op naam van zijn vrouw staat.

  Huren kan ook veel goedkoper dan Harry meld. Ik denk dat Harry een beetje dom is of dat ie een erg slechte ervaring achter de rug heft en nu Thailand zwart probeert te maken.

  Er staan ook een hoop dingen in die waar zijn, maar je bent er altijd zelf bij. En leer een beetje Thais dan kan je met die politieagent ook onderhandelen.

  Thailand is niet perfect, maar je zal je ook moeten en willen aanpassen aan een andere cultuur. En dan kan je daar heel prettig leven.

  Marc

 28. Wat een dom gezwam en veel is al achterhaald. Ik begin eind dit jaar zelf in bkk en begin een zaak waarbij ik gewoon voor 90% eigenaar ben. Zodra je een werkvergunning hebt gelden de Thaise prijzen voor je,niks geen falang prijzen. En dan nog wat,als ik al die domme schreeuwende hollanders zie die vroeger naar lloret de mar gingen en nu in Thailand opduiken,die mogen van mij opgelicht worden met de hoop dat ze nooit meer terugkomen!

 29. Harry’s verhaal bevat een aantal onjuistheden en laat een niet bepaald onbelangrijk stuk informatie achterwege, ik neem aan dat hij gewoon niet goed geinformeerd is. Een huis kopen in Thailand kan wel, ook op een veilige manier. Je moet echter wel weten hoe je dat kan doen… jezelf vooraf informeren dus…

  Ik ben al een paar jaar betrokken bij een project in Noord Thailand, de ontwikkelaar is ene Nederlander en een vriend van mij. Ik denk dat ik intussen wel weet hoe en wat… Daarnaast organiseer ik al een tijdje individuele rondreizen door Thailand.
  Hierdoor heb ik het land wat beter leren kennen.

  Thai willen aan ons geld verdienen, zonder meer een feit en wij betalen meer dan de localen, ook een feit maar het is nog steeds goedkoop… en dat is ook een feit.
  Als je wilt weten hoe en wat mbt Thailand, neem dan gewoon contact met mij op…

  • Hoi John,

   Mijn ervaringen zijn ook niet hetzelfde als van Harry. Alhoewel ik maar 3 maanden in Thailand ben geweest. Ik heb vrijwilligers werk gedaan en heb zodoende ook veel contact gehad met Thai. En het is mij prima bevallen. Je moet inderdaad je open opstellen en rekening houden met hun gewoontes en gebruiken en natuurlijk de cultuur. Ook met Thai waar ik niet mee heb samengewerkt vond ik open en vriendelijk. Zelfs op Phuket waar ik de laatste week heb doorgebracht. Toch zou ik daar niet willen wonen omdat het erg toeristisch is en er inderdaad meer op je geld uit zijn. Maar als je ook eens stopt bij lokale marktjes waar bijna geen farang komen dan zie je ook weer de andere kant. Ik stond een keer te kijken bij een paar jongens die een oude vespa scooter opgeknapt hadden, voor ik het wist gaven ze mij de sleutel en mocht ik een rondje rijden, dat terwijl ik geen Tahis spreek en zij geen Engels.Ik streef er naar om per 1 januari 2015 in Thailand te gaan wonen, in Chiang Mai.. Ik zou graag van jou tips willen hebben waar ik op moet letten Misschien weet jij ook waar je als farang het beste kunt gaan wonen in Chang Mai?

 30. Er klopt maar weinig van Harrie’s verhaal. Zie de posts hieronder. Ik woon en werk al twaalf jaar naar volle tevredenheid in Bangkok. Het enige wat me werkelijk stoort zijn de politieke spelletjes die hier gespeeld worden, maar dat zou me waar dan ook storen.

  • Beste Cor,

   zou je me eventueel kunnen/willen contacteren? Ik overweeg ook om naar Thailand te verhuizen. Ik zou je indien mogelijk enkele vragen willen stellen.

   h_planckaert@hotmail.com

   Alvast bedankt.

 31. Beste Harry

  Quote:Het huwelijk staat niet in Thailand geregistreerd, want dan verliest zij
  o.a. het recht om land te bezitten, een bedrijf te hebben, enzovoort

  Ik weet niet waar jij de onzin vandaan haalt dat als je huwelijk geregistreerd staat in Thailand zij niks meer kan hebben maar mijn vrouw heeft hier gewoon eigen zaak en wij bezitten hier gewoon 2 huizen misschien moet je beter de regeltjes lezen.

  Quote: Appartement of huis huren: 30-90.000 baht per maand. HARTSTIKKE duur voor buitenlanders.

  Weet niet waar jij huurt maar al vanaf 6.000 baht per maand mogelijk voor een appartement en huizen vanaf 12.000 baht maar dit alles ligt aan locatie dus je moet hier niet alles zwart-wit maken want dan zit je hier wel verkeerd.

  Met vriendelijke groet,

 32. Harry loopt achter en heeft de wetswijzigingen gemist. Van zijn verhaal klopt niet 1-2-4-5-7-9-11. Na 12+ jaar wonen in Thailand weet ik gelukkig beter.

  Harry, doe de ogen eens open en lees iets meer over dit mooie land.
  Dan zie je dat er veel te genieten is en ook te klagen, jawel, maar niet zoveel hoor….!

  • Beste Erik,

   ik overweeg om naar Thailand te komen wonen. Zou je me eventueel kunnen contacteren, zodanig dat ik je enkele vragen zou kunnen stellen?

   h_planckaert@hotmail.com

   Alvast bedankt!

 33. Als je naar Thailand gaat en jij je niet aan kan passen aan de Thaise cultuur cq respect toont,moet je niet gaan zitten mekkeren als je een keer te veel betaald voor wat dan ook ( ze zijn niet allemaal achterlijk hier in thailand )
  De meeste negatieve verhalen ontstaan als er mensen zijn van oudere leeftijd die zich zelf wijs laten maken dat hun 30 a 40 jaar jongeren vriendin echt van hun houd ( natuurlijk…. )
  dat is op de voor hand al vragen om problemen.
  Ben zelf ook wel van mening dat niet alles perfect is in Thailand …en je een politie agent als farang altijd wel iets moet betalen ( meestal 200 Bath is 5 euro ) in vergelijking met Nederland is dat pienuts want in Nederland word je legaal bestolen door overheid en de belastingdienst voor wel duizenden euro’s per jaar dus waar praten we over.
  We kunnen beter een voorbeeld nemen van de Thaise bevolking de familie en vrienden zorgen voor elkaar in Nederland is het ieder voor zich zelf.
  Zolang ik nog vele malen meer voordelen zie ten opzichten van Nederland waar we onder andere al meer dan 50 soorten aan belastingen hebben en iedereen maar binnen laten komen en gaan onderhouden en alle ouderen ieder jaar meer gekort worden.
  Denk ik toch dat je in Thailand beter af bent met links en rechts wat coruptie.
  Ze zijn hier slim …. ben je buitenlander en heb je geen geld op de bank
  word het hier moelijk gemaakt om te blijven en als je wilt werken een werkvergunning moet kopen van 35.000 Bath op deze manier beschermen ze hun eigen volk wat ook echt nodig is ….
  Dat geld het zelfde voor de grond wat altijd in Thaise handen blijft vind ik ook slim waarom zou je dat uit handen geven voor dat je het weet ben je net zoals in Nederland te gast in je eigen land.
  Ik stop er nu mee kan nog wel een hele tijd zo doorgaan de conclusie is dat als ik in Thailand ben me aanpas en me bewust ben dat ik te gast ben en slapen doe ik s’nachts met e’e’n oog open.

  • he, he… eindelijk iemand die het echt begrijpt! Helemaal mee eens.

 34. Thailand is een mooi land met alle mogelijkheden om gelukkig te worden. Dit als je niet in de problemen komt. In alle commentaren hierboven lees ik de rozegekleurde en negatieve verhalen. De werkelijkheid ligt ergens in het midden. De cultuurverschillen worden pas echt duidelijk als je kinderen krijgt aldaar. Als je een betrokken ouder bent en je ziet hoe de meeste thaien in de schoonfamilie omgaan met kinderen dan weet je ergens wel genoeg.
  Moreel besef is eigenlijk niet van toepassing aldaar. Wil je een gelukkig leven leiden aldaar …..zorg ervoor dat je geen emotionele binding te snel aangaat.

  Ik ben persoonlijk genaaid en ben mijn kinderen, voorlopig iig, kwijt door manipulatie en vertrouwen wat ik had in hun moeder.

  Zoals ik eerder schreef…als je in de problemen zit aldaar…..of je moet veel geld hebben…..ben je altijd de onderliggende partij.

  Voor vele vrouwen kan je een middel voor hun doel zijn…meestal een ander doel dat jezelf voor ogen had.

  Buyer beware…

 35. Investeer niet in Thailand , ook al heb je de juiste papieren en overeenkomsten ,verdragen, … . Om van uw rechten gebruik te kunnen maken kost het jou zeer veel geld en tijd ,en deze kosten kun je niet verhalen op de beschuldigde !

  Wie gelooft deze mensen nog , overeenkomsten sluiten maar niet na leven. Ik heb er voor gekozen door te zetten en een civil en handels recht zaak op te starten tegen mijn zakenpartner (zakenpartner die de plaatselijke politie elke maand netjes betaald = van die mannen moet IK niet veel verwachten )

  Ik stop niet ! en ga voor gerechtigheid ,dat spelletje moet toch eens stoppen , en stop met te geven aan deze landen. Behandel de Thaise bevolking in Belgie zoals wij worden behandeld in Thailand (de zelfde rechten en de zelfde plichten = simpel gezecht ! )

 36. Tja het is grappig dat mensen die een paar keer in Thailand met vakantie zijn geweest zo alles denken te weten
  Ik ben eiegnaar van een resort sinds 2005 heb een Thaise staf en geen Thaise vrouw om maar met de deur in huis te vallen
  Ik voel me hier bijzonder gediscrimineerd op alle terreinen . We hebben hier visa run land is ingewikkeld te bezitten met altijd risico van list en bedrog . Maar ik ben twee maal in de recht ank geweest tegen een Thai inzake landfraude en beide keren gewonnen zonder onder de tafel te betalen . Nu had ik wel erg gelijk maar gelijk hebben en krijgen zijn twee
  Er wordt redelijk veel gestolen van mij door mijn staf en anderen als je daar niet tegen kunt moet je niet in Thailand willen werken . Ik heb dat gezegd een fantastische staf velen werken al vele jaren voor mij maar ik betaal ze goed. Het noet kunenn hebben van de meerderheid van de aandeln of van land is niet goed voor Thailand maar goed voor de rijken van Thailand corrupte advocaten en de mafia immers die weten hoe ze je onder druk kunnen zetten en je met huis land en onderneming als inzet het leven zuur kunnen maken. Nee ik geloof in een vrij verkeer en die idiote regels vor buitenlanders daar mee schiten ze zich zelf in de voet
  Prijzen mijn ervaring si dat ik betere prijzen uitonderhandel dan mijn Thaise staf. En in Bangkok taxis zijn als je op de meter staat goedkoop en eerlijk en restaurants hebben veelal geen dubbele prijzen tja en met Thaise vrouwen heb ik geen ervaring maar ik ben niet onbemiddeld er zijn meer landen waar men je tracht te verleiden om je geld

  • Ach, vanuit de Thai bekeken zijn deze land – en huizenregels nog niet zo gek. Ook Zwitserland heeft vergelijkbare regels en beschermt zo dat het land in de “uitverkoop” gaat, zoals in Spanje is gebeurd. In mijn laatste Thaise bedrijf (hotel, golfbaan en real estate ontwikkeling) had ik 350 werknemers werken en met een goed Thais management zijn 98% van al je “problemen” opgelost.

   Voor mij als werkgever had “de corruptie” ook zo zijn voordelen: vergunningen kunnen sneller of later met terugwerkende kracht worden aangepast. Ooit eens geprobeerd om een Environmental Impact Accessment te laten goedkeuren bij de bouw van een nieuw resort of condominium complex? Dit kan jaren duren, tenzij je af en toe golf speelt met de Gouveneur van de Provincie.

   Accepteer voor de rest dat de Thai je altijd blijft zien als een wandelende ATM en dat dit pas gaat verdwijnen als je taal spreekt (en de taxichauffeur kan uitleggen wat de juiste weg is in BKK…)

 37. Veel reacties en veel verschillende. Ik heb jaren in Thailand gewerkt en ruim 12 jaar gelukkig getrouwd met een Thaise. Als Managing Director van grote real estate projecten en hotels heb ik werkelijk van alles meegemaakt. Maar over het algemeen valt de corruptie mee en moet je het accepteren als een feit. Kleine bedragen betalen “onder de tafel” en af en toe een iets hogere boete. Het key woord blijft toch integreren en ja, met een goed opgeleide Thaise vrouw en tweetalig sprekende kinderen gaat dat allemaal veel beter. Als “farang” heb ik nog nooit een rechtzaak verloren (er zijn hele goede advocaten in BKK). Als je valt over het feit dat de taximeter niet aan gaat of een te hoog entree voor de dierentuin, dan ben je inderdaad niet flexibel genoeg. In Amsterdam worden toeristen ook “omgereden” en een biertje is bij veel cafe’s 25 eurocent duurder voor Engels sprekenden…. welkom in A’dam. Thailand is en blijft een fantastisch land en met een gebruiksaanwijzing. Als je deze hebt en je doet je best om te integreren en de taal te spreken, dan kun je er prima leven. Veel beter dan voor sommige buitenlanders die in NL willen blijven en werken…

 38. Thailand is inderdaad een zeer mooi land en zwaar corrupt.
  Hoe kan je hier een gezellig leven leiden als je een normaal persoon iets wat intelligentie persoon bent?
  1) Wanneer je een goed pensioen hebt, invaliditeitsuitkering of
  een ander vast inkomen.
  2) Wanneer je niet gaat samen wonen met een Aziatische vrouw
  En zeker niet uit de prostitutie.
  3) Als je toch gaat samen wonen dan best zeer hard bidden dat
  je heel veel geluk mag herben om een oprechte vrouw te
  mogen hebben die echt van u houdt en je niet leeg plundert.
  Dit is bijna het zelfde als de loterij winnen waar ik geluk in
  heb gehad.
  Wanneer je ingesteldheid is om een jonge kip ( vrouw ) te
  hebben van 20-30 jonger dan mag je er van overtuigd zijn dat
  je met zekerheid voor 99 % geplunderd of geplunderd of
  geruïneerd wordt.
  Ondertussen woon ik hier 8 jaar en heb ik ongeveer na 6-7
  pas mijn weg hier gevonden ondanks ik al bijna 5 jaar bij
  verschillende politie divisionist werk als vrijwilliger en niet
  om de buitenlanders het leven zuur te maken maar trachten
  te helpen. Ik heb hier ook nog geen enkele bath mee verdient
  enkel mijn eigen zaak kunnen veilig stellen tegen corruptie
  van Politie of dergelijke instantie’s.
  Ik heb hier celen zien ten onder gaan en ook al zien
  zelfmoord legen.
  De belangrijkste factoren tot een aangenaam leven hier is
  niet trouwen met een Thaise, geen eigendommen kopen,
  niet investeren en hoe mogelijk ook nooit agressie tonen,
  Rustig blijven en uw fierheid in uw broekzak steken zodat
  uw haren er niet grijs van worden of uitvallen door stress,
  kwaadheid en onbegrip.
  Niet te vergeten dat Thaise echte beesten zijn bij gevechten
  en je start tegen 1 maar enige seconden krijg je slagpennen
  stampen van 5-10 andere tegelijk, supermannen,
  bodybuilders and Bruce Lees zijn hier al veel gesneuveld.
  Een buitenlander verliest bijna altijd tegen een Thaise hier bij
  de politie of rechtbank.
  Buitenlanders zijn hier ook zeer corrupt en gevaarlijk. Tegen
  een buitenlander kan je wel een zaak winnen maar toch
  verlies je nog geld want dan moet je centjes op tafel leggen en
  de juiste contacten hebben.
  Ik zou hier al enige boeken van ervaringen kunnen schrijven
  maar ondanks vele jaren van onzekerheid en onbegrip met de
  twijfels om Thailand terug te verlaten heb ik geluk getroffen
  om mijn weg te vinden en een goed gevoel hier over te
  houden en mij kunnen aanpassen.
  Sterkte toegewenst voor de wonende nieuwkomers in
  Thailand. :-)

  • Deze post is volgens mij de allerbeste die ik tot nu toe op internetfora met betrekking tot dit onderwerp ben tegengekomen.
   Heb 15 jaar van mijn leven versleten (letterlijk) met Thaise partners (3, uit verschillende regio’s in Thailand) .
   En ben ‘t (helaas) ook even echt he-le-maal zat.
   Zelfs de meest nuchtere rijke, bekende, succesvolle Westerse mensen weten vaak niet waaraan ze beginnen als ze kennismaken met de Thaise cultuur, gewoonten, normen en waarden.
   Meer dan 20 keer ben ik er op vakantie geweest en ik heb er ook wat zaken gedaan, en ik heb dus zo’n beetje dezelfde indruk, Edan.
   Wat mij zo vreselijk teleurstelt in 99% van alle Thais waarmee ik ooit kennismaakte is dat in hun leven werkelijk alles direct of indirect draait om geld, geld en nog eens geld.
   Bijna alle Thaise dames die ik in Nederland heb mogen ontmoeten gok-, drank-, drugs- en/of seksverslaafd.
   Sparen kunnen ze ook niet, elke cent die ze krijgen moet onmiddellijk besteed worden.
   Veel van hen krijgen geld van hun partner/echtgenoot, maar vaak is dat niet genoeg. Er zijn nogal wat dames waarvan hun partner/echtgenoot denkt dat ze in een restaurant werken,”alleen massage” geven in een salon, of stiekem bijwerken als escortdame of in een club.
   Zelfs de meest hoogopgeleide Thais kunnen hier nauwelijks een knappe baan vinden en eindigen dus in een restaurant of achter de kassa bij een supermarkt als ze zelf niet een eigen bedrijfje beginnen (restaurant of massagesalon).
   Er is 1 ding waar de Thai absoluut niet tegen kan en dat is kritiek.
   Ook kunnen ze vreselijk impulsief, eigenwijs en stinkend jaloers zijn en ze kunnen ook liegen dat het gedrukt staat, ook als ze vantevoren al weten dat de waarheid zeker aan ‘t licht komt (ze leven immers met de dag, dus problemen van morgen zijn niet belangrijk).
   Wil je je relatie met een Thaise op de proef stellen, draai dan gewoon even de geldkraan dicht en kijk wat er gebeurt.

 39. Gaat men als toerist dan zie ik geen 11 redenen om niet te gaan> Veel van de problemen waar men mee wordt geconfronteerd komt men ook in andere ontwikkelingslanden tegen.

  Er gaan wonen is een heel ander verhaal
  Goed te doen indien men genoeg geld heeft, of een pensioen heeft bv, voorop gesteld dat men niet “in zaken gaat” :
  meestal een bar beginnen dus, of men koopt land in de Isaan, gaat rubber planten (prijs keldert nu al!) Rijst: levert alleen iets op als je alles zelf doet en geen personeel huurt.
  Een enkeling heeft misschien succes in de horeca of iets anders. Maar dat is het hem nu juist: Een enkeling. Dus begin er niet aan, of u moet een slimme geroutineerde beroeps ondernemer zijn.
  Lees Thaise schatjes: De auteur heeft op de ambassade in Bangkok gewerkt en vertelt al deze Hollandse starter ondernemers een negatief advies te hebben gegeven. “Maar ze luisteren toch niet en gaan vaak hun ondergang tegemoet”

  Een huis kopen? Waarom? Onder druk van uw Thaise echtgenoot waarschijnlijk! Niet doen! Huren is goedkoop, u kunt er makkelijk vanaf, makkelijk verhuizen. Ook Stickman Bangkok, zie zijn internet site/forum, adviseert te huren. Kopen: juridische rimram zeker en helemaal bij scheiding.

  Ben zelf al ruim 14 jaar samen met een Thaise vrouw hier in Nederland. Klopt dat er meerdere Hollanders zijn die het getroffen hebben met hun Thaise vrouw. Maar ook een hele volksstam is getrouwd met Thaise vrouwen die regelmatig dronken thuiskomen (als ze al thuiskomen) Stiekem naar het casino, vreemd gaan, geld verbrassen met eindeloos kaartspelen, hun man na een jaar of zo inruilen voor iemand met meer geld enz.
  Men treft het of men treft het niet.
  Hoe dan ook: steeds zal er toch een bijdrage naar de familie moeten. Daar ontkomt men nauwelijks aan. Hoe hoog die is? Ligt aan u en aan uw vrouw en aan uw schoonfamilie. Sommigen komen er met een paar 100 per jaar van af, anderen zetten daar huizen neer, financieren autos voor hun schoonfamilie enz.

  Verder is er nog een taal en cultuur barrière die nooit helemaal verdwijnt. Welke Nederlandse man kent niet het fenomeen dat wanner hij een Thai feest bezoekt de vrouwen en farang mannen voornamelijk onderling converseren. Vrouwen met vrouwen en de mannen met de mannen? Een Nederlander: Och dat is in Thailand toch ook zo? Daar leven ze toch ook ieder in hun eigen wereld? Bovendien gaat de conversatie in 9 van de 10 gevallen om geld, onroerend goed in Thailand. Men ontsnapt niet aan het materialisme door naar Thailand te gaan. De mensen zijn daar juist extreem materialistisch. Ik spreek redelijk Thai, en ik kan u verzekeren dat het maar al te vaak om geld gaat in de gesprekken. Ook in Thailand. Vaak heeft men het over miljoenen die men nog nooit heeft bezeten of zal bezitten. Of er moet een rijke Nederlander in de familie introuwen……..

  Inderdaad: Meestal maar ook niet altijd is het beste advies: Wilt u voor een prikkie in Thailand leven: Trouw niet, geen duurzame relaties met Thaise vrouwen aangaan, aimabel omgaan met de Thais maar niet te intiem (gaat meestal vanzelf als ze niet op uw geld uit zijn) en u leeft voor een habbekrats!

 40. In loondienst gaan in Thailand is zeker een optie. Daar als zelfstandige iets te gaan beginnen is zeker af te raden. Ken er verscheidene die meenden daar een agrarisch bestaan te kunnen opbouwen. Veel investeren: Land kopen, huis bouwen, water putten slaan. Rekenden zich rijk met hun rubberbomen. Toen 100 baht de kilo, nu maar de helft. Omhakken die bomen dan maar? Zou graag willen weten of er hier lieden zijn die kunnen bestaan van hun boerenbedrijf in de Isaan. Ben ze nog niet tegen gekomen. Allemaal komen ze terug van hun aanvankelijke optimisme. De boerderij blijkt een money drain te zijn en winst blijft uit laat staan dat er sprake is van terug winnen van het geinvesteerde kapitaal.

  Meer redenen om niet in Thailand te investeren:

  Je krijgt nooit toestemming er permanent te wonen. Het wordt je bovendien ieder jaar moeilijker gemaakt. Waarom ergens investeren als men geen toestemming krijgt er permanent te wonen?

  Het eigendomsrecht blijft dubieus. Bij een scheiding trekt de farang meestal aan het kortste eind.

  Het gebouwde huis is mooi maar onverkoopbaar want te duur voor de lokale boeren bevolking

  Kortom, wie haalt het nu in zn hoofd om daar te gaan boeren. Antwoord: de meeste Nederlandse mannen zitten onder de plak van hun Thaise vrouwen.
  Een Thai pakt ze dan ook heel anders aan

 41. Waarom is Thailand zo populair en China niet? Dit kan toch niet zijn vanwege dat sex toerisme en dat je geen visum nodig hebt. Er moeten toch nog redenen zijn waarom Thailand de laatste 4 jaar procentueel veel meer Belgen er naar toe reizen.
  Een andere reden die ik zelf kan bedenken is medisch toerisme. De Aziatische carrier die vliegt vanuit Brussel zorgen voor meer populariteit.

  Zelf ben ik al naar China geweest en die mensen zijn heel erg vriendelijk. Thailand heb ik nog niet bezocht, zou ik enkel voor cultuur en natuur en misschien voor het eten bezoeken. Maar zeker niet voor de rest.

 42. Ik heb 10 jaar in Thailand gewoond / gewerkt en zal eens reageren op dit verhaal…..

  1) Weleens geprobeerd in Thailand een stuk land met een huis erop te kopen? ONMOGELIJK. Ja, op naam van je Thaise dame. En dan maar hopen dat ze je niet dumpt. Dit was Karel Noe overkomen. Hij is een Vlaming die in België met zijn Thaise is getrouwd. Het huwelijk staat niet in Thailand geregistreerd, want dan verliest zij o.a. het recht om land te bezitten, een bedrijf te hebben, enzovoort. Na acht jaar een bar te hebben gerund, moest Karel plotseling een zak geld betalen. Zijn ‘vrouw’ was die dag met een Thai getrouwd. Ze had zijn kleren in een plastic zak voor de deur gezet.

  RE: Land kopen kan inderdaad niet, maximaal 30 jaar lease gegarandeerd, verleng opties van nog eens 30+30 jaar is een grijs gebied. Huis kan wel op je naam. Thaise firma gronden voor land aankoop is niet aan te raden.

  En een appartementje kopen dan? Dat kan alleen als voor DAT PAND een vrijstelling geldt. En dan nog mag maar maximaal 40% in handen van buitenlanders zijn. Bovendien is de prijs voor buitenlanders fors hoger dan de prijs die voor de Thais zelf geldt.

  Re: Incorrect een appartement (condominium) kopen kan wel en is 100%, safe. In zo een condominium mogen niet meer dat 49% buitenlanders geregistreerd zijn. De prijs voor Thais & Buitenlanders is bij gerenommeerde developers gelijk.

  Een bedrijf beginnen kan alleen als je met 7 personen een BV opricht. Minimaal 51% moet in Thaise handen zijn en deze Thais mogen geen aandelen houden voor buitenlanders. De sanctie hiervoor is het confisqueren van de overige 49% en het land uitgezet worden.

  Re: Zwaar overdreven, maar in principe correct.

  Stel je voor: je rijdt lekker op je scootertje, netjes met je helm op, en je wordt aangehouden door de politie. Waarom? Omdat ze je ogen niet konden zien achter het windscherm van je helm. Boete: 300 baht. De Thais betalen maar 200 baht, maar jij als farang hebt geld, dus dan moet dat kunnen.

  Re: Ook overdreven, maar goed inderdaad jaagt de politie af en toe farangs

  Een farang die een rechtszaak wint van een Thai? Heb ik in 17 jaar als eigen ondernemer zaken doen met dat land nog nooit van gehoord.

  Re: Ik ken wel zo een zaak

  Eten, drinken, kleding, openbaar vervoer: tja, dat is goedkoop mits je buiten de toeristengebieden bent.

  Re: Onzin, OOK in de toeristen gebieden kan je zeer goedkoop eten en drinken.

  Appartement of huis huren: 30-90.000 baht per maand. HARTSTIKKE duur voor buitenlanders.

  Re: Onzin, dit gaat al vanaf 10.000 THB (eenvoudig) en voor 25.000 THB heb je al iets moois, ja naar boven zijn geen grenzen…..

  Sta er in de taxi altijd op dat de meter wordt ingeschakeld en zorg dat de chauffeur de weg weet, want anders is een sightseeing tour inbegrepen.

  Re: correct

  Nationaal park in. Toegang voor westerlingen: 200 THB. En in Thaise letters staat: 20 THB.

  Re: incorrect, ja wel zijn er verschillen in sommige parken

  Uit eten gaan met Thais: ze kwekken de hele tijd onderling in het Thais, totdat de rekening op tafel verschijnt.

  Re: Klopt niet, ze willen graag meebetalen…

  Met pensioen: er moet 65,000 THB per maand uit het buitenland binnen komen, anders wordt je retirement visa na één jaar niet verlengd. Heb je een appartement, auto enz. in Thailand, dan verkoop je die toch (voor een habbekrats)? Ieder jaar opnieuw diezelfde onzekerheid. Een handje losse bahts erbij en alle papieren zijn plotseling minder nodig. Hetzelfde geldt voor bedijfsverlenging, BTW en afdrachten voor vennootschapsbelasting.

  Re: Opnieuw onzin, een 1 year visum wordt zonder problemen verlengd mits 800.000 THB op Thaise Bank (bv. Bangkok Bank, SCB, Kasikiorn). Geldt moet minimaal 3 maanden op je naam staan. Ook huurcontact nodig of eigendom.

  Het hele verhaal klingt een beetje gefrustreerd, vermoedelijk veroorzaakt door slechte ervaringen, wat natuurlijk zeer goed mogelijk is in The Land of Smiles, een smile die inderdaad niet altijd eerlijk gemeend is bij velen.

 43. Ach, die Harry is natuurlijk helemaal geen zuurpruim.
  Hij vindt het gewoon leuk om reacties uit te lokken.
  Daar is natuurlijk niks mis mee want de rest is blij dat er op ingehaakt kan worden.
  Hij zal niet eens Harry heten. Bij mij op het werk hebben ze het altijd over simpele Harry. Als simpele Harry al zou bestaan dan was hij getrouwd met Miep.
  Daarvan hebben we d’r trouwens ook ‘n paar voorbij zien komen.
  Nee, de 11 redenen om niet naar Thailand te gaan,
  Ze zijn door degenen die zichzelf geen Miep of Harry zouden willen noemen meteen ontkracht. Daarvoor hoef je niet sinds eind vorige eeuw in Siam te wonen.
  Soms onwaar, dan weer onzorgvuldig of aangedikt en zelden tactvol.
  Het zou best kunnen dat Harry dat allemaal zo ziet dan wel gelooft.
  In dat geval is zijn echte naam misschien wel degelijk Harry.
  Toch knap dat hij bovenaan staat.
  ‘n echte voortrekkersrol. lijkt me wel te kloppen.

 44. Thailand love it ben er enkelle x ren geweest en vind het perfect ben nooit opgelicht of zo goed dat ik het niet door had .
  lekker eten mooi weer maar losser heb je over al die gasten kunnen hier in nl geen vrouw krijgen en denken dat ze daar n mooie vinden ja een die hun direkt door heeft en die trekken ze leeg ,om dat ze totaal geen kennis van vrouwen hebben er zijn ook hele normale thaisse vrouwen waar niks mis mee is en die zeer fatsoenlijk zijn en als het mis gaat lekker kankerren over thailand man spring
  van een brug doe je zelf en je omgeving een plezier

 45. Ik ben het helemaal mee eens met Harry na 10 jaar Thailand ,de groeten met je land van de glimlach.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>