10 dingen die je vandaag had kunnen doen als je digitale nomade was

Droom jij er ook wel eens van, zo’n leven als digitale nomade? Met je laptop als trouwe bondgenoot van de ene zonnige locatie naar de andere trekken in plaats van iedere ochtend in de file naar kantoor?

Wanneer je locatie-onafhankelijk bent, kun je jouw werkdag een net wat andere invulling geven dan jouw collega-forensen: beginnen met een duik in de zee, vergaderen in je onderbroek en na je werk nog even een tempel bezoeken of een sprinkhaan eten. Deze tien dingen had ook jij vandaag kunnen doen, als je een digitale nomade was.

1. Je dag aftrappen in de golven

’s Ochtends sporten is goed voor je: je wordt er lekker wakker van, het verhoogt je stofwisseling, je begint je dag met een leeg hoofd en het verhoogt je concentratie. Wij Nederlanders hebben echter heel wat motivatie nodig om speciaal daarvoor ons warme bedje uit te rollen. Als digitale nomade maak je die fitte start een stuk makkelijker, want je kunt – afhankelijk van je locatie – het hele jaar door beginnen met een uurtje baantjes trekken in de zee, surfen op de golven, yoga in de bergen of pilates met de locals. Gooooodmorning!

2. Werken onder een palmboom

Nee, digitale nomaden zitten niet de hele dag achter hun laptop cocktails te slurpen onder een palmboom. Maar in dat hardnekkige stereotype zit natuurlijk wel een kern van waarheid: je laptop is je kantoor en dat kantoor kun je overal mee naartoe nemen. Van de keukentafel van je eigen appartement naar een leuk koffietentje op de hoek, een bruisende co-werkplek midden in de stad of een knus bankje in een uitgestorven park. Of je gaat natuurlijk – al is het maar voor de foto – met een ijskoud biertje aan het strand zitten. Het kán wel.

3. In je onderbroek naar een vergadering

Wat nou Casual Friday, als digitale nomade krijg je het dáár zelfs al benauwd van. Vergaderen doe je in je onderbroek. Kan gewoon, met Skype of Viber als vergaderruimte. Niet alleen omdat het extra casual is maar ook omdat je waarschijnlijk in een klimaat zit waar alleen al de gedachte aan een broek je temperatuur koortsachtig doet stijgen. Misschien moet je er wel even een net bloesje boven dragen, als je de camera aanzet.

4. Als tussendoortje een sprinkhaan eten

Je krijgt spontaan slangenwijn aangeboden in Vietnam, eet zwarte gefermenteerde eieren op straat in China en neemt als middagsnack een gefrituurde spin in Cambodja. In Mexico krijg je een portie larven voorgeschoteld – het kaviaar onder de insecten – en in de Filippijnen eet je een ei met embryo en al. Dat is weer eens wat anders dan vier-uur-cup-a-soup. Of het ook altijd lekker is, is een tweede.

5. Een powernap in je hangmat doen

Wat geeft meer energie dan een colaatje, een achtste bak koffie of een cup-a-soup bij klokslag vier? Juist, een powernap. Even een half uurtje gaan liggen midden op de dag geeft je een enorme energy boost voor de rest van de middag. Je wordt er alerter en creatiever van, het verhoogt je productiviteit en verbetert je geheugen. Maar om op kantoor nou even in de vergaderruimte in foetushouding op de tafel kruipen voor een middagslaapje is niet echt gebruikelijk. Als digitale nomade heb je wat meer mogelijkheden. Hmmm wat ligt zo’n hangmat lekker.

6. Nieuwe vrienden maken door naar de wc te gaan

Als je in een koffietentje de ene chai na de andere ijskoffie weg zit te werken, moet je ook een keer naar de wc. In plaats van je dierbare laptop mee te nemen – met kans op opgestaan is plaats vergaan – kun je beter de persoon naast, voor of achter je vragen om er even op te letten. Tricky? Ja dat vond digitale nomade Dragos Roua ook, maar na een aantal voorzichtige pogingen kwam hij er achter dat zo’n uitstapje naar de wc achteraf juist de leukste gesprekken of zelfs nieuwe vriendschappen oplevert. Gezellig toch?

7. Eén euro drie keer uitgeven

Ga je in Nederland goedkoop uit eten voor 25 euro? In India is 5 euro al veel. Huur je hier een appartement voor 1000 euro? In Vietnam is een huur van 300 euro hoog. Maak je in een Nederlandse kroeg al snel 50 euro op? In Argentinië drink je voor 5 euro 5 biertjes. Besteed jij 50 euro aan een T-shirt? In Thailand is 5 euro meer dan genoeg. Als digitale nomade kun je iedere verdiende euro een paar keer omdraaien. Neem dus gerust een tweede portie Pad Thai. Proost!

8. Na je werk nog even een berg beklimmen

Als eigen baas (die zijn euro drie keer om kan draaien) gun je jezelf natuurlijk wel wat vrije tijd. Work hard, play hard en als je dan toch aan de andere kant van de wereld zit, kun je maar zorgen dat je er wat van ziet. Na een paar productieve uurtjes is het dus hoog tijd om tempels te bezoeken, tijgers te aaien, bergen te beklimmen of te ontspannen in een natuurlijke hot spring.

9. Besluiten om morgen naar Bali te gaan

Je heb geen vaste woning, je laptop is je kantoor en al je bezittingen passen in een backpack. Als jij vandaag besluit dat je naar Bali wilt, kun je eigenlijk morgen al gaan. Misschien wil je nog even afscheid nemen van de eigenaar van je lievelingsrestaurantje op de hoek of die flexibele yogaleraar, maar heel veel meer is er niet voor nodig.

10. Tweeten dat je op een olifant zit

Vandaag fotografeer je een vijfkoppig gezin op een roze scooter, morgen eet je als lunch een salamander aan een stokje en overmorgen krijg je een douche van een olifant of woon je spontaan een Indiase bruiloft bij. Als digitale nomade is geen dag hetzelfde, zo’n beetje iedere cultuur heeft genoeg te bieden om je dagelijks te verbazen en te verrassen. Daardoor overstijgen je statusupdates al gauw het niveau ‘lekker met een boek op de bank’ of ‘kijk wat er nu uit mijn oven schuift’.

lisette-wouters-olifant

Lisette Wouters schreef dit artikel nadat ze van deze olifant af klom.

5 reacties op “10 dingen die je vandaag had kunnen doen als je digitale nomade was

 1. Jammer dat je rijden op olifanten promoot. Erg slechte praktijk! Maar verder vind ik je site en dit artikel heel leuk.

  • Hoi Milou, ik had inderdaad wat beter moeten nadenken bij de verwijzing naar de olifant, al ging het slechts om een voorbeeld. Olifanten zijn wilde beesten die met grof geweld worden getemd voor de toeristenindustrie. Binnenkort een artikel over mijn bezoek aan een olifanten-bejaardentehuis!

   Ter informatie voor nieuwe bezoekers –en omdat ik zelfcensuur haat– laat ik het stukje over de olifanten en onze reacties staan. Ik ben blij dat je deze site inspirerend vindt. Jouw blog ziet er ook schitterend uit. Ik wens je goede reizen toe en hoop je hier vaker te zien!

   • Thanks. Absoluut! Ik kom hier graag 🙂 En ik werk ook regelmatig vanuit het buitenland (alleen niet permanent – nog). Goed om je reactie te lezen!!

 2. Goed gelachen om deze lijst en inspiratie opgedaan! Morgen staat nr 1 zeker als eerste op het programma!

 3. Erg leuk artikel, waar ik me dan ook helemaal in kan vinden. Over het laatste punt en de olifant is al genoeg gezegd, daar ga ik niet nog meer woorden aan wijten.

  Moraal van het verhaal: digitale nomade zijn is zo gek nog niet 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *